Milanese Ossobuco

Ik hoop dat de featured image je heeft overgehaald om dit artikel te lezen want ik zou het best snappen als er geen lampje ging branden bij ‘Ossobuco’. Dat deed het bij mij althans ook niet, tot ik dit recept herhaaldelijk voorbij zag komen in de Slowcooker Facebookgroep. Als er dan zoveel mensen zijn die Ossobuco klaarmaken dan moet het wel iets heel lekkers zijn en toen ik even ging googelen werd ik ook enthousiast. Ossobuco is een Milanees gerecht dat gemaakt wordt met gestoofde kalfsschenkels (ik heb runderschenkels gebruikt). Het gerecht wordt afgemaakt met gremolata en het geheel wordt vaak geserveerd met risotto. Nu heb ik het allemaal een beetje anders aangepakt (en mag mijn gremolata eigenlijk geen gremolata heten) en er een flink eigen draai aangegeven, maar Tim en ik hebben gesmuld van dit gerecht. En daarom deel ik hem graag met jullie.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

Voor de Ossobuco:

 • 4 runderschenkels
 • 2 eetlepels bloem
 • 1 winterpeen
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 100 milliliter water
 • 1 blokje runderbouillon
 • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
 • peper en zout

Voor de gremolata:

 • 1 eetlepel natuurazijn
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 3 eetlepels verse peterselie

1. Wentel de runderschenkels door de bloem en bak deze vervolgens rondom in een pan bruin. Leg ze daarna in de pot van de slowcooker.

2. Snijd de winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook fijn en bak dit alles samen met de Italiaanse kruiden even kort aan. Leg het groentemengsel vervolgens op de runderschenkels in de slowcooker.

3. Schenk het water en de tomatenblokjes in de slowcooker. Voeg peper en zout en het runderbouillonblokje toe.

4. Doe de deksel op de pan, draai de slowcooker op Low en laat het gerecht een uurtje garen.

5. Draai vervolgens de slowcooker op High en gaar de Ossobuco 5 uur tot het vlees van het bot af valt.

6. Hak voor de gremolata de knoflook en de peterselie fijn. Roer dit door de natuurazijn en olijfolie.

7. Serveer de Ossobuco met risotto of met pasta zoals ik heb gedaan (heel lekker!). Schep de gremolata over het gerecht.

Natuurlijk kun je dit gerecht ook maken zonder slowcooker. Stoof het dan een uur of anderhalf – twee op het gasfornuis tot het vlees van het bot af valt.

Ossobuco uit de slowcooker

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  Ik kende de naam van dit gerecht inderdaad niet. Niet iets voor mij omdat ik geen vlees eet maar mijn vriend zou dit heerlijk vinden!

 2. Margot says:

  Ik kende ossobuco ook niet. Weer wat geleerd!

  1. Een milanes ossebocco bestaat bij ons in
   italie kalfsschenkel en geen runderschenkel

 3. Cheese and Chinese says:

  Ik zit nu ook in de slowcookers facebook groep, wat veel lekkers komt daar voorbij! Heb nog nooit ossobucco gegeten dus daar moet maar eens verandering in komen..

 4. Felicia says:

  Ik kende de naam Ossobucco wel, maar wist niet wat het precies was. Klinkt heerlijk! Hiervoor trek ik binnenkort mijn slowcooker weer uit de kast!

 5. Florence Vlogt says:

  Ik kende de naam wel al hihi. In Italië staat dit vaker op de kaart.

 6. Ossobuco! Ik kende het uit restaurants, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Jouw versie klinkt heerlijk!

 7. Jaimyskitchen says:

  Jammie!
  Laatst heb ik ook Ossobuco gegeten in een restaurant, zooooo lekker!
  Leuk recept om terug te zien :)

 8. Tanja says:

  Ik kende de naam en wist dat het iets met schenkel is maar verder wist ik er niets vanaf. Het lijkt me wel heel lekker, ik ben dol op stoofpotten! En ik denk dat door de schenkels meer smaak vrij komt, dat doet het ook in de soep. Doe je de merg er ook doorheen of word het dan te vet?
  Ik heb geen slowcooker, fijn dat je ook de tijd voor in de stoofpan gaf :-)

 9. Ik ken het gerecht wel maar nog nooit gegeten, laat staan bereid. Ik ga deze bewaren om een keer te maken.

 10. Deze vandaag voor het eerst gemaakt, met alleen nog een kopje witte wijn erdoor. Zowel mijn vrouw, mijn zoon (peuter) als ik zelf vonden het heerlijk. Wij aten het met farfalle, vond ik een leuke pasta hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close