Dit noedels recept met sesamsaus en Aziatische komkommersalade had ik laatst als lunch en dat was geen straf kan ik je vertellen.
Sowieso, als ik zou willen zou ik prima iedere dag drie keer per dag kunnen eten met noedels. Ik ben er dól op. Op OMF vind je dan ook niet voor niets al heel veel noedel recepten.
Vandaag voeg ik weer een favoriet aan mijn lijstje toe. Een heel simpel recept overigens, want noedels hebben wat mij betreft vaak alleen iets knapperigs én een lekkere saus nodig.
Met die lekkere saus en het knapperige zit het zeker goed. De romige sesamsaus is echt een umami smaakbommetje en de frisse komkommersalade bovenop maakt het plaatje helemaal compleet.
Sesamsaus
Het recept voor de romige sesamsaus kwam ik tegen via het Instagramaccount van Ian Kewks. Hij maakt zúlke ongelofelijk lekkere gerechten. Als je fan bent van Aziatisch eten dan moet je zijn account echt een keer bekijken.
Zoals altijd heb ik het recept wel een beetje naar mijn smaak aangepast. Zo gebruikte ik in plaats van Chinese sesampasta gewoon tahin en voegde ik nog wat meer van mijn favoriete smaakmakers aan de saus toe.
De meeste dingen heb je waarschijnlijk wel in huis en het maken van de sesamsaus kost je nog geen vijf minuten. Het is niet meer dan een kwestie van alle ingrediënten door elkaar roeren en daar later de noedels bij doen.
Voeg aan de noedels en de sausbasis wel wat kookwater van de noedels toe, dit zorgt er namelijk voor dat de saus extra romig wordt en goed aan de noedels blijft plakken.
Aziatische komkommersalade
Fancy ziet de komkommer eruit hè? Voor de Aziatische komkommersalade gebruikte ik veel van dezelfde smaakmakers als in de sesamsaus. Scheelt je weer ingrediënten halen die je maar één keer gebruikt, toch?
Voor dit recept hoef je de komkommertjes natuurlijk niet zo fancy in te snijden hè. Je kunt ook prima een normale komkommer in plakjes of reepjes snijden en die marineren. Dit serveert alleen even net iets leuker en het is makkelijker om te eten met stokjes vind ik zelf.
Het op deze manier snijden van de komkommer is helemaal niet zo lastig!
Gebruik twee eetstokjes en leg die naast elkaar met een snackkomkommer ertussen. Vervolgens snijd je de snackkomkommer aan één kant recht in plakjes; aan de andere kant snijd je ‘m diagonaal in.
Op deze manier valt de snackkomkommer als een soort harmonica uit elkaar. Ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook erg fijn omdat de marinade daardoor ook bij het binnenste van de komkommer kan komen. Win-win!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Noedels met sesamsaus & komkommer
Benodigdheden
- eetstokjes
Ingrediënten
Aziatische komkommersalade
- 6 snackkomkommers
- 1 el sojasaus
- 1 el mirin
- 1 el zwarte azijn
- 1 el honing
- 1 tl sesamolie
- 1/2 tl sesamzaadjes
Noedels met sesamsaus
- 1 teentje knoflook – geraspt
- 1/2 cm gember – geraspt
- 3 el tahin
- 1 el pindakaas
- 1 el sojasaus
- 1 el zwarte azijn
- 1 el mirin
- 1 tl sesamolie
- 150 g noedels
- 3 grote lepels kookvocht
Instructies
- Leg de snackkomkommers tussen twee eetstokjes. Snijd de komkommers in rechte plakjes tot je de eetstokjes raakt.
- Draai de snackkomkommers dan om en snijd de andere kant diagonaal in.
- Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en leg hier de komkommers in terwijl je verder gaat met de noedels.
- Roer voor de noedels alle smaakmakers door elkaar.
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en voeg ze direct uit de pan aan de smaakmakers toe.
- Roer goed door en voeg net zoveel lepels van het kookvocht toe als nodig, om de saus lekker romig te krijgen en de noedels te voorzien van een plakkerig laagje.
- Serveer de romige sesamnoedels met de gemarineerde komkommer bovenop.
Kan ik zwarte azijn vervangen door gewone azijn?
Je bedoelt natuurazijn? Dat zou ik niet doen, dat is echt te zuur. Je zou wel rijstazijn kunnen gebruiken of rode wijn azijn.