De old school macaroni uit pakjes en zakjes is al járen mijn favoriete pastarecept. Voor mij is het pure nostalgie. Toch besloot ik onlangs om deze macaroni zonder pakje te maken – en stiekem is ‘ie minstens net zo lekker geworden. Misschien zelfs lekkerder.
Er gaat eigenlijk geen vakantie voorbij zonder dat dit gerecht een keer op tafel verschijnt. En altijd op precies dezelfde manier bereid. Aan sommige gerechten moet je immers niets willen veranderen, toch? Steevast maak ik de macaroni met blokjes ham en blokjes Smac. Het enige wat er verder nog doorgaat, is een uitje en normaliter dus een zakje kruidenmix. We toppen het af met een flinke hand geraspte kaas en een goeie klodder ketchup. Zo hoort het.
Nee, gezond is het inderdaad niet. En nee, aan je dagelijkse portie groenten voeg je hiermee weinig toe. Maar lekker is het absoluut. Ultiem comfort food – zo eentje die je met liefde keer op keer blijft maken. En het fijne is: deze zelfgemaakte versie bevat nét wat minder overbodige toevoegingen dan die uit het pakje. En dat voelt toch ook weer goed.

Macaroni zonder pakjes
Macaroni zonder pakjes maken is eigenlijk niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Voor al mijn Koken zonder pakjes-recepten kijk ik goed naar wat er in de originele mixen zit, en probeer ik die smaak na te bootsen met ingrediënten die je gewoon zelf kunt gebruiken. Vaak kom je dan uit op een combinatie van kruiden, specerijen en een paar basissmaakmakers die je waarschijnlijk al in huis hebt.
In een kant-en-klaar zakje van bijvoorbeeld Honig of Knorr zitten vaak ingrediënten die je a) nauwelijks proeft of b) eigenlijk niet nodig hebt. Denk aan vulmiddelen, conserveermiddelen of veel te veel zout. In mijn zelfgemaakte versie probeer ik het dan ook zo overzichtelijk mogelijk te houden. Minder ingrediënten, maar wel veel smaak.
Voor de saus gebruik ik een combinatie van paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden en een klein beetje suiker. Een eetlepel bloem om de saus te binden, wat tomatenpuree voor de kleur en de diepte, en melk of bouillon om het geheel smeuïg te maken. Je krijgt zo een saus die heerlijk romig is, goed op smaak en echt doet denken aan die ouderwetse macaroni zoals je ‘m vroeger at.

Een beetje extra groente? Kan gewoon!
Hoewel dit gerecht vooral bekend staat om zijn eenvoud (en eerlijk is eerlijk, zijn gebrek aan groenten), kun je er natuurlijk altijd iets extra’s aan toevoegen als je dat wilt. Een handje doperwten door de saus, wat gesnipperde paprika of champignons meebakken met de ui – het kan allemaal zonder dat het afdoet aan de klassieke smaak. Wil je de groente liever apart houden? Serveer er dan een frisse salade bij.
Macaroni met Smac
Onmisbaar in dit macaroni recept is Smac. Volgens mij is dat een gevalletje hate it or love it. Ik ken het in blik verpakte vlees al van jongs af aan. In plakken kreeg ik het mee op brood naar school en thuis bakten we het ook graag om vervolgens op brood te eten. En daarom maak ik dus altijd macaroni met smac.
Ik vul de blokjes Smac aan met hamblokjes; die zijn in smaak en textuur toch echt wezenlijk anders. Maar mocht je echt gruwelen van Smac, dan kun je het prima achterwege laten en extra ham toevoegen. Of, als jij dat gewend bent vanuit huis, kun je het vlees ook vervangen voor gehakt natuurlijk.
Terug naar vroeger
Wat dit recept voor mij zo bijzonder maakt, is de herinnering die eraan vastzit. Het is een gerecht, wat mij automatisch terugbrengt naar vroeger. Vakanties op de camping en avonden aan tafel met een glas ranja en een schaaltje macaroni. De geur alleen al brengt me terug naar die tijd.
Heb jij ook zo’n gerecht dat je direct terugbrengt naar vroeger? Misschien is het tijd om het weer eens te maken – zonder pakje, met liefde!

Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Macaroni zonder pakjes
Ingrediënten
- 200 g hamblokjes
- 200 g Smac – in blokjes
- 1 ui – gesnipperd
- 400 g macaroni
Sausmix
- 4 el tomatenpuree
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl korianderpoeder
- snuf kurkuma
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1 tl kristalsuiker
- 100 ml water
- peper en zout
Instructies
- Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de hamblokjes, Smac en ui tot het vlees krokant is en de ui glazig.
- Kook ondertussen in een andere pan de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Doe alle ingrediënten voor de sausmix in een steelpan. Roer goed door en laat zachtjes pruttelen tot de macaroni gaar is.
- Giet de macaroni af en voeg de sausmix hieraan toe. Schep even goed om.
- Voeg dan het gebakken vlees en ui aan de macaroni toe. Schep nogmaals om en verdeel de macaroni over de borden.
- Maak af met geraspte kaas en ketchup.
Mijn moeder maakte dit vroeger en we smulden ervan. De kinderen van mij nu ook. We noemen het macaroni Appingedam… Alleen zonder de kruiden en in plaats van verse ui gebruiken we fruitjes, die gedroogde uitjes. Met maggi, veel ketchup en geraspte kaas serveren, Lekker!
Leuk is dat hè, van die klassiekers. Hier is het ‘macaroni met vierkante worstjes’ haha.