Alweer een hele poos geleden maakte ik voor Ohmyfoodness Lamingtons. Lamingtons ken je misschien als Australische cakeblokken, gecoat in chocoladeglazuur en omhult met een laagje kokos. Toen ik de Lamingtons maakte vond ik het de verrassing van de eeuw. Zó’n eenvoudig recept met zulke standaard ingrediënten en dan toch zó lekker en verrassend. Dat vroeg om meer en daarom maakte ik deze Lamingtontaart! Alle ingrediënten van de klassieke Lamingtons, maar dan wat meer opgedirkt.
Normaal gesproken schep je het cakebeslag voor de Lamingtons in een vierkante bakvorm zodat je de cake in kleine blokken kunt snijden. Voor deze Lamingtontaart maakte ik een dubbele hoeveelheid beslag en die verdeelde ik over drie springvormen van gelijke grootte, zodat ik de taart uit drie cakelagen kon laten bestaan. De werking van de cakelagen is in principe hetzelfde als die van de normale Lamingtons, alleen coat je nu de hele cakelaag met chocoladeglazuur en wentel je deze door de geraspte kokos. Zó lekker!
Mocht je nou niet de beschikking hebben over drie cakeblikken, verdeel het beslag dan over twee cakeblikken en snijd iedere cake doormidden. Je krijgt dan een cake met vier laagjes, maar dat is net zo lekker.
Als je Lamingtons koopt in Australië krijg je ze soms met een dun laagje jam in het midden, dus jam leek mij de perfecte vulling voor deze Lamingtontaart. Beetje opgeklopte slagroom erbij en klaar is kees!
Lamingtontaart
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- 3 springvormen van 20cm doorsnede
- spuitzak met glad spuitmondje
Ingrediënten
Cakebeslag
- 8 eieren
- 300 g kristalsuiker
- 100 g boter - gesmolten
- 2 tl vanille-aroma
- 2 el maizena
- 250 g bloem
- snuf zout
Chocoladeglazuur
- 75 g boter - gesmolten
- 150 ml water
- 6 el ongezoet cacaopoeder
- 300 g poedersuiker
En verder
- 150 g geraspte kokos
- 150 g aardbeienjam
- 250 ml slagroom
- 2 el poedersuiker
- 1 zakje slagroomversteviger
Instructies
- Breek de eieren in de kom van de keukenmixer en voeg hier de suiker aan toe. Klop het geheel ong. 10 minuten op hoge stand tot het in volume toeneemt en lichtgeel kleurt.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Vet de springvormen in.
- Schenk de gesmolten boter bij de eieren en suiker in de kom en blijf kloppen tot de ingrediënten goed zijn gemixt.
- Zeef de droge ingrediënten boven de kom en spatel deze rustig door het eimengsel.
- Verdeel het cakebeslag over de drie springvormen. Zet de springvormen in de oven en bak de cakelagen in 30 minuten gaar. Laat ze volledig afkoelen.
- Maak het chocoladeglazuur door alle ingrediënten met elkaar op te kloppen tot een glad mengsel.
- Coat iedere cakelaag volledig in het glazuur en wentel ze daarna direct door de geraspte kokos.
- Leg één cakelaag op een bord of taartplateau en smeer de bovenkant in met aardbeienjam.
- Klop de slagroom met de poedersuiker en slagroomversteviger op en schep dit in een spuitzak met glad spuitmondje.
- Spuit kleine toefjes van de slagroom over de aardbeienjam.
- Leg de tweede cakelaag op de slagroomtoefjes en smeer ook deze weer in met aardbeienjam. Verdeel de rest van de opgeklopte slagroom er in toefjes overheen.
- Dek af met de laatste cakelaag en serveer de Lamingtaart direct of bewaar maximaal 3 dagen afgedekt in de koelkast.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.