Suikerbrood met amandelspijs en speculaaskruiden

Suikerbrood is echt zo’n ‘snack’ die ik bewust niet in huis haal hier omdat we vervolgens niets anders eten voor het ontbijt en de lunch. We zijn dol op suikerbrood, allebei en ik gok dat Vic het ook wel lekker zou vinden – de zoetekauw. Alweer een poosje geleden maakte ik zelf suikerbrood naar een recept van Philippine en die was me toch een partijtje lekker. Smeuïg, kleverig… precies zoals suikerbrood hoort te zijn. Omdat Sinterklaas inmiddels wel heel dichtbij is, leek het mij leuk om voor de decembermaand suikerbrood te maken die nog een tikkeltje guiltier is. Net zo kleverig, net zo zoet als het klassieke suikerbrood maar dan voorzien van speculaaskruiden en een vulling van amandelspijs. Oh lordie lord. Dit suikerbrood ging na één stukje proeven direct met Tim mee naar zijn werk voor de collega’s. Puur ter zelfbescherming.

Suikerbrood met amandelspijs en speculaaskruiden

Suikerbrood met amandelspijs en speculaaskruiden

No ratings yet

Suikerbrood met speculaaskruiden en amandelspijs

Porties1 brood (30 cm)

Ingrediënten

  • 250 ml volle melk
  • 100 gr boter
  • 10 gr zout
  • 4 el gembersiroop
  • 500 gr bloem
  • 2 zakjes instant gist - 14 gr
  • 1 1/2 el koek- en speculaaskruiden
  • 100 gr suikerbrokken
  • 175 gr amandelspijs

Instructies

  • Doe de volle melk, boter, zout en gembersiroop in een pannetje en verwarm dit tot de boter is gesmolten.
  • Doe de bloem samen met met het gist en de koek- en speculaaskruiden in de kom van de keukenmachine en schenk hier terwijl de machine draait de warme melk met boter bij.
  • Laat de machine alle ingrediënten tot een stevig deeg kneden en laat dit 15 minuten rusten.
  • Kneed na 15 minuten het deeg 8 minuten door. Verdubbel de tijd als je met je handen kneed, het is even een intensief klusje dus!
  • Rol het suikerbrooddeeg uit tot een rechthoekige plak van ong. 4 mm dik. Strooi er wat van de suikerbrokjes overheen en vouw vervolgens het deeg op. Het opvouwen doe ik altijd door beide zijkanten van het deeg naar binnen te vouwen en het deeg dan een keer dubbel te vouwen. Rol het deeg vervolgens weer uit tot een rechthoekige plak. Herhaal dit een keer of 3-4 tot je alle suikerbrokjes hebt gebruik.
  • Rol het deeg een laatste keer uit tot een rechthoek en vorm een staaf van de amandelspijs. Leg de amandelspijs op de onderste helft van het deeg. Vouw de zijkanten van het brooddeeg naar binnen en rol het deeg vervolgens op.
  • Vet een cakeblik van 30cm in en leg het opgerolde suikerbrooddeeg hier in.
  • Dek het blik af met een theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak het suikerbrood met amandelspijs in 25-30 minuten helemaal gaar. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt.

Join the Conversation

  1. Debbie says:

    Kun je er ook wat anders in doen ipv gembersiroop?

    1. Sabine Author says:

      Een theelepeltje gemberpoeder werkt ook prima.

  2. zou je hiervoor ook plantaardige boter of olie kunnen gebruiken en plantaardige melk? dankjewel voor het recept!

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, dat kan prima!

  3. Charlotte says:

    Ohhhhh Sabine, waarom maak je altijd van die ongelofelijk lekkere recepten?! Hij staat op mijn shortlist hoor! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close