Het heeft laaaang geduurd voordat ik eenmaal een keer Huevos Rancheros maakte. Ik vond het altijd maar een ‘maf’ ontbijt. Waarom zou je in vredesnaam zoveel moeite doen om tomatensaus te maken, om het vervolgens bij het ontbijt op te eten. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben fan van warme ontbijtjes maar dit ging me toch iets te ver. En ineens zat ik in mijn OMF Fit Challenge en bedacht ik me dat Huevos Rancheros wel het ultieme healthy diner kunnen zijn. Zeker als je het iets meer uitbreidt met wat meer ingrediënten. Op die manier is het lekker vullend en heb je absoluut niet het idee dat je een ontbijt eet als diner.
Met deze Huevos Rancheros kun je wat mij betreft naar hartenlust variëren. Ik voegde er zwarte bonen en avocado aan toe om het gezond maar toch vullend te houden, maar je kunt hem ook een stuk guiltier maken. Serveer ze bijvoorbeeld met gekruid gehakt, een dot zure room en lekker veel kaas. Hmm, dat gaat er ook wel in hoor! De authentieke samenstelling van Huevos Rancheros verschilt nogal geloof ik. Na wat onderzoek op internet kwam ik erachter dat persoon 1 vindt dat er bonen bij moeten, persoon 2 vindt vervolgens dat het alleen maar bestaat uit warme tortilla’s, tomatensalsa en eitjes en persoon 3 is absoluut van mening dat de eieren gepocheerd moeten worden. Als je het mij vraagt hoeven er helemaal niet zoveel regeltjes zijn wanneer het op eten aankomt. Zolang je doet wat jij lekker vindt is het toch prima?
Voor mijn recept heb ik gebruik gemaakt van miniwraps omdat ik die altijd een stuk handzamer vindt. Voor de smaak maakt het echter niet zoveel uit. Koop grote, kies voor meergranenwraps of maak ze zelf. Jouw feestje!
Huevos Rancheros doen mij altijd denken aan de Mexicaanse variant van Shakshuka, maar ik kwam erachter dat er nog meer varianten/vergelijkbare gerechten zijn:
- Huevos motuleños: eieren op tortillawraps (net als hier) maar dan met zwarte bonen en kaas – hierbij wordt de tomatensaus/-salsa dus achterwege gelaten;
- Huevos divorciados: hetzelfde als Huevos rancheros maar dan voor ieder eitje een andere saus. Vaak salsa verde of salsa roja;
- Menemen: een Turks gerecht dat lijkt op Shakshuka met hier en daar wat andere ingrediënten in het traditionele recept.
Allemaal wel de moeite waard denk ik? Maar goed, ik maakte dus Huevos Rancheros dinner style.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Huevos Rancheros
Ingrediënten
Voor de tomatensaus:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode rode peper
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- snuf zout
En verder:
- 6 mini tortillawraps
- 4 eieren
- 150 gram zwarte bonen
- 1 avocado
Instructies
De tomatensaus:
- Hak de ui, knoflook en rode peper fijn en fruit deze in een beetje olie aan tot het goed begint te geuren.
- Doe vervolgens de tomatenpuree samen met het paprikapoeder en het komijnpoeder in de koekenpan en bak dit 2 minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes samen met het zout toe en breng de tomatensaus aan de kook. Draai het vuur helemaal laag en laat de saus minimaal 30 minuten (het liefst 60!) pruttelen zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.
En de rest:
- Verwarm de oven voor op 180°C en rooster de tortillawraps in de oven tot ze krokant zijn. Dit duurt nog geen 10 minuten.
- Bak de eieren hoe jij ze lekker vindt. Ik maakte zelf spiegeleitjes; de dooiers waren dus nog zacht.
- Spoel de zwarte bonen af onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Snijd de avocado in reepjes.
- Leg de krokante tortillawraps op een bord en schep hier de zwarte bonen overheen. Leg de spiegeleitjes op het gerecht en garneer de Huevos Rancheros met de gesneden avocado en eventueel een beetje zwarte peper en peterselie.
Oeh yummy, lijkt me ontzettend lekker! Wel grappig dat zoveel mensen er een verschillende mening over hebben :)