Ik ben dol op tomaten als groente en gebruik ze dan ook zeer regelmatig. Koud in een salade, warm door de pasta, als basis voor een saus… Het is zo’n veelzijdige groente! Deze gegrilde knoflooktomaten maakte ik een tijdje geleden op de barbecue en waren zo ongelofelijk smaakvol. Ontzettend eenvoudig om te maken en op de barbecue ook zo klaar. Daardoor vind ik ze perfect om te serveren als bijgerecht.
Persoonlijk vond ik de tomaten heerlijk om zo te eten, maar het is ook een aanrader om ze te serveren op een stukje vers brood. Of gebruik ze als basis voor een salade en maak bijvoorbeeld een variant op deze Caprese met gegrilde tomaatjes. Of joh, als je dan toch bezig bent: gebruik ze om een broodje Caprese mee te maken. Zelfs als je tomaten normaal gesproken een beetje saai vind, ga je de gegrilde knoflooktomaten zeker waarderen.
Het fijne aan deze bereiding vind ik overigens ook dat het niet erg is als je wat minder smaakvolle tomaten hebt. We weten allemaal dat lang niet alle tomaten in Nederland echte smaakbommetjes zijn, maar juist door ze dan te grillen met een knoflookmarinade worden ze hartstikke lekker.
Heb je zin in nog meer lekkere bijgerechten?
Gegrilde knoflooktomaten
Benodigdheden
- barbecue of grillpan
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 1 teentje knoflook - geperst
- 4 tomaten - gehalveerd
Garnering
- extra vergine olijfolie
- peper en grof zout
- verse basilicum
Instructies
- Roer de olijfolie, oregano en het teentje knoflook door elkaar en smeer hier de gehalveerde tomaten mee in.
- Leg de tomaten met de binnenkant naar beneden richting de kolen of in de grillpan en grill de tomaten tot ze zacht worden.
- Leg de gegrilde knoflooktomaten op een bord en sprenkel de extra vergine olijfolie, peper en zout er overheen. Garneer met verse basilicum.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.