Gegrilde courgette op de bbq met parmezaan & balsamico

Om de een of andere reden heb ik altijd een beetje moeite met groenten eten bij de barbecue. Er staan altijd zat bijgerechten bij ons op tafel hoor. Brood, aardappelsalade, caprese, vaak wat fruit… Maar echt groenten OP de barbecue bereid ik niet zo vaak. En dat terwijl het hartstikke lekker kan zijn! Ik besloot mezelf dus wat uit te dagen dit jaar en een aantal groentegerechten te bedenken. En ik begon met een recept bedenken voor courgette op de bbq. Dit veelzijdige, gezonde ingrediënt transformeert op de bbq tot een ware smaaksensatie. Eén van de recepten die daaruit kwam rollen is deze voor gegrilde courgette met parmezaan & balsamico. Rijk aan voedingsstoffen, verrassend makkelijk te bereiden, en oh zo heerlijk met een laagje gesmolten parmezaan en een drizzle balsamico. Ik denk dus dat het een behoorlijke publieksfavoriet kan zijn.

Waarom kiezen voor courgette op de bbq?

Het mag dan wel niet de eerste groente zijn waar je aan denkt bij een BBQ, maar courgette heeft alle eigenschappen om op de bbq te bereiden. Ten eerste, courgettes zijn ongelofelijk veelzijdig. Of je ze nu in plakken snijdt, in de lengte halveert, of zelfs in kleine blokjes dobbelt voor een groentespies, courgette neemt de smaken van je favoriete kruiden en marinades heel goed op.

Courgette op de grill bereiden is eenvoudiger dan je misschien denkt. Allereerst is het belangrijk om je courgette te snijden op een manier die past bij je gerecht. Voor een snelle grilltijd en een heerlijke, licht verkoolde smaak, snijd je courgettes in lange, dunne plakken. Deze bereidingswijze maakt het makkelijk om ze gelijkmatig te grillen. Voordat je ze op de grill legt, is het aan te raden om de courgette licht te bestrijken met olijfolie en te bestrooien met zout en peper. Experimenteer met verschillende kruiden zoals rozemarijn, tijm, of zelfs een beetje chilipoeder voor een beetje extra pit.

Courgette plakken op de bbq

Ik heb ervoor gekozen om de courgette in vrij dikke plakken te snijden. Zo blijft er tenminste nog wat van de groente over als je die hebt gegrild, haha. Bovendien mag dit (bij)gerecht ook best een beetje bite houden vind ik hoor. Courgette wordt al gauw een beetje snotterig als je het te dun snijdt vind ik. Dat is niet wat je wilt bij een gerecht waar het juist om de courgette draait. De kunst is om de courgette precies lang genoeg te grillen zodat het heerlijke grillstrepen krijgt, zonder dat de structuur verloren gaat. De dressing die ik bij deze gegrilde courgette met parmezaan heb gemaakt is een hele eenvoudige. Eigenlijk is het meer een kruidenolie die je naderhand over de courgette smeert. Het mooie van deze olie is dat je er eindeloos mee kunt variëren; voeg bijvoorbeeld wat citroenrasp of fijngesneden basilicum toe voor een frisse twist. Hartstikke lekker en het geeft een extra dimensie aan het gerecht.

Wat serveer ik bij gegrilde courgette?

Voor een mediterrane touch kun je het serveren naast een portie gegrilde kip gemarineerd in citroen en kruiden. Als je zoekt naar een vegetarische optie, combineer de courgette dan met een quinoasalade met verse kruiden, feta, en een handvol geroosterde noten voor extra crunch. En vergeet de klassieke combinatie met gegrilde vis niet; een licht gegrilde zalmfilet bijvoorbeeld!

Check onze barbecuesectie voor alle recepten die we in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Er zit vast iets voor je bij om bij deze gegrilde courgette met Parmezaan te serveren.

Probeer jij hem de volgende keer uit?

De volgende keer dat je de bbq aansteekt, vergeet dan niet een plekje vrij te houden voor lekkere groenten. En wat mij betreft is courgette dan zeker een aanrader om te gebruiken! Ik vind het erg lekker om witte wijn te serveren bij gegrilde courgette. Ik koop dat vaak bij Henri Bloem in Apeldoorn. Woon je niet in Apeldoorn? Dan zit er vast een andere slijterij bij jou in de buurt! Heb je zelf een favoriete combinatie of tip? Deel je ervaringen en inspiratie met mij door een reactie te plaatsen onder dit gerecht; ik hoor graag hoe jij de courgette op de bbq gemaakt hebt!

gegrilde courgette met parmezaan

4 van 6 stemmen

Gegrilde courgette met Parmezaan

Groenten van de barbecue kan nog wel eens lastig zijn, want wat is nou écht lekker? Nou, deze gegrilde courgette met Parmezaan en balsamico vond ik zelf een toppertje.
Porties4 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Ingrediënten

  • 2 courgettes - in dikke repen
  • 1 el olijfolie
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el witte balsamico
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 20 g Parmezaanse kaas - geschaafd
  • peper en zout

Instructies

  • Smeer de plakken courgette aan beide kanten in met olijfolie. Grill de courgette direct boven de kolen tot de plakken aan weerszijden mooie grillstrepen hebben en de courgette zacht is.
  • Roer de extra vergine olijfolie, witte balsamico en knoflookpoeder door elkaar en smeer hier de courgette direct na het grillen mee in.
  • Breng de gegrilde courgette op smaak met Parmezaanse kaas, peper en zout en serveer direct.
Gang: bijgerecht
Trefwoord: balsamico, courgette, gegrilde courgette, gegrilde groenten, groenten, parmezaan, vegetarisch

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gegrilde courgette met parmezaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close