Gegrilde bloemkool steak van de BBQ

Deze gegrilde bloemkool steak van de bbq kwam voort uit een vraagsticker op Instagram. Ik vroeg jullie namelijk een tijdje geleden naar verzoekjes voor recepten tijdens de zomermaanden. Er kwam ontzéttend veel binnen, maar echt ongelofelijk veel – ik had er bijna de hele zomer wel mee kunnen vullen haha. Eén van de dingen die regelmatig voorbij kwam was het verzoek om vegetarische gerechten van de barbecue, gecombineerd met groenten van de barbecue. Ik geloof dat jullie wel een beetje klaar zijn met de standaard gegrilde aubergine, courgette en gepofte aardappels – of niet? Komt goed uit, voor mij was het namelijk een mooie uitdaging en ik heb een aantal heerlijke barbecuegerechten ontwikkeld die jullie in de komende maanden voorbij gaan zien komen. Zo ook deze gegrilde bloemkoolsteak van de BBQ.

In plaats van vlees gebruikte ik plakken bloemkool die ik heb voorzien van een lekkere marinade en vervolgens heb gegrild op het grillrooster. Het is niet nodig om de bloemkool voor te koken, hij wordt vanzelf wel gaar tijdens het grillen namelijk. En juist met deze ‘steaks’ wil je nog wel een beetje bite houden.

Bloemkool op de bbq

Zorg ervoor dat je een bloemkool koopt die een beetje flink van formaat is. Fatsoenlijke plakken kun je namelijk alleen uit het middelste deel van de bloemkool snijden, de roosjes aan de buitenkant zitten namelijk niet goed vast aan de stam waardoor de plakken uit elkaar zullen vallen. De bloemkoolroosjes die je overhoudt na het snijden gooi je natuurlijk niet weg, die kun je gebruiken voor bijvoorbeeld deze heerlijke sweet & smokey bloemkool of voor een salade met gebakken bloemkool, broccoli en zalm. Geef de plakken bloemkool smaak met een heerlijke marinade naar keuze. Laat de marinade goed intrekken. Zorg ervoor dat de barbecue goed op temperatuur is voordat je begint met grillen. Een medium tot hoge temperatuur is ideaal. Leg de gemarineerde bloemkoolsteaks op het hete grillrooster. Grill ze tot ze mooie grillstrepen hebben en de bloemkool de gewenste gaarheid heeft bereikt.

De bloemkoolsteak is het lekkerst als je hem direct serveert hoewel afgekoeld de smaken ook nog heel goed doorkomen. Reserveer een plekje op de grill naast je vlees/vis of vegaproducten; in 10 minuten heb je de bloemkool gegrild.

Serveertips bloemkool steak

Nu je gegrilde bloemkoolsteak klaar is, zijn hier wat serveertips om je maaltijd compleet te maken:

  • Combinaties: Combineer de bloemkoolsteak met jouw favoriete bijgerechten. Denk aan frisse salades, geroosterde groenten of een smakelijke couscous.
  • Sauzen: Experimenteer met verschillende sauzen om de smaak nog meer te versterken. Een romige knoflooksaus of een pittige barbecuesaus passen perfect. Deze pittige barbecuesaus vind ik een aanrader!
  • Presentatie: Maak van het serveren een feestje. Leg de bloemkoolsteaks op een mooi bord en garneer met verse kruiden voor een extra visuele en smaakvolle touch.

Als je op zoek bent naar een verrassend vegetarisch barbecuegerecht deze zomer, probeer dan zeker deze gegrilde bloemkoolsteak. Eenvoudig, smaakvol en perfect voor zonnige dagen. Geniet van het barbecueën en laat me weten hoe het smaakt. Tot de volgende keer!

Terug naar alle bbq recepten op OMF?

Gegrilde bloemkoolsteak van de BBQ

Gegrilde bloemkoolsteak van de BBQ

4.67 van 6 stemmen

Gegrilde bloemkoolsteaks van de BBQ

Mocht je eens willen variëren met groenten op de barbecue, dan zijn deze bloemkoolsteaks echt een aanrader. De marinade is waanzinnig lekker en het grillen van de bloemkool is zo gepiept. Zorg ervoor dat de steaks nog een beetje bite hebben, dan zijn ze het lekkerst.
Porties2 'steaks'
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • barbecue

Ingrediënten

  • 2 dikke plakken bloemkool - ong. 1,5 cm dik
  • 2 el olijfolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 teentje knoflook - geraspt
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • peper en zout
  • citroensap
  • verse peterselie - fijngesneden

Instructies

  • Roer de olijfolie, sojasaus, knoflook, uienpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, peper en zout door elkaar en wrijf hier de plakken bloemkool mee in.
  • Leg de plakken bloemkool op de barbecue en grill ze boven de kolen ong. 5 minuten aan beide kanten tot ze zachter worden en lichtbruin kleuren.
  • Leg de bloemkoolsteaks op een bord en besprenkel ze met citroensap en verse peterselie. Serveer direct.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: barbecue, bbq, bloemkool, bloemkoolsteak, gegrilde groenten, geroosterde bloemkool, groenten, philly cheesesteak, plantaardig, vegan, veganistisch, vegetarisch

Zin in meer? Ga dan direct naar alle bbq gerechten!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gegrilde bloemkoolsteak van de BBQ

Join the Conversation

  1. Nicolet says:

    Restjes zijn ook geschikt om bloemkoolrijst mee te maken, daar kan je dan ook weer van alles mee doen!

    1. Sabine Author says:

      Zeker waar! Daar hebben we ook al veel leuke recepten voor op OMF staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close