Garnalen in knoflookolie

Hmm, deze garnalen in knoflookolie zijn zo lekker dat je er het liefst alleen een vers stokbrood bij serveer. Dat brood kun je dan gebruiken om de heerlijke knoflookolie mee op te dippen.

Ik ben dol op knoflookgarnalen. Ok: ze nog helemaal moeten pellen vind ik vaak een iets minder gezellig klusje, maar de smaak, de textuur: I love it.

Hoewel ze vrij prijzig zijn, en momenteel helemáál, komen garnalen regelmatig terug in recepten hier op OMF. Favoriet zijn de Surf & turf spiesjes met worst en garnalen voor de zomermaanden. Of juist de Tostada met cajungarnalen en ananassalsa.

In deze maanden word ik vooral gelukkig van de Aziatisch georiënteerde recepten. Zoals Siu Mai met varkensvlees en garnalen en de eeuwige hit: Noedels met bosui-olie en garnalen.

Deze klassieke garnalen in knoflookolie zijn echter perfect in hun eenvoud.

garnalen in knoflook

Garnalen in knoflook

Garnalen in knoflook, zálig vind ik het. En hoe meer knoflook hoe beter want juist de restantjes olie zijn zo lekker om te eten met vers brood.

Het maken van garnalen in knoflookolie is ongelofelijk makkelijk. Garnalen zijn natuurlijk super snel klaar dus de meeste tijd gaat zitten in het laten marineren van de garnalen.

Ik raad je aan dat wel echt te doen trouwens, tijd nemen om de garnalen in knoflook te marineren.

De algemene regel geldt hier ook: hoe langer hoe beter. Maar mocht je nou een beetje in tijdsnood zitten dan vind ik het prima als je de nacht in de koelkast overslaat en daar 2 uur marineren van maakt.

verschil gamba's en garnalen

Verschil gamba’s en garnalen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de term gamba en garnaal vaak door elkaar gebruik, maar er zit wel degelijk verschil in gamba’s en garnalen. Het grappige is echter dat je verschillende antwoorden krijgt als je googelt op deze vraag.

Kort gezegd: gamba’s maken deel uit van de garnalen-familie. Als je garnalen eet, zegt dat dus eigenlijk niet zoveel. Want wat eet je dan precies? Gamba’s? Hollandse garnalen?

Gamba’s zijn een soort garnaal die voorkomen in tropische wateren en zijn daarbij altijd een stuk groter dan de Hollandse garnalen die wij kennen.

Maar, en nu vloek ik vast in de kerk, voor mij het allemaal een pot nat. Een grote of kleine garnaal, ik maak er dezelfde soort recepten mee – haha.

garnalen in knoflookolie

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

garnalen met knoflook
5 van 4 stemmen

Garnalen in knoflookolie

Mocht je op zoek zijn naar een lekker bijgerecht of onderdeel van een tapas diner, dan zit je met deze garnalen in knoflookolie sowieso goed. Serveer met een vers stuk brood zodat je de leftover knoflookolie lekker kunt op dippen.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Marineren 8 uur
Totale tijd 8 uur 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • ziplockbag/kom – voor het marineren
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 400 g garnalen – schoongemaakt
  • 4 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook – geraspt
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el verse peterselie – fijngehakt
  • grof zout

Instructies

  • Maak de garnalen goed schoon en dep ze droog met keukenrol. Doe ze vervolgens in een kom of ziplockbag.
  • Doe de olijfolie, knoflook en het citroensap bij de garnalen en schep het geheel goed om.
  • Leg de garnalen bij voorkeur een nacht in de koelkast zodat ze kunnen marineren.
  • Verwarm een droge koekenpan op het vuur.
  • Doe de garnalen met de overige knoflookolie in de pan en bak het geheel in 5 minuten op hoog vuur gaar.
  • Strooi verse peterselie en grof zout over de garnalen in knoflookolie en serveer direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: gamba’s, garnalen, knoflookolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close