De lekkerste bloemkoolpuree maken

Het stond hoog op mijn to-do lijstje om een keer een echt lekkere bloemkoolpuree te maken en na talloze pogingen is het me eindelijk gelukt. Deze bloemkoolpuree is ontzettend lekker en kun je gewoon gebruiken ter vervanging van aardappelpuree.

Bloemkool is heel veelzijdig en vormt de perfecte vervanger voor heel veel koolhydraatrijke producten, waaronder aardappelen. Sinds kind af aan ben ik al dol op bloemkool dus deze bloemkoolpuree gaat hier nog veel vaker op tafel staan!

Binnenkort ga ik hem ook eens gebruiken om een stamppot mee te maken. 

Een andere puree variant is deze zoete aardappel bloemkoolpuree! Ook lekker om een keer te proberen.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

 • 1 bloemkool
 • 2 liter kippenbouillon
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • 40 gram Parmezaanse kaas
 • 1 eetlepel verse bieslook
 • citroensap
 • peper en zout

1. Breng de kippenbouillon in een ruime pan aan de kook.

2. Snijd de bloemkool in roosjes en was deze grondig onder de koude kraan. Kook de bloemkool vervolgens gaar in de kippenbouillon.

3. Schep de bloemkool met behulp van een schuimspaan in een foodprocessor.

4. Voeg de teentjes knoflook, crème fraîche en Parmezaanse kaas aan de bloemkool toe en laat de foodprocessor draaien tot een gladde puree ontstaat. Mocht de bloemkoolpuree niet vloeibaar genoeg zijn dan kun je voorzichtig een beetje kippenbouillon toevoegen net zolang tot de puree de gewenste structuur heeft.

5. Hak de bieslook fijn en voeg deze aan de puree toe. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en serveer de puree direct.

Vegetarische variant van deze puree? Gebruik dan groentebouillon om de bloemkool in te koken.

bloemkoolpuree maken

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Ik ben net als Tim blijkbaar geen hele grote fan van bloemkool, maar je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt!

 2. Ziet er overheerlijk uit! Ga ik ze thuis een voorschotelen. Thnx voor het delen!

 3. Sieglinde says:

  Bloemkoolpuree is FANTASTISCH! Ik heb het in de afgelopen paar weken ook helemaal omarmd :) zeker bovenop een shepherd’s pie of hachis parmentier is het ongelofelijk lekker. Pure comfort food!

 4. Pauline says:

  Vraag me af of ik hier mijn vader eens mee voor de gek zou kunnen houden haha.

 5. Brenda (kookt) says:

  Je hebt me nieuwsgierig gemaakt zeg, als bloemkoollover moet ik dit natuurlijk ook een keer proberen. Zal het echt zo lekker zijn? Hij gaat op de to-cook list :)

 6. Samantha - Daily Pleasures says:

  Ik ben ook absoluut geen fan van bloemkool. Vind de maak niet eens vies maar de structuur is gewoon niet mijn ding. Dit soort puree’s blijven dan net altijd wat korrelig.

 7. Vanavond heb ik dit recept gemaakt, in het kader van mijn koolhydraatbeperkt eten. Het was heerlijk, zelfs mijn man, die het met argwaan bekeek is om en smulde!

 8. Lydia says:

  kan ik deze puree maken bij de knoflook-citroen gamba’s?

 9. Lisanne says:

  Kan ik de puree ook invriezen?

  Gr Lisanne

 10. Linda says:

  Love it!! Vandaag maakte ik hem voor de verandering eens met gehakte pecan nootjes erdoor heen. Heerlijk!

  1. Sabine Author says:

   Hmm, goed idee!

 11. Ik leerde deze puree maken van mijn moeder en heb ‘m ietwat uitgebreid. Kook met de bloemkool en de knoflook ook twee zoete aardappelen mee. Door de zoete aardappelen wordt het veel gemakkelijker een puree en bovendien… de smaak! Echt waar, probeer het maar. Met het stampen van de puree – ja ik weet het, het kan in de keukenmachine maar ik hou van een puree met nog wat ‘stukjes’ er in – brokkel je er een flink stuk blauwaderkaas doorheen.

 12. peggy says:

  Hoe lang kook jij de bloemkool ? Ik zie vaak zoveel verschillende bereidingen van bloemkoolpuree,vandaar. Alvast bedankt! Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close