We zitten op OMF een beetje in een Ottolenghi-fase geloof ik. Niet lang nadat zijn nieuwste boek Flavour op mijn deurmat plofte, organiseerde Viv een complete Ottolenghi eetweek. En geef ons eens ongelijk! Ottolenghi is niet voor niets zo bekend in de foodwereld: de man kan toveren met producten. Zijn nieuwe boek Flavour staat vol met meer dan 100 groenterecepten en ik wil het boek vandaag graag aan je laten zien in deze Cook the Books. Deel ik direct het recept voor pittig geroosterde aardappels met tahin en sojasaus met je, want dat recept moet je maken.
Ottolenghi – Flavour
Wat moet je nou nog zeggen over Ottolenghi hè? De man is zo ongelofelijk bekend in de foodwereld dat hij totaal geen introductie meer nodig heeft. Ik focus me dus alleen even op Flavour, zijn allernieuwste boek.
Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet en met dit nieuwe kookboek introduceert hij met co-auteur Ixta Belfrage de drie factoren die smaak brengen in een gerecht: bereidingswijzen, combinaties en producten.
Flavour viert de oneindige mogelijkheden van koken met groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. Het boek is opgedeeld in drie delen, die laten zien hoe je het potentieel van groenten kunt benutten om buitengewone gerechten op tafel te zetten.
Een musthave voor iedereen die meer groenten wilt eten of die juist meer wil experimenteren met groenten. Zoals we van Ottolenghi gewend zijn, zijn de recepten in Flavour niet heel alledaags. Denk aan auberginedumplings ‘alla Parmigiana’, ‘Hasselbacks’ van rode biet met limonebladboter, uien met misoboter, spicy paddenstoelenlasagne… Ottolenghi ten voeten uit, precies zoals we hem kennen.
Naast de vertrouwde Ottolenghi-smaken voegen Yotum en Ixtra een nieuwe dimensie toe aan hun palet: Flavour duikt volop in de gepeperde smaken uit de Zuid-Amerikaanse keuken.
In Flavour vind je meer dan 100 recepten en naast het ‘gewoon’ delen van recepten, legt Ottolenghi je ook uit hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Een boek waar je ook nog eens iets van opsteekt dus.
Ik zag waanzinnig veel lekkere gerechten voorbij komen in Flavour en ik durf bijna wel te zeggen dat dit mijn favoriete Ottolenghi-boek tot nu toe is. Een aanwinst in mijn kast en in die van ieder ander die fan is van Ottolenghi.
Flavour van Ottolenghi is voor €32,- o.a. verkrijgbaar bij Bol.com
Pittig geroosterde aardappels met tahin en sojasaus
Man wat was het lastig om een recept te kiezen uit Flavour, ik vond zo ongelofelijk veel dingen lekker. Na het omslaan van vrijwel iedere bladzijde kwam ik wéér een gerecht tegen dat ik het liefste wilde maken. Uiteindelijk ging de strijd tussen twee recepten: ijsbergsla-parten met auberginecrème of deze pittig geroosterde aardappels met tahin en sojasaus. Ik koos uiteindelijk voor de laatste omdat ik die iets meer vond passen bij deze tijd van het jaar. Bij het zien van de foto’s dacht ik in eerste instantie dat ik zoete aardappels nodig zou hebben, maar dat is niet het geval. De (rozen) harissa geeft de aardappels na het roosteren zo’n typisch oranje kleurtje en de smaak is licht pittig. De dressing van tahin en sojasaus is waanzinnig lekker en ik zal dan ook niet ontkennen dat de rest van het kommetje over de aardappels ging zodra ik de foto had genomen. Een waanzinnig lekker bijgerecht dat heel goed te combineren is met de andere vegetarische gerechten uit Flavour.
Pittig geroosterde aardappels met tahin & sojasaus
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 900 g vastkokende aardappels - in stukken
- 50 g rozenharissa
- 1 teentje knoflook - geperst
- 3 el olijfolie
- 1,5 el verse bieslook - fijngehakt
- 1,5 el zwarte & witte sesamzaadjes - of een van beide
- peper en zout
Tahin-sojadressing
- 60 g tahin - goed roeren!
- 2 el sojasaus
- 1,5 el mirin of ahornsiroop - ik gebruikte ahornsiroop
- 1,5 el rijstazijn
- 1 el water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 240℃ en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Meng in een grote schaal de aardappelen met rozenharissa, knoflook en olijfolie en voeg peper en zout toe. Stort alles op de bakplaat en spreid zoveel mogelijk uit.
- Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en rooster de aardappelen 15 minuten in de oven.
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 200℃ en verwijder de folie van de bakplaat.
- Rooster alles onafgedekt 25 minuten, schep het halverwege om, tot de aardappels gaar en mooi bruin zijn.
- Klop terwijl de aardappels in de oven staan alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje glad.
- Doe de aardappels in een grote, ondiepe schaal en besprenkel ze met de tahindressing. Bestrooi met bieslook en sesamzaad en serveer.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Oooohhh dit lijkt me heeeerlijk!
Hoi. Ik kan niet wachten om het te gaan maken. Wat betreft aardappelen…morgen die geschild worden of gewoon goed schoonmaken en met schil en al in de oven? Pieter van den Berg
Ik rooster ze altijd met schil en al! Wel goed schoonmaken inderdaad.
Hee Sabine, mirin of ahornsiroop, is het een niet zuur en het ander zoet? Ik heb alleen mirin in huis, en net niet genoeg denk ik :’) zou je er dan nog honing bij doen ofzo?
Bedankt alvast, Groetjes Anouk
Mirin is een zoete rijstwijn, niet te verwarren met rijstazijn. Dus je hoeft niet nog extra zoetigheid toe te voegen.
Wat zou jij hier bij serveren? Als het een avondmaaltijd betreft?
Liefs!
Deze Kip-Courgetteburgertjes van Ottolenghi lijken me er heel lekker bij! https://ohmyfoodness.nl/super-healthy-sunday-kip-courgetteburgers/
En verder misschien een gerecht met aubergine?