Spaghetti met courgette en tuinbonen

Ik deelde deze spaghetti met courgette en tuinbonen een aantal weken geleden al een keertje via Instagram als eenpersoons-maaltje. Nu ik co-ouder ben van mijn kinderen zijn ze niet meer fulltime bij mij en zijn er dus een paar dagen per week waarop ik in mijn eentje eet.

Dit spaghetti recept maakte ik laatst voor mezelf en ik vind het een ideale makkelijke maaltijd voor een doordeweekse dag. Weinig ingrediënten maar toch redelijk gezond en lekker groen. En bovendien gaat er een bol burrata bovenop en laat ik dat nou echt gru-we-lijk lekker vinden.

tuinbonen koken
spaghetti met courgette

Spaghetti met courgette

Ik maakte deze keer spaghetti met courgette. Die laatste is een groente die ik op een of andere manier veel vaker ben gaan gebruiken in mijn recepten. Voorheen vond ik het helemaal niet zo bijzonder, maar tegenwoordig vind ik het een ideale groente om aan veel gerechten toe te voegen.

Bovendien is het ook een groente waar mijn lijf goed op reageert, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld aubergine.

Ik had niet zoveel zin om lang te moeten wachten voordat ik ging eten, dus in plaats van de courgette te grillen besloot ik hem gewoon in de koekenpan te bakken. Dit deed ik wel op hoog vuur en ik bakte de courgette net zolang tot ‘ie bruin begon te kleuren. Courgette heeft natuurlijk een hele milde smaak en juist door de groente echt bruin te bakken, wordt het een smaakbommetje.

Sterker nog, hier en daar mag de courgette wat mij betreft bést wel een beetje te ver doorgebakken zijn. Niet laten verbranden natuurlijk, maar goed bruin bakken is top.

Helemaal in combinatie met de tuinbonen en burrata vind ik gebakken courgette echt een topper.

Tuinbonen recept

Tuinbonen… Er stond nog helemaal geen tuinbonen recept op OMF en dat geeft denk ik ook direct het imago van deze boon weer. Ik vind tuinbonen een beetje ouderwets. Mijn vader was vroeger de enige in huis die ze wel eens at en zelfs die momenten waren op een hand te tellen.

Maar hé, we zitten in de zomermaanden en juist nu zijn de tuinbonen vers van Nederlandse grond te krijgen dus ik vond ze wel passend in dit gerecht. Ok, al moet ik héél eerlijk bekennen dat ik ze uit de vriezer heb gehaald, dat scheelde weer werk.

Verse tuinbonen moet je namelijk eerst doppen en dat is een aardig tijdrovend klusje. Tuinbonen uit de diepvries zijn al gedopt en kun je direct koken.

Voor het oog (en ok, ook een beetje voor de smaak), kun je er wel voor kiezen om de tuinbonen dubbel te doppen. Er blijft dan alleen nog het knal groene erwtje over. Stiekem wel net iets lekkerder, mocht je de moeite ervoor willen doen.

spaghetti met courgette

Tuinbonen koken

Tuinbonen koken doe je vervolgens bij voorkeur niet al te lang, ze mogen namelijk nog best een bite hebben. Zeker in deze spaghetti met courgette en tuinbonen is dat lekker omdat het gerecht verder voornamelijk zachte ingrediënten bevat.

Ik kookte de tuinbonen uit de vriezer de laatste 7/8 minuten met de pasta mee, maar verse tuinbonen zijn in principe na 5 minuten koken ook al goed om verder verwerkt te worden.

Ik bakte de tuinbonen de laatste minuten nog even met de andere ingrediënten mee en wat ik extra fijn vond aan dit ingrediënt: het gaf me het idee dat dit pasta gerecht er net iets vullender door werd.

P.S: mocht je nou denken hé, wat ziet jouw spaghetti er groen uit! Dat kan kloppen, ik gebruikte voor dit recept namelijk de spinaziespaghetti van Knorr. Verder niet gesponsord dit, ik ontdekte de nieuwe pastasoorten laatst in de Albert Heijn. Die groentepasta’s van Knorr bevatten 40% groenten uit mijn hoofd, en ieder beetje is weer meegenomen denk ik dan. Zeker ook als je met kleine kinderen eet!

Je proeft het verder niet echt aan de pasta, dus ik vond de spinaziespaghetti een goed alternatief voor dit, toch al groen ogende, gerecht.

Ze hebben de pasta’s ook in de vorm van penne. De groene penne ‘verkocht’ ik laatst aan mijn kinderen als Hulk-pasta, pasta waar ze net zo sterk van zouden worden als de Hulk. Werkte geweldig!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

spaghetti recept
5 van 1 stem

Spaghetti met courgette & tuinbonen

Een super simpel spaghetti recept, eentje die perfect is voor de zomer en bij de vegetariërs onder ons, zeker in de smaak gaat vallen. Deze spaghetti met courgette en tuinbonen heb je zo gemaakt en wordt extra lekker door de burrata bovenop.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Ingrediënten

 • 1 ui – gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
 • 1 courgette – in plakjes
 • 200 g tuinbonen – diepvries
 • 200 g spaghetti
 • 1 bol burrata
 • 15 g verse basilicum
 • 4 el extra vergine olijfolie
 • peper en zout

Instructies

 • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook, tot de ui glazig ziet.
 • Voeg de courgette toe en bak deze mee tot hij een beetje bruin kleurt.
 • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Kook de tuinbonen de laatste 6-8 minuten met de pasta mee.
 • Schep de spaghetti met de tuinbonen bij de courgette in de pan en voeg hier een halve soeplepel pastawater bij.
 • Roer goed door en schep de spaghetti daarna op borden.
 • Verdeel de burrata over de spaghetti en besprenkel het gerecht rijkelijk met goede olijfolie, verse basilicum, peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands, Italiaans
Trefwoord: burrata, courgette, groene pasta, pasta, spaghetti, tuinbonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close