Liefhebbers van zoete ontbijtjes gaan deze Churro pancakes ongetwijfeld waarderen. Ze zijn zacht, fluffy en hebben toch dat krokante randje dankzij de kaneelsuiker. Ja, ze doen absoluut aan churro’s denken en vormen wat mij betreft het perfecte huwelijk tussen de gefrituurde deeg-snack en de altijd goede pannenkoeken.
Een flinke start van de dag kun je het wel noemen, maar ik weet zeker dat je jouw tafelgenoten, met name als het kinderen zijn, er heel blij mee gaat maken.
Serveer de churro pancakes met warme chocoladesaus om het effect helemaal perfect te krijgen.
Pannenkoeken met kaneel
Hoewel ik zelf mijn pannenkoeken meestal met spek of kaas eet, zijn pannenkoeken met kaneel voor veel mensen favoriet. Met name als het gaat om de kleine Amerikaanse pannenkoekjes die als ontbijt worden geserveerd.
De kaneelsmaak komt bij deze churro pancakes met name van de kaneelsuiker af waar de pannenkoekjes direct na het bakken door worden gewenteld, maar voor extra smaak heb ik ook aan het pannenkoekenbeslag nog wat kaneel toegevoegd.
Klinkt allemaal als heel veel kaneel, maar geloof mij: het is precies genoeg!
Luchtige pannenkoeken
Deze pannenkoekjes zijn extra fluffy doordat ik de eiwitten eerst opklop voordat ze in het beslag gaan. Hierdoor bolt het pannenkoekenbeslag mooi op als het in de pan wordt geschonken en krijgen ze die heerlijk luchtige structuur. Totaal niet te vergelijken met de meer compacte Hollandse pannenkoeken die wij kennen.
Het Churro-effect
Om het churro-effect na te bootsen, wentelde ik de pannenkoekjes na het bakken direct door de kaneelsuiker. De kaneelsuiker is gemaakt van twee ingrediënten: kristalsuiker en kaneelpoeder. Super simpel en qua smaak ook altijd een hit.
Het is belangrijk dat je de pannenkoeken direct na het bakken door de suiker wentelt. Door de warmte blijft de kaneelsuiker namelijk goed plakken en krijg je van die grotere suikerkristallen die oh zo kenmerkend zijn voor churro’s met kaneelsuiker.
Chocoladesaus maken
Vaak kun je bij een churro kraampje kiezen hoe je ze geserveerd wilt krijgen: met poedersuiker of met (warme) Nutella of chocoladesaus. Met chocoladesaus is het toch wel héél erg lekker, dus die besloot ik ook voor deze Churro pancakes te maken.
De chocoladesaus is niet meer dan slagroom en chocolade met elkaar vermengd. Een beetje hetzelfde als wanneer je ganache zou maken dus, alleen gebruik je voor saus wat meer slagroom.
Voor de chocoladesaus breng je de slagroom in een steelpannetje aan de kook. Zodra de slagroom goed warm is, mag de pan van het vuur en voeg je de chocolade toe. Roer net zolang tot de chocolade helemaal gesmolten is en je een glanzende, egale chocoladesaus hebt gekregen. Voor smaak zou je eventueel een snufje zout kunnen toevoegen of, als je het lekker vindt en aandurft, een snufje chilivlokken.
Omdat de churro pancakes van zichzelf hartstikke zoet zij, heb ik voor pure chocolade gekozen in de chocoladesaus. Uiteraard kun je ook melk- of zelfs witte chocolade gebruiken, maar zelf vind ik het totale gerecht dan te zoet worden. Maar hé, dat is een kwestie van smaak.
Mocht je de churro pancakes nog wat extra willen aankleden, dan is het een aanrader om plakjes banaan en wat walnoten bij de pannenkoeken te serveren. Sterker nog: als je tussen iedere pannenkoek wat plakjes banaan legt, heb je een super simpele pannenkoekentaart op tafel staan. En daar wordt iedereen blij van, toch?
Andere pannenkoek ontbijtjes
Gaat dit je allemaal net een stukje te ver en vind je de churro pancakes wel een héle zoete start van de dag, dan vind je misschien onderstaande pannenkoek-ontbijtjes wel lekker:
- Karamelpancakes met banaan
- Japanse soufflé pancakes
- Kwark pancakes met 3 ingrediënten
- Peanut butter & jelly banana pancakes
- Chocolade Ricotta Pancakes met Vanillesaus en Frambozen
Note to self: toch wat vaker pannenkoekjes bakken als ontbijt voor in het weekend, want je kunt er werkelijk alle kanten mee op.
Overigens: mocht je de churro pancakes IETS gezonder willen, dan zou je ook de kwark pancakes met 3 ingrediënten uit het lijstje hierboven als basis kunnen gebruiken. Goed, voor het churro-effect zul je ze toch écht door de kaneelsuiker moeten wentelen, maar het maakt de hele stapel net iets minder zoet en een tikkeltje meer verantwoord. Maar dan ook echt een tikkeltje… ;-)
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Churro pancakes met chocoladesaus
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- beslagkom
Ingrediënten
Voor de pancakes
- 6 eieren
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- 300 ml volle melk
- 250 g bloem
- 3 tl kaneelpoeder
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- 150 g kristalsuiker
Chocoladesaus
- 125 ml slagroom
- 100 g pure chocolade – in stukken
Instructies
- Scheid de eidooiers van de eiwitten. Klop de eiwitten met behulp van een keukenmachine stijf.
- Klop ondertussen de eidooiers samen met de basterdsuiker door de volle melk. Voeg hier de bloem, 2 theelepels kaneelpoeder, bakpoeder en een snuf zout aan toe. Roer goed door tot een klontvrij mengsel.
- Spatel de stijfgeklopte eiwitten door de andere ingrediënten tot een luchtig pannenkoekbeslag.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan en schep steeds een soeplepel van het pannenkoekbeslag in de warme koekenpan. Bak de pannenkoeken 3-4 minuten aan weerszijden tot ze bruingekleurd en gaar zijn.
- Maak kaneelsuiker door de rest van de kaneelpoeder door de kristalsuiker te scheppen.
- Wentel de pancakes zodra ze uit de pan komen door de kaneelsuiker en stapel ze op.
- Breng voor de chocoladesaus de slagroom in een steelpannetje aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en smelt de chocolade in de warme slagroom. Roer goed door en schenk de chocoladesaus over de Churro pancakes.