Champignonsaus maken

De enige periode in het jaar dat ik nog wel eens een saus recept wil delen op OMF is rond de Kerst, maar champignonsaus kan ik het hele jaar door wel eten. Ik ben er dol op en bovendien is champignonsaus maken ook helemaal niet zo lastig!

Ik weet niet waarom maar wij eten eigenlijk niet zo vaak saus. De meeste gerechten die ik maak zijn al smaakvol genoeg van zichzelf en hebben geen opsmuk nodig. Althans, niet in de vorm van saus.

Maar voor een goed champignonsaus recept maak ik graag een uitzondering. Héérlijk bij een stukje vlees en net zo lekker door de pasta of als toevoeging aan een ovenschotel.

Ik had laatst ineens zin in een stukje varkenshaas en om heel eerlijk te zijn, dit stuk vlees combineert het allerbeste met champignonsaus vind ik. Dit gerecht kreeg ik al van vroeger uit mee toen we dit wel eens aten tijdens de Kerst.

Hoogste tijd om direct maar eens mijn super simpele champignonsaus recept uit te schrijven. Een fijn basisrecept komt immers altijd van pas, toch?

champignonsaus recept

Champignonsaus recept

Als ik een recept voor champignonsaus maak dan maak ik regelmatig een ruime hoeveelheid. Ik ben zo iemand die namelijk regelmatig twee tot drie keer opnieuw saus op haar bord schept, zeker als het om saus met champignons gaat!

In dit recept gebruik ik witte champignons, maar als je van een beetje variatie houdt dan kun je ook kastanjechampignons gebruiken of een mix maken van diverse paddenstoelen. Ieder recept voor champignonsaus is uniek en jij kunt champignonsaus maken zoals JIJ het ’t allerlekkerst vindt.

Champignonsaus bewaren

De hamvraag is natuurlijk of je deze saus kunt bewaren. Het goede antwoord: dat kan zeker! Champignonsaus bewaren kan zowel in de koelkast als in de vriezer.

Het belangrijkste is dat je de saus rustig laat afkoelen naar kamertemperatuur voordat je het in een bakje of ziplock-bag schenkt. Bewaar de saus in ieder geval ten alle tijden luchtdicht.

In de koelkast is de saus nog zo’n 2 tot 3 dagen houdbaar.

Wil je champignonsaus invriezen, dan is het ’t makkelijkst als je de saus in een ziplockbag schenkt. Duw het zakje goed dicht en leg hem vervolgens plat in de vriezer. Op deze manier neemt het minder ruimte in je vriezer in.

Laat de saus na invriezen rustig weer op kamertemperatuur komen en verwarm de saus op laag vuur in een steelpannetje. Onder af en toe doorroeren wordt de saus gewoon weer glad en goed van smaak!

Eventueel kun je de champignonsaus tijdens het opwarmen nog wat verdunnen met room of water.

champignonsaus maken

Ben jij dol op sauzen en eet je ze het liefst iedere dag? Dan vind je deze saus recepten wellicht ook lekker!

Ik serveerde de champignonsaus bij een stukje varkenshaas, maar onderstaande recepten kun je er ook heel goed mee maken!

No ratings yet

Champignonsaus

Champignonsaus is wat mij betreft overal lekker bij en het is ook nog eens een super veelzijdig recept. Serveer het bij een stuk vlees, roer door de pasta of gebruik het in een ovenschotel – heerlijk.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 2 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 ui – gesnipperd
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 250 g champignons – in plakjes
  • 25 g bloem
  • 250 ml paddenstoelenbouillon
  • 250 ml room
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de knoflook en de ui aan.
  • Doe de champignonplakjes in de pan en bak deze mee tot ze bruin kleuren en zacht zijn.
  • Voeg dan de bloem toe en bak dit een paar minuten al omscheppend mee tot het lichtjes begint te kleuren.
  • Schenk de bouillon in de pan en roer het geheel goed door. Breng aan de kook en laat 5 – 7 minuten zachtjes pruttelen tot de saus indikt.
  • Roer de room door de champignonragout en laat dit zachtjes pruttelend indikken tot de champignonsaus de gewenste dikte heeft gekregen.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: champignons, champignonsaus, paddenstoelen, saus recept, sauzen, vegetarisch

Voedingswaarden indicatie (per persoon/portie)

Calorieën: 310kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 5g | Vet: 28g | Verzadigde vetten: 18g | Vezels: 1g | Suiker: 5g

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

champignonsaus maken

Join the Conversation

  1. Marlotte says:

    Ik ben niet zo’n fan van champignons, maar op de een of andere manier vind ik champignonsaus wel lekker haha. Ziet er goed uit!

  2. Margot says:

    Heerlijk! Ik hou van deze saus en pepersaus bij stukjes vlees!

  3. Cheese and Chinese says:

    Echt een goed recept om te hebben! Ik vind champignonsaus heerlijk bij een stukje vlees, maar eet dat niet zo vaak zoals jij al zegt!

  4. Ook erg lekker bij een zelf gepaneerde schnitzel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close