Het was voor mij niet zo lastig om 10 lekkere rijstgerechten op een rij te zetten. Rijst is hier wat vroeger de aardappels bij ons op tafel waren: vaste prik. Iedere week weer!
Ik ben dol op rijst en ik zou het prima drie keer per dag kunnen eten. Het is ook zó veelzijdig om in te zetten. En wat ik zo heerlijk vind aan rijst is dat het a. overal bij past en b. ook echt de smaken overneemt van het gerecht waarbij het wordt gegeten.
In deze 10 rijstgerechten speelt rijst echt een hoofdrol. En stay tuned, binnenkort deel ik namelijk een héérlijk Pilav recept en geloof mij: dat is het lekkerste rijst recept dat je bent tegengekomen.
Rijst koken
Maar eerst nog even terug naar de basis: rijst koken. Want hoe doe je dat nou helemaal perfect? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een rijstkoker te gebruiken, maar als je die niet hebt weet ik zeker dat mijn methode de meeste foolproof methode is die je hebt gezien.
Ik noem het trouwens wel ‘mijn methode’, maar ik heb deze tip ooit gehoord van Jamie Oliver en sindsdien doe ik het nooit meer op een andere manier.
Ik meet de hoeveelheid rijst die ik nodig heb altijd door middel van een koffiekopje en kook mijn rijst altijd als volgt:
- 1 kopje rijst staat gelijk aan 1,5 kopje water. Gebruik hetzelfde kopje voor de rijst als voor het water. Dan maakt het niet uit welk kopje gebruikt, de verhouding blijft altijd hetzelfde.
- de rijst en het water gaan samen in een pan en die zet ik op hoog vuur. Zodra het water begint te bubbelen roer ik het geheel even goed door om ervoor te zorgen dan de rijst niet aan de bodem van de pan plakt.
- draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Kook de rijst 10 minuten.
- Zet na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst nog 5 minuten staan, met de deksel op de pan.
Na 10 minuten koken en 5 minuten stomen is de rijst perfect luchtig en kun je hem los roeren met een vork.
Hoeveel rijst per persoon?
Hoeveel rijst per persoon je moet gebruiken is een beetje afhankelijk van het gerecht. Zelf ga ik altijd uit van zo’n 75 gram ongekookte rijst per persoon.
Als de rijst puur dient als bijgerecht dan heb je vaak net wat minder rijst nodig dan wanneer je de rijst verwerkt in een hoofdgerecht zoals nasi.
Als je eenmaal hebt geoefend met het afmeten met een kopje dan zul je zien dat je voortaan altijd hetzelfde kopje pakt voor hetzelfde aantal personen om voor te koken.
Voor mijzelf en de kinderen heb ik bijvoorbeeld genoeg aan een koffiekopje. Eet er nog een volwassene mee dan pak ik een grotere theemok.
10x rijstrecepten
Goed, over naar de rijstrecepten! Zoals ik al zei speelt de rijst in deze recepten echt een hoofdrol.
Check vooral ook even het artikel waarin ik tips geef over het op smaak brengen van rijst.
1. Gebakken rijst met hoisin kip
Gebakken rijst is altijd een goed idee als je het mij vraagt. Deze variant is lekker licht en gaat daardoor perfect samen met de hoisin kip.
2. Thaise zalmcurry met crispy kokosrijst
Kokosrijst is heel makkelijk te maken door een deel van het water waarin je de rijst kookt, te vervangen door kokosmelk.
Als je dan eenmaal de rijst hebt gekookt is het héél lekker om deze nog eens goed aan te bakken zodat de rijst een krokant, lichtbruin randje krijgt.
3. Mexicaanse rijstschotel met kip
Wij zijn er natuurlijk heel erg aan gewend om rijst te koken en vervolgens direct te serveren, maar het is óók lekker om de rijst te verwerken in een ovenschotel, zoals je ook wel eens met pasta doet. Deze Mexicaanse rijstschotel met kip is favoriet.
4. One pot rijst met zongedroogde tomaat en knoflookgarnalen
Een super makkelijke maaltijd die je klaar kunt maken in één pan. De rijst gaart tegelijkertijd met de andere ingrediënten en krijgt daardoor een mega lekkere smaak.
Dit is een lekker fris recept.
5. Rijstsalade met zalm in sojasaus, honing en knoflook
In de zomermaanden eten we regelmatig pasta koud in de vorm van salades, maar met rijst doen we dat een stuk minder. Zonde eigenlijk, want ook dat is erg lekker!
Deze rijstsalade met zalm in sojasaus is een lekker gezond maaltje, een lichte maaltijd voor iedere dag.
6. Notenrijst met Pompoen en Cranberry’s
Een ultiem recept voor de herfst-/wintermaanden moet toch wel deze notenrijst met pompoen en cranberry’s zijn. Lekker vol van smaak en de noten zorgen voor een fijne knapperige bite.
7. Sesamkip met gember-kokosrijst en granaatappel
Ik zei het zojuist al even, maar je kunt rijst enorm goed op smaak brengen door alleen al het water waarin je kookt te vervangen. Voor deze gember-kokosrijst kookte ik de rijst in kokosmelk en voegde ik tijdens het koken ook nog verse gember toe. Je zult merken dat je dit echt goed kunt proeven in het eindresultaat.
Logischerwijs kom je in dit lijstje vrijwel alleen maar avondmaaltijden tegen, maar ik kon het niet laten om er ook nog een lekker zoet recept tussen te gooien.
Rijst is natuurlijk ook bij uitstek geschikt om pap mee te maken. Dit is een frisse zomerse variant die doet denken aan het bekende Thaise toetje mango & sticky rice.
9. Zwarte rijstsalade met avocado en aardbeien
In deze zwarte rijstsalade maken we een mix tussen hartig en zoet. Een echt zomers recept als je het mij vraagt en dus zeker eentje te onthouden voor als we straks weer in de wat warmere maanden zitten.
Zwarte rijst schijnt trouwens gezonder te zijn dan witte rijst. Doe met die info wat je wil, haha!
10. Surinaamse nasi
Tot slot kan een nasi recept natuurlijk niet aan dit lijstje ontbreken. Mijn persoonlijke favoriet is deze Surinaamse nasi. Die staat in een handomdraai op tafel en is ook echt ideaal als je nog een restje gekookte rijst over hebt van de avond ervoor.
Nou, genoeg inspiratie weer even geloof ik he? Zo zie je maar dat een doodnormaal product als rijst echt een wezenlijk onderdeel kan zijn van een gerecht. Het enkel wegschuiven als bijgerecht zou zonde zijn, juist omdat je er zoveel kanten mee op kunt!
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
O, zo lekker rijst met ja eigenlijk alles! ik eet het ook het liefst 3x per dag. Klein foutje onder hoeveel rijst pp, er staat dan heb je vaak net water minder rijst nodig! ipv wat haha
Probeer eens om de rijst eerst te wassen (water eroverheen, dan overgieten in bolvergiet en weer terug water er overheen, overgieten in bolvergiet etc.) totdat het water helder is.
Het resultaat is een heerlijke losse korrel, echt veel beter !