Warme partysnack: Flammkuchen TUC

Al eeuwen zet ik graag een schaaltje TUC op tafel tijdens de borrel of een feestje. Samen met wat smeerseltjes want hoewel ze zo al lekker zijn om te eten – worden ze nóg lekkerder wanneer je ze besmeert met iets.

Des te leuker vond ik het toen ik jaren geleden benaderd werd voor Top Your TUC: lekkere toppings voor op TUC dus. Omdat de standaard koude toppings de revue allemaal wel hebben gepasseerd, leek het mij leuk om iets verder te gaan en daarom maakte ik Flammkuchen TUC.

Jawel! Alle toppings die je normaal gesproken op een Flammkuchen zou mikken, maar dan op een TUCje. Resultaat? Een super lekkere warme partysnack waarvan ik zeker weet dat de schaal bij de eerste ronde al leeg is. Want zeg nou zelf? Hoe leuk ziet zo’n schaal Flammkuchen snackjes eruit?

TUC recept

Het lekkerste TUC recept

Even hè, wist je dat TUC in 1958(!) al op de markt werd gebracht? Al die tijd hebben ze er hetzelfde uit gezien: achthoekige crackertjes met gaatjes in het midden om ervoor te zorgen dat de crackertjes plat blijven en geen ‘blaasjes’ krijgen.

Maar goed, je kunt hier voor het lekkerste TUC recept en dat is toch echt wel deze Flammkuchen TUC. Al járen een zeer populair op OMF, zeker rond de feestdagen.

En terecht ook!

De Flammkuchen TUC kosten je namelijk nauwelijks tijd qua bereiding. Maar, er is een maar, zorg er wel voor dat je ze vers op het moment zelf maakt. De TUCjes komen nog heerlijk knapperig uit de oven, maar langer dan een half uur moet je ze eigenlijk niet willen laten staan. Door de crème fraîche wordt de TUC uiteindelijk wat zachter en dat zou zonde zijn, juist dat krokante is namelijk erg lekker.

Je zou de ui en spekjes natuurlijk al wel prima van tevoren kunnen bakken. Bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast, dan hoef je vlak voor het serveren de TUC’jes alleen nog te besmeren en af te toppen.

Dan wordt het ineens een nog sneller Flammkuchen hapje!

Gezien de toppings van Flammkuchen heb ik ervoor gekozen om TUC Bacon en TUC Cheese te gebruiken, de perfecte smaakcombinatie vind ik zelf, maar ieder andere smaak TUC kun je ook prima gebruiken. Ook fijn: de receptuur van TUC is verbeterd, ze worden nu in zonnebloemolie gebakken.

Ik ben benieuwd wat je van mijn topping-idee vindt en waar ik ook nieuwsgierig naar ben: wat zijn jouw favoriete TUC toppings?

Flammkuchen TUC

TUC pizza

Eigenlijk heeft deze Flammkuchen TUC wel wat weg van een TUC pizza, vind je niet? Verander de ingrediënten enigszins en je hebt mini TUC pizzaatjes te pakken.

In plaats van de crème fraîche gebruik je pizzasaus en verder kun je jouw favoriete pizzatoppings gebruiken. Mini salami of mini pepperoni is een leuke toevoeging voor de TUC pizza! Of wat extra geraspte mozzarella. Yummm.

Als bodem voor de pizza hapjes kun je dan TUC paprika of TUC kaas kunnen gebruiken. Lijkt me heerlijk! Daar moet ik zelf maar eens gauw mee aan de slag.

Dit soort warme partysnacks zijn echt in no-time van de borrelplank geroofd, geloof mij. En geef je gasten eens ongelijk! Na al die feestjes heeft iedereen het standaard bittergarnituur wel een keer gezien. Deze TUCcies vormen dan een leuk alternatief. Smaakt goed én ziet er gezellig uit. Win win.

Flammkuchen hapjes

Zin in meer Flammkuchen hapjes?

Flammkuchen is de afgelopen jaren een beetje in de vergetelheid geraakt geloof ik. Zonde vind ik, want ik ben er zelf echt dol op. Helemaal als het gemaakt wordt met de traditionele smaakcombinatie van crème fraîche, bacon en ui.

Kun je nog wel wat meer Flammkuchen inspiratie gebruiken, dan vind je deze Flammkuchen hapjes wellicht ook lekker!

Wat dacht je bijvoorbeeld van mijn Flammkuchen recept op stokbrood? Hartstikke lekker als lunch of om te serveren bij een kom dampende soep, maar je kunt het brood ook in plakjes snijden en zo serveren op de borrelplank.

Eén van mijn favoriete alternatieven voor het basis Flammkuchen-recept vind ik mijn Carpaccio Flammkuchen. Hmm, nu ik dit typ heb ik er direct weer zin in!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

TUC pizza
3.65 van 20 stemmen

Warme partysnack: Flammkuchen TUC

Wedden dat de schaal met deze Flammkuchen TUC hapjes in no-time leeg is op een feestje? Bite size Flammkuchen op een klassiek crackertje. Beter wordt het niet.
Porties20 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 20 stuks TUC Bacon of TUC Cheese
  • 50 gr crème fraiche
  • 125 gr spekblokjes
  • 1/2 witte ui in halve ringen
  • 30 gr geraspte mozzarella
  • gedroogde of verse bieslook

Instructies

  • Verwarm de grillstand van de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Bak de spekjes en de halve uiringen in een droge koekenpan tot de spekjes knapperig zijn en de ui zacht.
  • Laat de gebakken spekjes en de ui goed uitlekken op een vel keukenrol.
  • Smeer de bovenkanten van de TUC in met crème fraîche en verdeel hier de spekjes en ui overheen. Strooi vervolgens de geraspte mozzarella over de TUC.
  • Verdeel de TUC over de bakplaat en schuif deze 1 – 2 minuten onder de hete grill tot de kaas gesmolten is.
  • Garneer de Flammkuchen TUC met bieslook en serveer ze direct.
Gang: borrelhapje
Keuken: Hollands
Trefwoord: borrelhapje, flammkuchen, partysnack, TUC

Join the Conversation

  1. Kan je de toppings ook al in de middag bakken? Zo gek om op een verjaardag nog te gaan bakken ;)

    1. Sabine Author says:

      Ja hoor, dat kan prima. Wel pas op het laatst op de de TUC doen, anders worden de crackers zacht.

  2. Samantha says:

    Wat een leuk hapje. Kun je de tucs al wel eerder besmeren? En later in de oven doen met toppings of is het dan niet meer krokant te grillen?

    1. Sabine Author says:

      Als je de Tucs al eerder besmeert worden de crackertjes zacht. Dus echt pas op het laatste moment doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close