Confit de Canard uit blik bereiden

Confit de canard, het is iets dat ik standaard meeneem uit Frankrijk als ik daar ben, maar volgens mij is het tegenwoordig ook bij Albert Heijn te koop. En hoe je het ook went of keert: voordat je het eet denk je niet ‘joepie, wat lekker’.

Eendenbouten in een groot blik, het doet toch een beetje denken aan boterhamworst of SMAC uit blik en hoewel ik dat zelf heel lekker vind, kan ik me voorstellen dat niet iedereen dat gevoel heeft.

En toch kan ik je aanbevelen eens zo’n blik met eend te halen want jongens, dat is me toch een partijtje lekker! In het artikel van vandaag vertel ik je hoe wij zelf confit de canard uit blik bereiden. Wellicht heb je er iets aan want instructies op zo’n blik ontbreken vaak.

Wat is confit de canard?

Eerst even de basics want wat is confit de canard nou precies. Ja, gekonfijte eend maar wat betekent dat? Confit de canard zijn eendenbouten die langzaam in hun eigen vet worden gegaard (= gekonfijt). Vervolgens worden die gegaarde eendenbouten in datzelfde vet ingeblikt waardoor ze extra lang houdbaar zijn. Bovendien draagt dat inblikken in eigen vet ook weer bij aan de smaak dus hoewel ‘blik’ in ons kikkerlandje een negatief imago heeft, is dit bij confit de canard absoluut niet terecht.

Confit de canard bereiden

Confit de canard kun je op verschillende manieren bereiden en je zou het vlees zelfs koud kunnen eten omdat het al gegaard is. Zelf kies ik er altijd voor om de gekonfijte eend in de oven klaar te maken. Zo wordt het vlees weer lekker en tegelijkertijd ook voorzien van een knapperig huidje.

confit de canard blik
confit de canard blik

Confit de canard ovenschotel

Confit de canard uit de oven is wat mij betreft favoriet! Want wat ik het allerliefste wil is dat de eend mooi zacht en warm is, maar het vlees een knapperig huidje heeft. Daarvoor gebruik ik dus de oven en eigenlijk grill ik de eendenbouten altijd. Hiervoor verwarm ik de grillstand van de oven voor op 200°C.

Haal de eendenbouten uit het blik en verspreid ze over een bakplaat die je bekleed hebt met een vel bakpapier. Eventueel zou je hiervoor ook een braadslede met daarbovenop een bakrooster kunnen gebruiken. Bij voorkeur wil je namelijk dat het vet straks van het vlees weg kan druipen zodat het huidje de kans krijgt om krokant te worden. Leg de eendenbouten in ieder geval met het vel naar boven op de bakplaat.

Confit de canard in blik opwarmen

Vet wordt als het afkoelt hard en dus zitten ook de eendenbouten in ‘hard’ vet in het blik. Hier moet je niet aan lopen trekken dus wat je wil doen is het blik opwarmen. Dit werkt het makkelijkst door het dichte blik in een pan met water te zetten. Verwarm het water in de pan, koken is niet nodig, en laat het blik 10 minuten in het hete water staan. Op deze manier wordt het vet weer vloeibaar en kun je de eendenbouten makkelijker uit het blik halen.

confit de canard bereiden
confit de canard oven

Confit de canard grillen

Wil je de confit de canard liever grillen? Schuif dan de braadslee bij voorkeur iets hoger in de oven zodat het vlees dichterbij de verwarmde grill komt te liggen. Grill het velletje van de eendenbouten in 8-10 minuten krokant. Wel in de gaten houden, je wil namelijk niet dat het velletje verbrandt!

Wat doe je met het vet van confit de canard?

Beloof me alsjeblieft dat je het vet dat uit het blik komt en je overhoudt niet weggooit! Schenk het eendenvet in een pot en zet dit weg in de koelkast of vriezer. Op deze manier wordt het vet weliswaar hard, maar kun je het net als boter gebruiken om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken. En dat lieve mensen, zijn de allerlekkerste aardappeltjes die je maar kunt eten. Misschien niet heel gezond maar hé, smaak wil ook wat!

confit de canard oven
confit de canard bereiden

Confit de canard bijgerechten

Confit de canard kun je eigenlijk overal wel bij serveren maar zelf vind ik het ‘t allerlekkerst met aardappeltjes die gebakken zijn in het eendenvet en groenten erbij. Echter zou je er ook voor kunnen kiezen om het gekonfijte vlees van het bot af te trekken en in een pastagerecht te verwerken.

Lekkere recepten met eend

Ben je nou net als ik echt dól op eend, dan weet ik zeker dat onderstaande recepten ook bij jou in de smaak gaan vallen. Voor al deze recepten kun je prima confit de canard gebruiken.

Geen confit de canard te vinden maar wil je wel eend eten? Hier leg ik je uit hoe je en verse eendenborst moet bereiden.

confit de canard

Join the Conversation

 1. Heeeerlijk, geweldige tip, dank je wel.
  Voor zowel eend als aardappel.

 2. Wat is dat lekker, zeg. Vive La France!

 3. Susan says:

  Goede tips voor het verwarmen van de cuisses de canard en ook de rest van de tips! Hartelijk dank!

 4. Gabrielle Sparreboom says:

  Vroeger nam ik de blikken ook mee terug van vakantie. Maar sinds paar jaar confijt ik de eendenbouten zelf in ganzevet… uiteindelijk veel smaakvoller en niet zo zout!
  Echt een aanrader. Eendenbouten en ganzevet zijn vast te bestellen bij je locale slager (of bij de groothandel)

  1. Sabine Author says:

   Lekker zeg, leuk project ook!

 5. Laurent Reignier says:

  Al jaren mijn favoriet…goede simpele tips

 6. Greet says:

  Beste lezers,
  Eend uit blik is heerlijk, maar ik zou het graag minder zout hebben. Is daar nog een trucje voor?

 7. Ik koop deze eend in blik af en toe, ik maak de stukken een beetje warm in de koekenpan. Ook doe ik de stukjes wel eens door een salade zonder dat ik iets ga bakken of braden. Het vlees is heel goed eetbaar zo uit het blik, HEERLIJK!!!! Je zou gewoon wat van die blikken in huis moeten hebben als noodvoorraad.

 8. Stamppotje rode kool jus van eendenvet met wat ui en knoflook afgeblust beetje witte wijn evt beetje peper en zout en een
  Bramensauce

 9. Liesbeth says:

  Dank voor je tip, ik ga ermee aan de gang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close