Turkse pizza maken

Er stond dus gewoon nog geen recept voor Turkse pizza maken op OMF. HOE KAN DAT NOU?! Dat vroeg ik me ook oprecht af. Járen geleden plaatste ik wel al eens een recept voor Lahmacun, maar dat was de super snelle variant, gemaakt met tortillawraps.

En hoe lekker dat ook is en hoe perfect het een uitkomst kan bieden voor doordeweekse dagen, het is gewoon niet net zo lekker als echte zelfgemaakte Turkse pizza, met zelfgemaakt deeg. Dus ik ging hoppa de keuken in om mijn recept voor je uit te voeren. En zie hier het resultaat: méga lekkere Turkse pizza’s die zowel bij mij als bij mijn twee jongens heel erg in de smaak vielen.

Lahmacun recept

Lahmacun maken

Zoals ik al zei: Lahmacun maken heb ik al eens eerder gedaan, maar dan deed ik dat met tortillawraps in plaats van zelfgemaakt deeg. Ook lekker, maar niet zo goed als de real deal. Voor het maken van mijn lahmacun deeg gebruikte ik het recept van mijn zelfgemaakte flatbread. Een super simpel deeg waarvoor je de meeste ingrediënten wellicht al wel in huis hebt.

Voor 6 Turkse pizza’s heb je nodig:

  • 275g bloem
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 1/2 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 175 ml warm water

Als je gaat googelen zul je ongetwijfeld heel veel verschillende recepten tegenkomen. Zo zijn er mensen die knoflook aan hun deeg toevoegen, yoghurt gebruiken om het deeg te kunnen maken… Dit is mijn simpele versie, gemaakt met ingrediënten die altijd voorhanden zijn en die je hoogstwaarschijnlijk zelfs al in huis hebt.

En geloof mij: de smaak was tóp!

Lahmacun maken

Lahmacun recept

Voor mijn lahmacun recept begin je uiteraard met het maken van het deeg. Dit moet namelijk een uur rijzen. Zorg ervoor dat het deeg na een uur echt in volume is verdubbeld, dan is het namelijk lekker luchtig.

Het gerezen deeg verdeel je vervolgens in 6 gelijke porties en die vorm je tot een balletje. Zo wordt het makkelijker om het deeg in een rondje uit te rollen. Rol de bolletjes deeg met een deegroller zo plat mogelijk. En met zo plat mogelijk bedoel ik echt maximaal 1 – 2 mm dik. Je besmeert het deeg namelijk met de gehaktmix en zowel die gehaktmix als het deeg moeten in de pan kunnen garen. Bovendien wil je de Turkse pizza kunnen oprollen, dus niet te dik uitrollen is een must.

Het uitgerolde deeg besmeer je met een zelfgemaakte gehaktmix, die bij mij bestaat uit:

  • 200g rundergehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper (deze kun je eventueel achterwege laten)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl korianderpoeder
  • Snuf zout

Bovenstaande ingrediënten meng je in een hakmolen of foodprocessor helemaal fijn, tot een dikke pasta/puree achtige structuur. De gehaktmix verdeel je vervolgens, bij voorkeur met je handen zodat het deeg niet scheurt, over het uitgerolde deeg.

Ja, Turkse pizza maken is een aardig bewerkelijk klusjes, maar DIK de moeite waard.

Turkse pizza maken

Turkse pizza recept

Het uitgerolde deeg dat je zojuist hebt voorzien van de gehaktmix, verplaats je vervolgens naar een droge koekenpan. Dit is wellicht even oefenen en vooral ook een kwestie van snel werken. Doordat je het deeg voor jouw Turkse pizza recept zo dun hebt uitgerold en hebt voorzien van de gehaktmix, zijn de Turkse pizza’s wat lastiger op te tillen. Maar: oefening baart kunst!

De gehele Turkse pizza bak je vervolgens in een droge koekenpan en tijdens het bakken draai je de pizza geen enkele keer om.

Zet het vuur onder de koekenpan laag en leg de pizza in de droge koekenpan. Doe vervolgens een deksel op de pan en gaar de pizza op deze manier ongeveer 6-7 minuten. Wat je wil is dat de onderkant van de pizza lichtjes verkleurt, het teken dat het deeg gaar is, en dat de gehaktmix ook gaar wordt. Dit gaat het makkelijkste door een deksel op de pan te leggen.

Zodra de Turkse pizza gaar is verplaats je deze naar een bord. Wikkel het bord in een theekdoek zodat de Turkse pizza weer soepel wordt. Je zult namelijk merken dat hij wat krokant/stevig uit de pan komt, maar door ze verder te laten ‘stomen’ in een theedoek, worden ze weer soepel en kun je de Lahmacun oprollen.

Overigens kun je alle gebakken Turkse pizza’s prima opstapelen, dus je hoeft niet voor iedere pizza een nieuw bord te pakken.

Turkse pizza recept

Turkse pizza maken met kant-en-klaar bodem

Vind je dit nou allemaal véél te veel werk, dan kun je ook Turkse pizza maken met kant-en-klaar bodem. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig hele goede Lahmacun in het assortiment. Vaak kom je deze tegen in de koelschappen, bij het Turkse assortiment.

Een voorbeeld van erg lekkere kant-en-klare Turkse pizzabodems zijn die van Marhaba, Firat of de Lahmacun van Lekker & Anders. De laatste vind je in het vriesschap van de supermarkt. Deze bodems zijn al voorzien van de gehaktmix en kun je beleggen met je favoriete groenten en saus. Even oprollen en klaar!

Maar de áller lekkerste Turkse pizza maak je natuurlijk zelf.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Turkse pizza
No ratings yet

Turkse pizza (Lahmacun) maken

Turkse pizza maken is een aardig bewerkelijk karweitje, maar niets is lekkerder dan zelfgemaakte Lahmacun. Dit is mijn recept dat iedereen kan uitvoeren.
Porties6 stuks
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • elektrische mixer met deeghaken
  • hakmolentje of foodprocessor
  • koekenpan met deksel

Ingrediënten

Deeg

  • 300 g bloem
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 1/2 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 175 ml warm water

Gehaktmix

  • 200 g rundergehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl korianderpoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem, gist, zout, olijfolie en het water in een kom en kneed dit met de keukenmachine tot een stevig, soepel deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Doe ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktmix in een hakmolen of foodprocessor en maal dit fijn tot puree/pasta.
  • Verdeel na het rijzen het deeg in 6 gelijke delen en vorm hier bolletjes van. Rol ieder bolletje deeg uit tot een dunne, ronde pizzabodem van 1-2mm dik.
  • Schep een flinke lepel van de gehaktmix op de pizzabodems en verdeel de mix met je vingers over het deeg.
  • Verwarm een droge koekenpan op het vuur en leg hier de Turkse pizza in. Leg het deksel op de pan en bak de pizza op laag vuur 5-7 minuten tot de onderkant licht verkleurd is en de gehaktmix gaar is geworden.
  • Leg de gebakken Turkse pizza's op een bord en pak deze in met een theedoek zodat de Turkse pizza's zacht worden en je ze kunt oprollen.
  • Verwerk de Turkse pizza naar smaak.
Gang: bijgerecht, lunch
Keuken: Turks
Trefwoord: fastfood friday, lahmacun, turkse pizza

Join the Conversation

  1. Dorien says:

    Hoi Sabine, kan ik de bloem ook vervangen door volkorenmeel?
    Groet, Dorien

    1. Ja hoor, dat kan.

  2. Yvonne says:

    Hallo Sabine, kan ik deze ook klaar maken in de oven ?
    Groeten,
    Yvonne

  3. Yvonne says:

    Hoe lang moeten ze er dan in en op hoeveel graden ?

    1. Ze gaan niet in de oven. In de oven worden ze krokant en kun je ze niet meer vullen/omrollen. Als je pizza’s uit de oven wil raad ik je aan een echt pizza recept te pakken of wraps te gebruiken als basis zodat de bodem niet te taai wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close