Tagliatelle met bloemkool-roomsaus

Stiekem is pasta met roomsaus mijn favoriet. Champignonroomsaus, of bechamel… ik vind het heerlijk. Helaas niet altijd even gezond en vaak bevatten dergelijke sauzen tegenwoordig voor mij teveel lactose om te kunnen eten. Tijdens mijn rondje op Pinterest kwam ik op Oh She Glows een recept tegen voor een pastasaus op basis van bloemkool. ‘Cauli-power ‘Alfredo” noemde zij het. Nu ben ik gek op bloemkool en was ik wel enorm benieuwd of die saus net zo lekker en romig zou zijn als ’the real deal’. Aan de slag met het gerecht dus, ik maakte er Tagliatelle met bloemkool-roomsaus van.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

 • Hoeveelheid tagliatelle naar gelang aantal personen
 • 1 kleine bloemkool
 • 2 teentjes knoflook
 • ½ eetlepel extra vergine olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 •  1 eetlepel crème fraîche
 • ½ theelepel uipoeder
 • 2 uien
 • 1 kipfilet à 200 gram
 • ½ theelepel knoflookpoeder
 • 120 milliliter sojamelk (light of gebruik amandelmelk)
 • peper en zout
 • hoeveelheid Parmezaan naar smaak
 • gedroogde chilivlokken/chilipoeder naar smaak

1. Was en snijd de bloemkool in roosjes. Kook de roosjes vervolgens in 10 minuten beetgaar.

2. Doe de bloemkool in een keukenmachine en voeg hieraan de halve eetlepel olijfolie, melk, het citroensap, uipoeder, knoflookpoeder, Parmezaanse kaas en peper en zout aan toe.

3. Verhit ondertussen nog een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de fijngehakte knoflookteentjes tot ze niet meer rauw zijn en beginnen te geuren. Voeg ook deze aan de ingrediënten in de keukenmachine toe.

4. Laat de keukenmachine een paar minuten draaien tot er een romige saus ontstaat.

5. Verhit nogmaals een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui die je in halve ringen hebt gesneden. Kook ondertussen de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en bak in een andere koekenpan de kipfilet rondom goudbruin. Trek deze vervolgens uit elkaar met twee vorken.

6. Wanneer de bloemkool-roomsaus glad is voeg je deze aan de ui in de koekenpan toe. Schep het geheel goed om en verwarm de saus om middelhoog vuur. Roer een eetlepel crème fraîche door de saus wanneer je van een extra romige saus houdt. Roer even goed door en voeg dan de geplozen kipfilet aan de saus toe.

7. Giet de tagliatelle af maar houdt een halve soeplepel van het kookvocht achter. Voeg de tagliatelle en het kookvocht bij de saus en schep het geheel goed om tot de pasta is voor zien van een laag saus.

8. Schep de pasta op borden en maak af met gedroogde chilivlokken, extra Parmezaanse kaas en verse basilicum.

Eet smakelijk!

Deze saus is overigens prima in te vriezen. Vries na stap 4 de saus in en laat deze ontdooien voordat je ermee aan de slag gaat.

Tagliatelle met bloemkool-roomsaus

Join the Conversation

 1. Tiffany says:

  Klinkt als een lekker en gezond alternatief! Is die saus dan niet alleen heel ‘grainy’ door de bloemkool?

  1. Sabine Author says:

   Nee helemaal niet. Door toevoeging van de andere ingrediënten en het voorkoken van de bloemkool is de saus juist heel romig.

   1. Andrea says:

    Ik houd niet van soja en amandelmelk.

    Waardoor kan ik dit vervangen?

   2. Kookroom is een prima alternatief.

 2. Lijkt me lekker! Maar op welk punt voeg ik de melk toe?

  1. Sabine Author says:

   Bij de andere ingrediënten in de keukenmachine. Ik heb het er gelijk even bijgezet :)

 3. Sabrina says:

  Klinkt lekker!

 4. Jaimy en Laura says:

  Dit wil ik een keer proberen!

 5. MySimplySpecial says:

  Ik ben ook gek op pasta met roomsaus! Ben benieuwd hoe deze variant smaakt.

 6. Laura says:

  Lijkt me erg lekker! Is het ook mogelijk om deze saus te maken zonder keukenmachine? Met een staafmixer bijvoorbeeld? En heb je nog een suggestie wat je in plaats van de kip zou kunnen toevoegen (zodat het een vegetarisch recept wordt)?

  1. Sabine Author says:

   In een blender of met een staafmixer moet ook lukken. Je zou paddenstoelen aan de pasta kunnen toevoegen, gegrilde paprika of courgette of aubergine.

 7. Judith says:

  Jummie! Deze ga ik zeker een keer maken! :)

 8. Kayleigh says:

  Oeh jummie ziet er lekker uit!

 9. Nathalie says:

  Ik mis precies nog even de uitleg wat je er nu uiteindelijk echt van vond? :)

  1. Sabine Author says:

   Als ik iets niet (heel erg) lekker vind komt publiceer ik het recept niet. Dit was dus erg lekker. Ik vond het niet onderdoen voor de veel vettere variant!

 10. Yvonnelaura says:

  DAT ziet er lekker uit zeg! Snel eens proberen!

 11. Dit ziet er overheerlijk uit. Maar bloemkool met pasta, waar smaakt het precies naar? Die combinatie ken ik helemaal niet.

  1. Sabine Author says:

   Tja, waar smaakt het naar… Lastig te omschrijven! De bloemkoolsmaak is niet heel nadrukkelijk aanwezig, mede dankzij de toevoeging van al die andere ingredienten. Het smaakt eigenlijk gewoon naar pasta met roomsaus, maar dan wat gezonder.

 12. Pleuni says:

  Yummy! Looking good :) Leuke titel van je blog ook, lekker origineel X

 13. Mandy says:

  Gisteravond heb ik dit gemaakt en het smaakte heerlijk! Ik miste wel wat pit, maar dat kwam achteraf gezien door mijn eigen fout: ik heb niet aan chilivlokken gedacht. Dat is wel echt een must voor deze saus! Ik vond alleen dat de saus een beetje lastig hechtte aan de pasta. Zou dat kunnen komen doordat ik mijn saus van te voren heb klaargemaakt en ik hem dus weer moest opwarmen? Ik ga deze saus zeker vaker maken!

  1. Sabine Author says:

   Het is inderdaad wel ’t beste om de saus vers te maken en dan direct te gebruiken. En het klopt wat je zegt, de chilivlokken voegen echt heel veel toe!

 14. Pascal says:

  Zojuist je recept gemaakt: fantastisch! We hebben heerlijk gegeten, geen overheersende bloemkoolsmaak. Komt bij ons zeker vaker op tafel, dank je!

  1. Sabine Author says:

   Yes, wat goed! Ik moet ‘em zelf ook weer eens gaan maken, zo lekker. Heb je de pasta met avocadosaus ook al eens geprobeerd? Die is ook lekker romig!
   https://www.ohmyfoodness.nl/omf-kookt/diner-omf-eet/tagliatelle-met-garnalen-en-avocadosaus

   1. Pascal says:

    Gaan we proberen!

 15. Ik Had een bloemkool liggen en wilde een keer wat anders.. heb het net gemaakt en wow! Te lekker. Ga ik zeker vaker eten! Thanks!

 16. Lucille says:

  Kan ik de soyamelk ook vervangen door gewone halfvolle melk?

  1. Sabine Author says:

   Ja hoor, dat kan heel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close