Ik ben dól op smashed potatoes; er zijn namelijk maar weinig andere manieren waarop aardappels uit de oven zó krokant worden. Goed, het vergt net even iets meer werk dan aardappels in stukken snijden en direct in de oven roosteren, maar persoonlijk vind ik het zeer de moeite waard.
Deze keer maakte ik smashed potatoes met mascarponedip. En die dip is zó ongelofelijk lekker. Bovendien vind ik het ook nog eens leuk serveren: zachte dipsaus uitgesmeerd op een bord, krokante aardappels er bovenop. YUM. In no-time waren beide schalen leeg hier.
Krokante aardappels uit de oven
Krokante aardappels uit de oven maak ik heel vaak. Het is makkelijk om te maken, weinig werk en bij iedereen vallen ze wel in de smaak.
Voor deze smashed potatoes kook je de aardappel eerst voor zodat ze al goed gaar zijn. Door ze daarna plat te stampen met een aardappelstamper en nog even in de oven te bakken, krijgen ze een méga krokant korstje, maar behouden ze die zachte, fluffy binnenkant. Onwijs lekker. Extra lekker werden ze overigens door het kleine beetje Parmezaanse kaas bovenop.
Mocht je fan zijn van smashed potatoes, dan raad ik je ook aan mijn Krokante smashed potato salade eens te proberen. Ook perfect voor de zomermaanden!
Heb je geen zin in gedoe met een aardappelstamper en wil je gewoon krokante aardappels uit de oven, dan heb ik onderstaande recepten voor je in de aanbieding.
- Krokante aardappels met feta & honing
- Aardappels uit de oven met Parmezaan
- Geroosterde aardappels met burrata en groene kruiden
- Pittig geroosterde aardappels met tahin en sojasaus van Ottolenghi
Lekkere mascarpone dip
De lekkere mascarpone dip die bij dit gerecht komt, is wat mij betreft de star of the dish. Door de krokante aardappels bovenop de dip te serveren, wordt de dip nog wat smeuïger en vloeibaarder. Oef, zo lekker!
Ik haalde mascarpone voorheen eigenlijk alleen in huis als ik tiramisu ging maken, maar de laatste tijd experimenteer ik veel meer met deze kaas. Als basis voor een dipsaus blijkt ‘ie dus fantastisch te zijn. Zeker in combinatie met zure room is de mascarpone dip een onwijs lekker, zomers bijgerecht.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Smashed potatoes met mascarponedip
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- aardappelstamper
Ingrediënten
Voor de aardappels
- 500 g krielaardappels
- 4 el olijfolie
- 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
- peper en zout
Mascarponedip
- 125 g mascarpone
- 125 g zure room
- 1 teentje knoflook – geperst
- 1 tl mosterd
- sap van 1 citroen
- verse bieslook – fijngehakt
Instructies
- Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de krieltjes 20 minuten voor. Giet af en dep de aardappels droog.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Verspreid de krieltjes over de bakplaat en druk ze met een aardappelstamper plat.
- Sprenkel de olijfolie, Parmezaanse kaas, peper en zout over de aardappeltjes en bak ze in 25 minuten krokant.
- Roer voor de mascarpone dip alle ingrediënten door elkaar en smeer de dip uit over een bord.
- Leg de krokante aardappels bovenop de mascarpone en serveer het gerecht direct.