Sinterklaas staat niet alleen in het teken van cadeautjes en gezelligheid, maar ook in het teken van eten! En dan vaak wel zoetigheid en ander lekkers. Al eerder maakte ik kruidnootjes en borstplaat, vandaag deel ik mijn Sinterklaasbrownies met jullie. Het laatste sinterklaasrecept van dit jaar, want pakjesavond komt er alweer aan! Deze brownies krijgen een sinterklaastintje doordat er stukjes kruidnoot in zitten, natuurlijk kun je dit recept ook maken zonder link naar sinterklaas. Je kunt de kruidnoten vervangen door gebroken speculaas. Ik heb de brownies extra feestelijk gedecoreerd, met chocolade en schuddebuikjes. Eigenlijk heel simpel, maar het geeft wel een heel feestelijk effect! Met dit recept kun je zo’n 24 stukjes brownie maken, genoeg om lekker uit te delen dus!
Wat heb je nodig?
- 100 gram extra pure chocolade
- 4 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel (of 150 gram bloem met een snufje zout en 1,5 theelepel bakpoeder)
- 300 gram basterdsuiker
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram kruidnoten in stukjes
- optioneel: 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
Voor de decoratie:
- 75 gram melkchocolade
- 75 gram pure chocolade (je kunt ook witte chocolade nemen als je dat lekker vindt)
- schuddebuikjes
Zo maak je de brownies:
1. Verwarm je oven voor op 175 ˚C. Vet een bakvorm in (een rechthoekige bakvorm van ± 20×30) en leg er eventueel een vel bakpapier in.
Breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie samen met de boter. Als het mengsel helemaal gesmolten is, laat je het helemaal afkoelen.
2. Klop de eieren met een mespuntje zout schuimig met een mixer, tijdens het mixen voeg je de basterdsuiker toe.
3. Met een spatel roer je nu het bakmeel, de kruidnoten en het chocolademengsel (en eventueel de koek- en speculaaskruiden) geleidelijk toe aan de eieren en suiker. Meng tot alles goed is opgenomen en je een egaal beslag hebt.
4. Schenk het beslag in de vorm en bak de brownies in zo’n 20-25 minuten gaar. De bovenkant is dan knapperig en de binnenkant nog een beetje zacht. Laat de brownie zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een taartrooster.
5. Wanneer de brownie helemaal is afgekoeld kun je gaan decoreren. Ik smolt hier voor eerst de pure chocolade. Met behulp van een lepel goot in de chocolade in dunne sliertjes over de brownie. Hetzelfde deed ik met de melkchocolade. Daarna strooide ik er Schuddebuikjes overheen. Ik koos de chocolade-vanillevariant, maar de gewone speculaas Schuddebuikjes passen ook érg goed bij de brownies.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ooooh <3
Brownies zijn àltijd goed, dus ook met sinterklaas. Jammer dat ik het heerlijk avondje al heb gevierd. Anders had ik deze zeker gemaakt.
Lekkerr!!
Oef.. Wat ziet dat er lekker uit!
Lekker hoor!
Wat een slim idee zeg om schuddebuikjes als decoratie te gebruiken!
Jumjummm!
Hmm! Ik moet ook maar weer eens brownies gaan bakken!
He leuk! Het eerste recept dat ik tegenkom met onze Schuddebuikjes duo! Ziet er tof uit zo!
Is dit recept met bruine of witte basterdsuiker?
Hallo, is dit met lichte donkere of witte basterdsuiker gemaakt? En welke ovenstand gebruikt? Boven en onderwarmte?
Groetjes Wendy
Hoi Wendy, je kunt donkerbruine basterdsuiker gebruiken en de oven gebruiken met boven- en onderwarmte.
Dankjewel voor je snelle reactie. Ziet er echt lekker uit!