Russische salade met tonijn

Toen ik in Malaga was, was een van mijn favoriete tapas om te bestellen de Russische salade. Dat klinkt een beetje gek, een Russische salade eten in een Spaanse stad, maar blijkbaar is het een heel ding. Toen ik voor mijn tripje wat ‘onderzoek’ deed naar dingen om te eten in Malaga, zag ik al wat vaker de Russische salade tipt worden.

Eenmaal daar was ik direct verkocht. En da’s ook niet zo gek, want ik ben dol op dit soort salades die je lekker met een lepel weg kunt werken. De Russische salade wordt in Malaga vaak gemaakt met vis en voor OMF maakte ik een variant met tonijn. Onwijs lekker als bijgerecht tijdens de barbecue, maar ook heel lekker om te eten als een hapje of om te serveren op toastjes en stokbroodjes.

Russische salade malaga

Russische salade recept

Het recept voor Russische salade bestaat in de basis uit twee hoofdbestanddelen: enerzijds gekookte groenten (waaronder vaak aardappels), anderzijds mayonaise. Er zijn niet echt regels aan het maken van de salade verbonden, zolang je deze twee elementen maar gebruikt.

Lang, láng geleden, helemaal in de beginjaren van OMF deelde ik al eens een Russisch salade recept van een OMF-lezer. Zij gebruikte weer het authentieke recept dat haar Russische moeder altijd maakte. Met dat recept maak je wel een héle flinke schaal, met het recept hieronder zijn de porties een beetje kleiner gemaakt. Desalniettemin is de salade wel net zo lekker.

Ik gebruikte tonijn om de salade wat meer aan te kleden en meer aan te laten sluiten bij het gerecht dat ik heb geproefd tijdens mijn tripje naar Malaga, maar hieronder vind je nog een aantal andere suggesties.

Naast de tonijn ging er in mijn variant van de Russische salade ook nog:

  • vastkokende aardappels (zeer belangrijk dat je geen kruimige gebruikt, je wilt immers nog wel wat textuur in de salade behouden);
  • wortel, goed voor de kleur en textuur;
  • doperwten, ik gebruik altijd doperwtjes uit de diepvries want die vind ik het lekkerst én ze blijven mooi groen;
  • zilveruitjes voor het frisje;
  • augurken, idem

Helemaal geen bijzondere of exclusieve ingrediënten dit en daarom voor iedere toegankelijk. Ook in Malaga was de salade altijd een van de goedkopere tapas en dat is natuurlijk ook logisch. Ze maken er een hele batch van en een paar minuten na het bestellen staat de salade al bij je op tafel.

Russische salade uit Malaga

Russische salade uit Malaga is dus niet per se afkomstig uit de Spaanse stad, maar het is een zeer populaire tapas aldaar. In vrijwel ieder tapasrestaurant waar je authentieke tapas kunt krijgen, kom je ook de Russische salade tegen. De lekkerste Russische salade at ik toch wel bij Kraken, daar wordt de tapa geserveerd met octopus, een van mijn lievelings want ik ben dól op octopus. Getuige ook mijn recept voor gegrilde octopus met kruidenolie.

Een ander lekker plekje om de salade te proeven is bij het populaire tapas restaurant Casa Lola. Daar krijg je hem geserveerd met tonijn.

Het grote verschil met het ‘klassieke’ Russische salade recept is dat hij in Malaga dus wordt gemaakt met vis. En dat kan werkelijk met ieder soort vis zijn.

Russische salade

Variaties op de Russische salade

Ik heb meerdere variaties op de Russische salade gegeten toen ik in Malaga was. Eentje ervan was met tonijn en die vond ik denk ik het lekkerst en meest toegankelijk. Vandaar ook dat ik heb geprobeerd om hem na te maken.

Mocht je echter niet zo van de tonijn zijn, dan kun je eigenlijk ieder ander soort vis wel gebruiken. Een variant met garnalen kwam ik veel tegen toen ik in Spanje was, maar ook salades met ham of juist compleet vega en geserveerd met bonen.

Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteit, dus waar je ook gaat eten: de smaak van de salade zal iedere keer weer anders zijn.

Waar je ook voor kiest: je kunt er niet snel de plank mee misslaan. De Russische salade is een heerlijk frisse, simpel om te maken salade die, net als de bij ons zo populaire huzarensalade, prima geserveerd kan worden als lekker bijgerecht.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Russische salade tonijn
No ratings yet

Russische salade met tonijn

Deze Russische salade met tonijn proefde ik voor het eerst in Malaga en ik was instant verliefd. Tijd voor een zelfmaak recept zodat we het ook thuis kunnen maken!
Porties6 personen (bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 4 dagen

Ingrediënten

  • 2 blokjes visbouillon
  • 500 g vastkokende aardappelen – in kleine blokjes van 1cm
  • 1 winterpeen – in blokjes
  • 200 g doperwten – diepvries
  • 2 eieren
  • 4 el zilveruitjes
  • 4 augurken – in blokjes
  • 2 blikken tonijn – op water, uitgelekt
  • 50 g mayonaise
  • 5 g verse peterselie – fijngehakt
  • peper en zout

Instructies

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg hier de blokjes visbouillon aan toe.
  • Kook de aardappelen, wortel en doperwten in de visbouillon gaar en giet goed af. Laat de groenten afkoelen.
  • Kook ondertussen de eieren in 9 minuten hard en snijd deze in stukjes.
  • Meng de gekookte groenten met de eieren en de rest van de ingrediënten. Breng de Russische salade op smaak met peper en zout en bewaar de salade in de koelkast.
Gang: lunch, salade
Keuken: Spaans
Trefwoord: aardappelsalade, maaltijdsalade, Russische salade, tonijn

Join the Conversation

  1. Simone says:

    Ziet er heerlijk uit. Als je niet van mayonaise/yoghurt houdt, heb je dan tips om deze te vervangen door iets anders? Of proef je dit nauwelijks?

    1. Hmm, je zult toch iets romigs moeten toevoegen als dressing. Vind zelf niet dat je de yoghurt heel erg proeft, het maakt de salade vooral lekker smeuïg en wat je met name proeft zijn de andere ingrediënten. Je zou eventueel crème fraîche kunnen proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close