Ik ken genoeg mensen die niet weg zijn van aubergine en ergens snap ik dat wel. Als ik een lijstje zou moeten maken met mijn favoriete groenten, zou aubergine ook niet in de top 5 staan. Maar je kunt zeggen wat je wilt: qua looks is aubergine wel knap. De glanzende, paarsachtige schil valt mij altijd op in het groenteschap en daarnaast is het ook nog een heel veelzijdige groente. Laatst maakte ik al hele lekkere miso aubergine maar vandaag dient de groente als hoofdrolspeler op deze plaattaart met gegrilde aubergine en fetacrème. En zeg nou zelf: dat ziet er toch echt tof uit zo?
Fetacrème
Fetacrème, waar koop je dat? Nou, nergens maar zelf maken is hartstikke makkelijk. Ik gebruikte namelijk gewoon de basis uit mijn recept voor opgeklopte feta. De textuur van opgeklopte feta wordt namelijk heerlijk zacht en smeerbaar en dat leek me nou de perfecte bodem voor deze plaattaart.
Opstaande randjes
Zo’n opstaand randje als bij mijn plaattaart gebeurt niet vanzelf, daarvoor moet je de randen van het bladerdeeg even insnijden. Doe dit bijvoorbeeld met een aardappelschilmesje en zorg ervoor dat je niet helemaal door het deeg snijdt. Een oppervlakkige snee in het deeg is genoeg om tijdens het bakken de rand van het deeg meer op te laten poffen dan het midden. Zeker als je de rand insmeert met een beetje losgeklopt ei krijg je zo’n heerlijke rustieke look en dat is wat je wil!
Gegrilde aubergine
Voor deze plaattaart met gegrilde aubergine, grill je de aubergine al voordat je deze over het taartdeeg verdeeld. Dit doe je om verschillende redenen. Reden nummer 1 is vanwege heerlijke grillstreepjes die ontstaan op de aubergine. Maar ook voorkom je door het ‘voorgrillen’ dat de aubergine tijdens het bakken van de plaattaart (te) veel vocht gaat loslaten. Dat loslaten van vocht wil je niet, daar wordt de taartbodem namelijk soppig van. Doodzonde!
Het grillen van de aubergine doe ik gewoon in een grillpan, maar je kunt ook prima een contactgrill gebruiken.
Plaattaart met gegrilde aubergine en fetacrème
Benodigdheden
- hakmolentje of foodprocessor
- grillpan of contactgrill
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 1 vel koelvers bladerdeeg
- 100 g ricotta
- 150 g feta
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 aubergine - in dunne plakken
- 1 ei - losgeklopt
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Rol het koelverse bladerdeeg uit over de met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vel bladerdeeg 1 cm van de rand af rondom in.
- Doe de ricotta, feta, knoflook en gedroogde oregano in een hakmolentje en voeg hier peper en zout naar smaak aan toe. Maal het geheel tot een gladde crème.
- Smeer de crème uit over het midden van het vel bladerdeeg.
- Verwarm een grillpan op de kookplaat en vet deze in.
- Grill de aubergine aan weerszijden tot er goudbruine grillstreepjes ontstaan en de aubergine zacht is. Verdeel de aubergine over de fetacrème.
- Smeer de randen van de plaattaart in met losgeklopt ei.
- Bak de plaattaart in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Jij blijft echt de beste foodblogger van Nederland. Elke keer weer originele recepten en ondertussen al veel recepten die ik steeds weer maak (ultieme favoriet is de romige kippensoep). Bedankt! We gaan deze plaattaart dit weekend proberen.
Hahha ah wauw, wat een mooi compliment. Dankjewel!
Ik sluit mij hierbij aan! Ik reageer nooit, maar volg je al vele jaren trouw en we hebben al zoveel lekkers gegeten door jouw fantastische recepten. Ik hoop dat de carrièreswitch nog even op zich zal laten wachten :-)
Wat super leuk om te horen, dankjewel. En die carrièreswitch duurt nog wel even hoor, haha.