Klaar met pastasalades? Deze parelcouscoussalade met rucola & komkommer vormt het perfecte bijgerecht voor zomerse diners. Onwijs simpel om te maken, je kunt ‘m van te voren al helemaal bereiden zodat de salade de tijd krijgt om af te koelen in de koelkast.
En(!) de salade blijft ook nog eens rustig een paar dagen goed waardoor je eventuele leftovers ook mee kunt nemen naar je werk. Kijk, van dit soort maaltjes kunnen we alleen maar blij worden, toch?
Wat is parelcouscous?
Als je OMF al een poosje volgt dan heb je me al veel vaker parelcouscous zien gebruiken. Maar wat is parelcouscous nou eigenlijk?
Parelcouscous is een graanproduct dat gemaakt wordt van durumtarwe. Dit wordt gemalen en uiteindelijk tot een deeg gemaakt waar kleine balletjes van worden gezeefd. Je eet dus in feite mini deegballetjes.
Ik HOU ervan en mijn kinderen ook, het is immers een soort mini pasta en daar zijn we allemaal dol op.
Parelcousous kook je ongeveer een minuut of 10-12 en is te gebruiken in zowel warme als koude gerechten. Dit zijn mijn persoonlijke warme favorieten:
- Gegrilde aubergine met parelcouscous en burrata
- Shakshuka met parelcouscous en merguez
- Met Parelcouscous gevulde puntpaprika’s
Parelcouscous maaltijdsalade
Ik ben gek op maaltijdsalades op basis van parelcouscous. Ze hebben een stevige(re) textuur en zijn goed vullend waardoor je er verder maar weinig bij hoeft te eten.
Deze variant is heel fris door gebruik van komkommer, maar mocht je de salade het liefst wat kruidiger willen, dan vind je deze Parelcouscoussalade met Marokkaanse kip waarschijnlijk lekker. Of mijn Parelcouscoussalade met pesto, die is al-tijd goed.
Daarnaast hebben we ook een recept voor Griekse parelcouscous salade, die vind ik dan weer erg lekker om te serveren bij de barbecue. Met name als je gekruid vlees op de grill hebt liggen, is deze een fijne tegenhanger.
Als ik helemaal niets meer bij mijn salade wil eten dan vind ik deze Parelcouscoussalade met gegrilde zoete aardappel erg fijn. De zoete aardappel zorgt voor nog iets meer body aan de salade en na een kom zit je gegarandeerd vol.
Frisse zomersalade
Omdat we in Nederland tegenwoordig met zéér warme zomerdagen te maken hebben, vond ik het wel fijn om van de parelcouscoussalade een echt frisse zomersalade te maken. Vandaar dat ik gebruik maakte van uitsluitend frisse ingrediënten.
De komkommer is op zichzelf natuurlijk al lekker fris, we snacken er behoorlijk wat weg in een week tijd hier!, maar ook de dressing op basis van yoghurt zorgt voor een lichte, frisse smaak aan de salade.
Persoonlijk vind ik de salade het lekkerst als je hem vers eet, maar als je in tijdsnood zit of van het foodpreppen bent, dan kun je de parelcouscoussalade prima een paar dagen in de koelkast laten staan.
Hier vind je al onze salade recepten, zo kun je lekker variëren deze zomer.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Parelcouscoussalade met rucola & komkommer
Ingrediënten
Voor de salade
- 200 g parelcouscous
- 1 komkommer – in reepjes
- 2 bosuitjes – in ringen
- 100 g rucola
- 1 takje munt (ong 10 blaadjes) – fijngehakt
- 2 el verse peterselie – fijngehakt
- 2 el verse dille – fijngehakt
- 100 g feta – verkruimeld
Dressing
- 4 el yoghurt
- 2 el extra vergine olijfolie
- sap van 1 citroen
- 1 tl mosterd
- 1 tl kristalsuiker
- 1 el verse bieslook – fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en spoel even af onder de koude kraan.
- Doe de parelcouscous samen met alle andere salade ingrediënten in een kom en schep goed om.
- Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg de dressing aan de salade toe. Schep nog eens goed om.
- Serveer direct of bewaar de salade in de koelkast.