Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel is precies wat je nodig hebt op dagen waarop je iets simpels en snels op tafel wilt zetten. Misschien omdat het buiten snikheet is, je een lange werkdag achter de rug hebt, of simpelweg omdat je geen zin hebt om uitgebreid te koken. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel! Vaak grijp ik dan naar makkelijke gerechten zoals een pasta met veel kaas – lekker, maar niet bepaald het meest gezonde. Daarom ben ik zo blij met deze Mexicaanse ovenschotel: makkelijk, snel, én verrassend gezond.

Toen ik dit gerecht voor het eerst maakte, dacht ik: “Ach, gewoon een snel maaltje voor doordeweeks.” Voor de zekerheid maakte ik alvast wat foto’s, maar ik had nooit verwacht dat het zó goed in de smaak zou vallen. Zowel Tim als ik waren echt enthousiast. Alles ging in één ovenschaal, en binnen 20 minuten stond het op tafel. Ideaal toch? Een hitje in huize OhMyFoodness en zeker een blijvertje op ons weekmenu!

Gezonde en smaakvolle Mexicaanse ovenschotel

Wat deze Mexicaanse ovenschotel zo fijn maakt, is dat het een mooie balans biedt tussen gezond en smaakvol. Zoete aardappel vormt de basis en is niet alleen lekker zoet en vullend, maar zit ook boordevol vitamines. Samen met courgette, paprika en maïs krijg je meteen een flinke portie groenten binnen. Dat voelt toch een stuk beter dan die kaasovergoten pasta, nietwaar?

En laten we eerlijk zijn, het Mexicaanse tintje doet het hem. De kruidenmix – een combinatie van komijn, paprikapoeder en een vleugje chilipoeder – zorgt voor die herkenbare Mexicaanse smaak. Leer hier alles over Mexicaanse kruiden! En dan de topping: een beetje cheddar maakt het helemaal af. Die kun je overigens ook weglaten als je liever zonder kaas eet, maar ik vind dat kleine beetje smeuïgheid een heerlijke toevoeging.

Niet helemaal Mexicaans, maar dat maakt niets uit

Laten we even eerlijk zijn: deze ovenschotel is natuurlijk niet 100% Mexicaans. Ingrediënten zoals zoete aardappel en courgette zijn niet bepaald traditioneel in de Mexicaanse keuken. Maar hé, het gaat om de smaken en het gemak. En dat Mexicaanse tintje is zeker aanwezig. Denk aan de combinatie van bonen, maïs, tomatensaus en de kruiden. Of je het nu écht Mexicaans noemt of niet, maakt eigenlijk niet uit – het belangrijkste is dat het gewoon heel erg lekker is.

Makkelijk aan te passen

Wat ik ook zo fijn vind aan deze Mexicaanse ovenschotel, is dat je hem heel makkelijk kunt aanpassen aan wat je in huis hebt. Geen courgette? Geen probleem, gebruik broccoli of spinazie. Geen zoete aardappel? Dan kun je gewone aardappels gebruiken, al mis je dan wel een beetje die zoete touch. Wil je hem vegetarisch houden? Perfect, want met de bonen krijg je al genoeg eiwitten binnen. Maar je kunt er ook kip of gehakt aan toevoegen als je dat liever hebt.

De schotel leent zich ook uitstekend om restjes op te maken. Die halve paprika die nog in de koelkast ligt, de laatste tomaatjes die op moeten – alles kan erin. En dat maakt dit gerecht niet alleen praktisch, maar ook nog eens duurzaam.

Perfect voor drukke dagen

Zoals ik al zei, staat deze Mexicaanse ovenschotel binnen 20 minuten op tafel. Je hoeft alleen maar de groenten te snijden, alles in een ovenschaal te gooien, kruiden erbij en de oven doet de rest. Terwijl het gerecht in de oven staat, heb jij tijd om even te ontspannen, de tafel te dekken of gewoon een momentje voor jezelf te pakken.

Het is ook een ideale maaltijd om van tevoren te maken. Je kunt de schotel ’s ochtends of de avond ervoor al voorbereiden, zodat je hem alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Dat maakt het ook een goede optie voor drukke werkdagen of als je gasten krijgt en niet uren in de keuken wilt staan.

Meer Mexicaanse recepten?

Sinds de eerste keer dat ik deze Mexicaanse ovenschotel maakte, is het een vaste waarde geworden in ons weekmenu. Hopelijk ben jij er net zo enthousiast over! Ben je net als ik sowieso dol op de smaken van de Mexicaanse keuken? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen in de Mexicaanse recepten categorie. Hier vind je een hele verzameling heerlijke gerechten, van klassiekers zoals kaastaco’s en enchilada’s tot Mexicaanse wraps en frisse salsa’s. Duik erin en ontdek hoe veelzijdig en smaakvol de Mexicaanse keuken kan zijn!  


Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel

3.58 van 33 stemmen

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel

Porties3 personen

Ingrediënten

  • 200 gr kipfilet in blokjes
  • 1 el cajunkruiden
  • 200 gr zoete aardappel geschild en in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1/2 courgette in plakjes
  • 150 gr mais uit blik, uitgelekt
  • 200 gr zwarte bonen uit blik, uitgelekt
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 50 gr Cheddar geraspt
  • 1 bosui in ringen
  • 1 avocado in blokjes
  • 2 handvol gemengde sla
  • 125 gr zure room
  • peterselie vers of gedroogde

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met wat olie.
  • Kruid de kipblokjes met wat Cajunkruiden en doe deze samen met alle groenten in de ovenschaal. Voeg de olijfolie en specerijen toe en schep het geheel even goed om.
  • Strooi de geraspte Cheddar over het gerecht en bak de groenten en de kip in 20 minuten in het midden van de oven gaar.
  • Verdeel de bosui, avocado en sla over de warme ingrediënten. Schep de zure room over het gerecht, bestrooi het geheel met peterselie en serveer direct.

Join the Conversation

  1. Selma says:

    Ziet er erg smakelijk uit. Ga het zeker een keer proberen.

  2. Yummy! Ben dol op Mexicaans eten en zoete aardappel

  3. Laura says:

    Ziet er heerlijk uit! Zulk soort schotels maak ik ook wel eens. Avocado erbij is wel een goed idee!

  4. Jolane says:

    Ziet er echt heerlijk uit! Zou je de zure room ook kunnen vervangen door wat yoghurt?

    1. Sabine Author says:

      Tuurlijk!

  5. Britt says:

    Ik zeg vaker recepten voor 3 personen, dit ziet er heel lekker uit!

  6. René says:

    Ik heb dit vanavond gemaakt en bedankt voor dit heerlijke recept. Deze komt hier meer op tafel

  7. Marian says:

    Moet je de kip niet eerst aanbraden en de aardappel blokjes voorkomen?

  8. Riepko says:

    Heerlijk recept, waarvoor dank!

    Ik ben net als Marian ook wel benieuwd of het de bedoeling is om de kip onaangebraden aan de schotel toe te voegen?
    Ik heb de kip in ieder geval toch maar enkele minuten gebraden voordat ik deze aan de schotel heb toegevoegd.

    1. Sabine Author says:

      Die 20 minuten in de oven zijn in principe genoeg om de kip helemaal te garen! :)

  9. Rita de Boer says:

    Beste Sabine, wat een heerlijk en goed idee! Ik ben groot fan van Mexicaans eten en ik keek erg uit naar dit heerlijke recept. Het water liep al in mijn mond tijdens het snijden. Tot mijn grote spijt zag de kip er na 20 min in de oven uit als een pasgeboren honden foetus en de aardappel was nogsteeds zo hard dat je er zelfs het ego van Donald Trump mee kapot zou kunnen gooien. Verder leuke blog, blijf die toprecepten erin gooien!

    Gr

    Rita

    1. Precies dit had ik ook.

      Ik zou ook als tip geven de aardappel voor te koken en de kip voor te braden

  10. Zoete aardappel is mexicaans bij uitstek: van origine gedomesticeerd door de maya’s in mexico. Ook courgette, een vorm van squash, komt voornamelijk terug in de authentieke mexicaanse keuken. Dus hoe bedoel je: niet geheel mexicaans?? Hooguit de kip, cajun kruiden, kaas en sla waren er niet gebruikelijk, maar dat zijn hier meer bij-ingredienten.

  11. Robbert says:

    gisteren gemaakt, zeer lekker!
    heb wel de kip kort aangebraden en de aardappelen even gekookt.

  12. Karin says:

    1 ster
    20 minuten in de oven is veel te kort. Ik heb de oven eerst 10 minuten op 250 graden en daarna 15 minuten op 200 graden gehad en de zoete aardappel was nog steeds hard. De kip was ook niet helemaal gaar. Ik zou dus ook aanraden de kip eerst aan te braden en de zoete aardappel eerst te koken

  13. Kip is nog rauw na 20 minuten in de oven…

  14. Had ik de reviews maar eerst gelezen: de zoete aardappel is inderdaad nog keihard na 20 minuten in de oven. 25 minuten langer gedaan en nog steeds hard! In plaats van kip heb ik vega kipstukjes gebruikt, dat ging prima. Advies: kook de zoete aardappel eerst en wellicht ook de courgette.

3.58 from 33 votes (32 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close