Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel

Er zijn soms van die gerechten waarmee je even simpel en snel iets op tafel wilt flansen. Omdat het te warm is om te koken, omdat je niet zoveel tijd hebt of omdat je natuurlijk geen zin hebt. Ik vind het zelf wel lastig om dan voor iets gezonds te gaan want pasta met lekker veel kaas is al gauw het simpelste dat er is, maar helaas niet het meest verantwoorde. Deze Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel is dat wel. Ik dacht van te voren ‘ah joh, even gauw op tafel voor het gemak’ en voor de zekerheid maakte ik van tevoren wat foto’s. Nooit had ik gedacht dat dit zó in de smaak zou vallen. Zowel Tim en ik waren weg van dit eenpansgerecht. Ik mikte alles bij elkaar in één ovenschaal en binnen 20 minuten stond het op tafel. Ideaal toch? En ook nog eens gezond, naaaah! Hitje dus en voor ons iets dat we zéker vaker gaan eten.

Ps. Echt 100% Mexciaans is dit natuurlijk niet. Zoete aardappel, courgette… Wij vonden het echter wel een Mexicaans tintje hebben, vandaar de naam.

Pps. De cheddar kun je eventueel ook weglaten. Ik voegde een klein handje toe voor meer smaak maar als je er niet op zit te wachten, be my guest om het te schrappen uit dit recept.

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel

3.58 van 33 stemmen

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel

Porties3 personen

Ingrediënten

  • 200 gr kipfilet in blokjes
  • 1 el cajunkruiden
  • 200 gr zoete aardappel geschild en in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1/2 courgette in plakjes
  • 150 gr mais uit blik, uitgelekt
  • 200 gr zwarte bonen uit blik, uitgelekt
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 50 gr Cheddar geraspt
  • 1 bosui in ringen
  • 1 avocado in blokjes
  • 2 handvol gemengde sla
  • 125 gr zure room
  • peterselie vers of gedroogde

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met wat olie.
  • Kruid de kipblokjes met wat Cajunkruiden en doe deze samen met alle groenten in de ovenschaal. Voeg de olijfolie en specerijen toe en schep het geheel even goed om.
  • Strooi de geraspte Cheddar over het gerecht en bak de groenten en de kip in 20 minuten in het midden van de oven gaar.
  • Verdeel de bosui, avocado en sla over de warme ingrediënten. Schep de zure room over het gerecht, bestrooi het geheel met peterselie en serveer direct.

Join the Conversation

  1. Selma says:

    Ziet er erg smakelijk uit. Ga het zeker een keer proberen.

  2. Yummy! Ben dol op Mexicaans eten en zoete aardappel

  3. Laura says:

    Ziet er heerlijk uit! Zulk soort schotels maak ik ook wel eens. Avocado erbij is wel een goed idee!

  4. Jolane says:

    Ziet er echt heerlijk uit! Zou je de zure room ook kunnen vervangen door wat yoghurt?

    1. Sabine Author says:

      Tuurlijk!

  5. Britt says:

    Ik zeg vaker recepten voor 3 personen, dit ziet er heel lekker uit!

  6. René says:

    Ik heb dit vanavond gemaakt en bedankt voor dit heerlijke recept. Deze komt hier meer op tafel

  7. Marian says:

    Moet je de kip niet eerst aanbraden en de aardappel blokjes voorkomen?

  8. Riepko says:

    Heerlijk recept, waarvoor dank!

    Ik ben net als Marian ook wel benieuwd of het de bedoeling is om de kip onaangebraden aan de schotel toe te voegen?
    Ik heb de kip in ieder geval toch maar enkele minuten gebraden voordat ik deze aan de schotel heb toegevoegd.

    1. Sabine Author says:

      Die 20 minuten in de oven zijn in principe genoeg om de kip helemaal te garen! :)

  9. Rita de Boer says:

    Beste Sabine, wat een heerlijk en goed idee! Ik ben groot fan van Mexicaans eten en ik keek erg uit naar dit heerlijke recept. Het water liep al in mijn mond tijdens het snijden. Tot mijn grote spijt zag de kip er na 20 min in de oven uit als een pasgeboren honden foetus en de aardappel was nogsteeds zo hard dat je er zelfs het ego van Donald Trump mee kapot zou kunnen gooien. Verder leuke blog, blijf die toprecepten erin gooien!

    Gr

    Rita

    1. Precies dit had ik ook.

      Ik zou ook als tip geven de aardappel voor te koken en de kip voor te braden

  10. Zoete aardappel is mexicaans bij uitstek: van origine gedomesticeerd door de maya’s in mexico. Ook courgette, een vorm van squash, komt voornamelijk terug in de authentieke mexicaanse keuken. Dus hoe bedoel je: niet geheel mexicaans?? Hooguit de kip, cajun kruiden, kaas en sla waren er niet gebruikelijk, maar dat zijn hier meer bij-ingredienten.

  11. Robbert says:

    gisteren gemaakt, zeer lekker!
    heb wel de kip kort aangebraden en de aardappelen even gekookt.

  12. Karin says:

    1 ster
    20 minuten in de oven is veel te kort. Ik heb de oven eerst 10 minuten op 250 graden en daarna 15 minuten op 200 graden gehad en de zoete aardappel was nog steeds hard. De kip was ook niet helemaal gaar. Ik zou dus ook aanraden de kip eerst aan te braden en de zoete aardappel eerst te koken

  13. Kip is nog rauw na 20 minuten in de oven…

  14. Had ik de reviews maar eerst gelezen: de zoete aardappel is inderdaad nog keihard na 20 minuten in de oven. 25 minuten langer gedaan en nog steeds hard! In plaats van kip heb ik vega kipstukjes gebruikt, dat ging prima. Advies: kook de zoete aardappel eerst en wellicht ook de courgette.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close