Massaman curry (vegetarisch)

De echte Thaise Massaman curry wordt doorgaans gemaakt met aardappelen en kip, maar dit is een vegetarische variant. En geloof mij: die is net zo lekker!

Sinds ik het Vega Slowcookerboek hebt gemaakt (het boek komt uit in september ’24!), ben ik wat vaker tofu gaan gebruiken. Het was nooit een favoriet ingrediënt van me, maar in curries vind ik het juist top. Tofu moet je namelijk lekker maken en het is uitermate geschikt om smaken van een saus, marinade of dressing in zich op te nemen.

In dit vega massaman curry recept is het dan ook een i-de-aal ingrediënt om te gebruiken.

massaman curry
massaman currypasta recept

Massaman curry

Massaman curry is een van mijn favoriete Thaise curries. Ze hebben natuurlijk nogal wat variaties in Thailand zelf, maar aangezien ik niet zo dol ben op de smaak van citroengras, koriander of kaffir limoen, is deze curry voor mij perfect.

Sowieso denk ik dat massaman bij de meeste mensen wel in de smaak valt, het smaakt namelijk naar pinda en dat is een smaak waar de meeste mensen wel van houden.

Het recept voor de klassiekere massaman curry deelde ik al eens eerder op OMF. Dat recept is afkomstig uit De Bijbel van de Thaise keuken, een boek dat vol staat met heerlijke Thaise klassiekers. Als iemand die een half jaar stage heeft gelopen in Bangkok, kan ik alleen maar blij worden van zo’n boek.

Mocht je nou niet heel erg houden van curries of wat sneller aan tafel willen, deze gehaktballetjes in massaman saus zijn ook een absolute topper. Ook te maken met vega balletjes natuurlijk! Note to self: snel weer eens maken.

massaman curry recept

Massaman currypasta recept

Voor de aller lekkerste massaman curry maak je de massaman currypasta zelf. Het handige aan de pasta zelf maken is bovendien ook dat je de intensiteit van bepaalde smaken kunt beïnvloeden. Met het currypasta recept dat je hieronder vindt, wordt de curry redelijk pittig maar niet vlammen-uit-je-mond-heet.

Mocht je echter helemaal niet van pittig eten houden of de curry ook willen voorschotelen aan kinderen, dan kun je het rode pepertje ook weg laten.

Ik maak mijn massaman currypasta altijd met de volgende ingrediënten:

  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 kardemompeulen
  • 1 tl witte peperkorrels
  • 1 rode peper – fijngehakt
  • 1 el galangawortel
  • 2 el serehpoeder
  • 1 sjalot – gepeld, grof gesneden
  • 4 teentjes knoflook – gepeld en grof gehakt
  • snuf zout

Ik stop alle ingrediënten in mijn hakmolentje en maal het geheel dan fijn tot currypasta.

Je mag natuurlijk ook altijd een kant-en-klare massaman currypasta gebruiken. Niet iedere supermarkt heeft deze, maar de grotere supermarkten met een ruim aanbod aan Aziatische producten vaak wel.

Koh Thai heeft een erg lekkere en goede currypasta. Hiervan weet je zeker dat er een echt authentiek Thais recept is gebruikt. Maar ook de currypasta’s van Fairtrade Original en Blue Elephant smaken goed. De currypasta van Blue Elephant is wel vrij pittig, dus houd hier rekening mee.

massaman curry tofu

Massaman curry recept

Als je de currypasta eenmaal hebt gemaakt, is het maken van dit massaman curry recept echt ontzettend eenvoudig. Net als bij vrijwel iedere curry gaar je de ingrediënten allemaal in de saus. En veel ingrediënten heb je helemaal niet nodig! Met aardappels, tofu en een ui ben je er eigenlijk al.

Het is een super simpele curry om te maken en zeker als je de currypasta zelf maakt, kun je goed bepalen hoe pittig je de curry wilt. Juist daardoor vind ik het een goed instap-recept voor mensen die nog niet zo vaak curry hebben gemaakt.

Al met al kun je vrij snel aan tafel met dit massaman curry recept. Het enige waar je even rekening mee moet houden, is dat de tofu goed moet uitlekken.

massaman curry vegetarisch

Massaman curry tofu

Tofu is van zichzelf vrij nat en als ik het wil gebruiken in gerechten, zorg ik er altijd voor dat ik ruim de tijd neem om de tofu uit te laten lekken. Dit gaat het makkelijkste door de tofu in een aantal vellen keukenrol te wikkelen en er vervolgens iets zwaars op te zetten. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd een ovenschaal.

Door het gewicht van de ovenschaal wordt het meeste vocht uit de tofu gedrukt, waardoor de tofu wat droger wordt en beter de smaken van het gerecht in zich op kan nemen. Ook is het ideaal als je krokante tofu zou willen maken.

Trek ongeveer 25-30 minuten uit voor het laten uitlekken van de tofu, dan is het meeste vocht wel verdwenen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

massaman curry vega
No ratings yet

Vegetarische Massaman Curry

Thaise Massaman curry wordt normaal gesproken met kip gemaakt, maar deze variant is gemaakt met tofu. Minstens net zo lekker, maar dan geheel vegetarisch.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • hakmolentje
  • paar vellen keukenrol

Ingrediënten

Massaman currypasta

  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 kardemompeulen
  • 1 tl witte peperkorrels
  • 1 rode peper – fijngehakt
  • 1 el galangawortel
  • 2 el serehpoeder
  • 1 sjalot – gepeld, grof gesneden
  • 4 teentjes knoflook – gepeld en grof gehakt
  • snuf zout

Massaman curry

  • 400 g tofu
  • 1 ui – in partjes
  • 2 el pindakaas
  • 1 el tamarinde pasta
  • 1 el sojasaus
  • 1 el palmsuiker of donkerbruine basterdsuiker
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 200 g aardappelen (vastkokend) – in grove stukken
  • 50 g dry roasted pinda's

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de massaman currypasta in een hakmolentje of vijzel en maal het geheel fijn tot een pasta.
  • Wikkel de tofu in vellen keukenrol en zet er iets zwaars op. Laat de tofu 30 minuten staan en snijd daarna in blokjes.
  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en bak hierin de ui kort aan.
  • Voeg dan de currypasta, pindakaas, tamarindepasta, sojasaus en suiker toe en bak het geheel 2 minuten.
  • Schenk dan de kokosmelk in de pan en leg het kaneelstokje en de steranijs erin. Voeg de aardappelen en de tofu toe en roer het geheel even goed door.
  • Laat de curry 25 minuten pruttelen.
  • Voeg als de curry klaar is de pinda's toe en schep alles nog even om. Serveer met rijst.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Thais
Trefwoord: curry, currypasta, eenpansgerecht, massaman, vegetarisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close