“Kun je misschien een keer zelf Kippeling maken?” Deze vraag kreeg ik onlangs van een volger via Instagram en wat een súper goed idee!
Mocht je nou denken dat er een enorme typefout in de titel staat, dan is dat niet het geval. Kippeling wordt namelijk gemaakt van kip en moet je dus niet verwarren met de van vis gemaakte Kibbeling.
Tot een aantal jaar terug haalden we regelmatig op zaterdag op de markt een portie kippeling om thuis op te eten, maar inmiddels was het alweer een eeuwigheid geleden dat ik het had gegeten. De vraag ging dus direct op mijn to make lijstje en vandaag kan ik het recept met jullie delen.
Kippeling recept
Dit kippeling recept maak je klaar in de oven, dat is namelijk de methode die ik zelf het allerlekkerst vind. Je kunt de kip ook frituren, dan krijgt ‘ie een krokant jasje, maar de oven heeft dus mijn voorkeur. Mocht je meer van de krokant gefrituurde kip zijn, dan zijn onderstaande recepten wellicht iets voor jou:
- Krokante kipnuggets
- Krokante honing-sesamkip
- Koreaanse kip met knoflook-sojasaus glaze
- Krokante chickenwings uit de Airfryer met kerriedip
Mocht je in plaats van de oven liever de Airfryer gebruiken, dan kan dat ook. Verwarm de Airfryer naar 180 graden Celsius en bak de kippeling ongeveer 15 minuten.
Voor de kippeling heb je maar een handvol ingrediënten nodig en de meeste heb je daar ongetwijfeld al van in huis. Paneermeel is het belangrijkste en om ervoor te zorgen dat de kip niet een droog korstje van paneermeel krijgt, moet je de kip eerst laten ‘marineren’ in olie en paprikapoeder.
Als de kip al is voorzien van een laagje olie en dan pas door de paneermeel wentelt, krijg je hier en daar van die samengeklonterde stukjes paneermeel. Dat klinkt niet heel aantrekkelijk, ik geef het toe, maar dat is wel precies wat je wil bereiken met dit kippeling recept.
Kippeling kruiden
Er bestaat niet zoiets als speciale kippeling kruiden, maar je hebt ongetwijfeld een kruidenmix in huis die je kunt gebruiken. In principe maakt het niet uit welke mix je gebruikt, maar kippeling heeft altijd een mild pittigje dus iets van chilipoeder of cayennepeper in de mix zou fijn zijn.
Shoarmakruiden zou je goed kunnen gebruiken, zelfs tacokruiden of gyroskruiden zijn geschikt. Zelf gebruikte ik de All purpose rub van BBQuality (no spon). Dit is een mix van onder andere paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder en uienpoeder.
Verder gebruikte ik nog extra paprikapoeder en gedroogde peterselie. Hele basisingrediënten dus, dus ik gok dat je dit weekend al aan de slag kan met je zelfgemaakte kippeling.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kippeling
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 750 g kipdijfilet – in grove stukken
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl paprikapoeder
- 100 g paneermeel
- 1 el all purpose rub/shoarma kruiden
- 1 tl gedroogde peterselie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃
- Doe de stukken kip in een kom en voeg hier de olie en paprikapoeder aan toe. Schep het geheel even goed om.
- Meng de paneermeel met de kruidenmix, peterselie, peper en zout.
- Wentel de stukken kip door de paneermeel en verspreid ze over de bakplaat.
- Bak de kippeling in het midden van de oven in 25 minuten krokant. Draai de kip halverwege de baktijd een keertje om.