Deze kip met mozzarella en tomatensalsa is echt zo’n perfect zomers maaltje. Zo’n gerecht waar je nauwelijks moeite voor hoeft te doen, die bij iedereen wel in de smaak valt en een gerecht dat je kunt eten met vers brood, pasta, rijst of wat je dan ook maar in huis hebt.
Ik hou ervan!
Kip met mozzarella uit de oven
Normaal gesproken gebruik ik in mijn recepten met kip altijd kipdijfilet. Maar deze kip met mozzarella uit de oven wilde ik wat lichter houden, wat minder vet. En tja, dan kom je toch al gauw uit bij kipfilet.
Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van kipfilet omdat ik het al gauw droog vind, maar door de volle tomatensaus, de mozzarella en de tomatensalsa achteraf, is er van droogheid geen sprake in dit recept.
Mocht je de kip met mozzarella liever wel met dijfilet maken, be my guest, dat kan natuurlijk hartstikke goed! Sterker nog, je zou ook prima kippenpoten kunnen gebruiken. Wel even opletten met de oventijd in dat geval, trek daar maar een extra 10 minuten voor uit.
Ik maakte al eens eerder Kippendijen uit de oven met tomatensalsa en mozzarella. Klinkt hetzelfde, maar is toch een wezenlijk ander gerecht! Zo zie je maar weer dat je in de keuken kunt blijven variëren met dezelfde ingrediënten.
Kip mozzarella met tomatensalsa
De tomatensalsa die je na het bakken van de kip mozzarella toevoegt aan het gerecht, frist de hele boel een beetje op. En daarom vind ik dit zo’n lekker zomers gerecht en perfect om te eten met knisperend vers stokbrood.
Met het brood kun je lekker door de tomatensaus heen gaan, dan heb je geen smeersels meer nodig hoor!
Welke mozzarella?
Tegenwoordig kun je verschillende soorten mozzarella vinden in de supermarkt en in principe zijn ze allemaal geschikt om te gebruiken voor dit gerecht. Persoonlijk zou ik, op het moment dat je mozzarella warm gaat maken, altijd kiezen voor een niet al te dure variant.
Buffelmozzarella is bijvoorbeeld fantastisch lekker, maar van de smaak blijft niet héél veel overeind als je het verwerkt in een ovengerecht. Bovendien heeft buffelmozzarella nog al eens de neiging vrij vochtig te zijn en ook dat is weer iets dat je niet wilt hebben in dit gerecht.
Kies dus voor een niet al te dure mozzarella en laat het bolletje van tevoren even uitlekken voordat je het in stukken scheurt om te verwerken in dit recept.
Vega variant
Ik ga er even vanuit dat je dit recept niet bent gaan lezen als je vegetarisch eet, maar stel nou dat je de kip zou willen vervangen of er juist een groentegerecht van wil maken, vervang de kip dan door gehalveerde aubergine. Kan ook heel goed én is hartstikke lekker.
Snijd de aubergine dan kruislings in, strooi er zout overheen en laat de aubergine een minuut of 30 op een vel keukenrol liggen voordat je het verder gaat verwerken. Op deze manier wordt een overschot aan vocht uit de aubergine getrokken en zorg je ervoor dat de groente een lekkere grill smaak krijgt.
Meer recepten met kip en tomaat uit de oven
De combinatie van tomaten en kip is bij ons in huis wel echt een favorietje. Zo hebben we al veel meer gebruik gemaakt van deze smaakcombinatie en zijn een aantal van die recepten al járen goed bekeken op Ohmyfoodness.
Absolute nummer een is toch wel de Balsamicokip met mozzarella en tomaatjes, een van de populairste recepten op de blog. En dat snap ik! Het is een net zo makkelijk te maken gerecht als deze kip met mozzarella en tomatensalsa en ook die kunnen we rustig onder de noemer comfort food schuiven als je het mij vraagt.
Heb je meer zin in een snack, dan zijn de Kipgehaktballetjes met Zongedroogde Tomaatjes ook heel erg lekker. Die doen het gegarandeerd goed op feestjes.
Nog zo’n bekend recept op OMF: de Caprese ovenpasta met kip. Dit recept publiceerde ik al in 2013, 10 jaar geleden dus – wauw! Het is een gerecht dat ik nodig zelf weer eens een keer moet maken. Ik denk dat het bij mijn kinderen ook goed in de smaak zal vallen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kip met mozzarella & tomatensalsa
Benodigdheden
- ovenbestendige pan
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 el olijfolie
- 1 sjalot – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 150 ml gezeefde tomaten
- 1 bol mozzarella – in plakken
- 1 el pijnboompitten
- peper en zout
Tomatensalsa
- 2 tomaten – in kleine blokjes
- 1/2 sjalot – gesnipperd
- 2 el verse basilicum
- 1 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Kruid de kipfilets met de Italiaanse kruiden.
- Verhit de olie in een ovenbestendige pan en bak hierin de kipfilets rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en leg even apart.
- Fruit in het achtergebleven bakvet de sjalot en knoflook aan. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
- Schenk de gezeefde tomaten in de pan en roer even goed door. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de kipfilets in de tomatensaus. Verdeel de mozzarella en de pijnboompitjes over de kipfilets.
- Zet de pan in de oven en bak de kip in 25 minuten gaar.
- Schep ondertussen voor de tomatensalsa alle ingrediënten om.
- Verdeel de salsa over de kip zodra deze uit de oven komt en serveer direct.