Ik ben gék op dim sum en dumplings, dus deze kimchi dumplings maken was voor mij dan ook echt een feestje. Ok, toegegeven: het is echt monnikenwerk maar als je er wat tijd voor neemt en een voorraadje dumplings in een keer maakt, heb je altijd wat extra’s in de vriezer liggen.
En dat is met name super fijn als je een keertje inspiratieloos bent. Deze dumplings kun je namelijk prima serveren als borrelhapje, maar ook als bijgerecht bij een lekkere noedelsoep bijvoorbeeld!
Dumplings recept
Een goed dumplings recept kan niet ontbreken in je repertoire als je het mij vraagt. Ik als liefhebber van de Aziatische keuken, heb altijd wel een voorraadje in de vriezer liggen. Zelfgemaakt of de dumplings van Itsu, die vind ik ook altijd érg lekker.
Ik vind dumplings op voorraad hebben zo ideaal, omdat je er eigenlijk alle kanten mee op kunt. Gefrituurde dumplings zoals deze, maar ook de Dumplings met zoete aardappel en kastanjechampignons vind ik leuk om te serveren als borrelhapje. Ook kunnen ze prima op tafel worden gezet als bijgerecht. Mijn kinderen zijn er bijna net zo dol op als ik, dus zo’n bordje is in no-time leeg.
Er zijn echter ook soepdumplings zoals Beef Dumplings in zoetzure soep en Shiitake dumplings in chilibouillon. Daar dienen ze dan weer als onderdeel van een complete maaltijd.
Je kunt er dus alle kanten mee op in zowel serveermogelijkheden als met het maken van de vulling.
Kimchi dumplings
Kimchi is een steeds populairder ingrediënt aan het worden in Nederland. Kimchi noedelsoepen zie je steeds meer voorbij komen, ik maakte al eens Kimchi Fried Rice. Potten of blikjes met kimchi kun je tegenwoordig ook gewoon bij Albert Heijn halen.
Kimchi heeft een licht pittige smaak en is daardoor heerlijk om toe te voegen aan de vulling van deze kimchi dumplings. Je proeft echt het zurige en pittige van de kimchi en samen met de andere smaakmakers is dit echt een heel lekker hapje.
Mocht je een pot of blik kimchi in huis hebben gehaald en wat over hebben, maak dan mijn Kimchi Tosti ook eens. Die is zó gru-we-lijk lekker. Ik denk wel een van de lekkerste tosti’s die ik ooit heb gemaakt.
Gefrituurde dumplings
Zoals ik net al zei, kun je dumplings in alle vormen en maten maken. Ik maakte deze keer gefrituurde dumplings omdat ik ze wilde opdienen als snack.
Er zijn verschillende manieren waarop je dumplings kunt vouwen; ik koos voor de makkelijkste variant: golden bags, oftewel: zakjes. Leg een lepeltje van de vulling in het midden van een wonton vel en wrijf de randen van het vel in met een beetje water. Neem vervolgens alle punten en zijdes samen en vouw het geheel tot een zakje.
Zorg er met gefrituurde dumplings voor dat het velletje goed om de vulling heen zit en is dichtgeplakt, zodat de vulling tijdens het frituren niet uit de dumpling loopt.
Wonton vellen
Om je even voor te zijn: wonton vellen zijn NIET hetzelfde als loempiavellen! Wonton vellen zijn namelijk een stuk kleiner en verkrijgbaar in twee varianten:
- Een variant om te frituren, vaak verpakt in een rode verpakking;
- Een variant voor soepdumplings, vaak verpakt in een groene verpakking.
Onderling verschillen de wonton vellen behoorlijk van elkaar. De vellen voor soepdumplings worden in een soep mooi zacht terwijl de variant om te frituren lekker krokant wordt en van die mooie luchtbelletjes krijgt als je ze onderdompelt in hete olie.
Naast de kleuraanwijzing op de verpakking, kun je vaak ook wel aan het plaatje zien welk soort dumplingvel je in handen hebt. Op de groene verpakking staat meestal een kom soep met dumplings erin, terwijl de rode verpakking losse, gefrituurde dumplings laat zien.
Wontonvellen verwerk je in principe op dezelfde manier als bladerdeeg uit de vriezer: goed laten ontdooien en niet laten uitdrogen.
Wonton vellen kopen
Wonton vellen koop je het beste in de Aziatische supermarkt, daar vind je ze vrijwel altijd in het vriesvak.
Ik neem meestal de vellen van het merk Happy Boy. Het zijn kleine pakketjes van ongeveer 8×8 cm en in één pakje zit een behoorlijk aantal wonton vellen.
Bewaar de vellen tot gebruik in de vriezer en laat ze onder een licht vochtige theedoek ontdooien. Bewaar de vellen tijdens het vormen van de dumplings ook onder de theedoek om te voorkomen dat de wonton vellen uitdrogen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kimchi Dumplings
Benodigdheden
- schaaltje water
- pannetje met hete olie of een frituurpan
Ingrediënten
- 25 dumpling vellen om te frituren – ontdooid
- 150 g kimchi
- 300 g varkensgehakt
- 2 bosuitjes
- 1/2 tl gember – fijngehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 1 tl sesamolie
- 1 el sojasaus
- peper en zout
Instructies
- Zorg ervoor dat de dumpling vellen goed ontdooid zijn. Bewaar ze onder een theedoek en zet een klein kommetje water klaar.
- Doe alle andere ingrediënten in een hakmolen of foodprocessor en maal fijn tot een pasta.
- Schep een eetlepel van de dumplingvulling in het midden van ieder dumpling vel. Maak de randen van het vel nat en vouw de dumplings dicht.
- Verhit een pannetje met neutrale olie naar ongeveer 180 graden Celsius. Je kunt natuurlijk ook een frituurpan gebruiken.
- Frituur de dumplings 5-7 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op een vel keukenrol voordat je ze serveert.
Deze dumplings zien er heel erg lekker uit! Is het ook mogelijk om dezelfde vulling te gebruiken voor soepdumplings en deze te garen in bouillon?
Zeker kan dat!