Hoeveel zin heb jij in deze Hollandse Club Sandwich?! Nu ik hem weer voorbij zie komen op mijn scherm heb ik direct weer de neiging om de sandwich te maken. Ditto voor de lekkere salade die erbij zit.
Het graskaas seizoen is weer begonnen en ook dit jaar ben ik weer (zeer) trotse partner van Weydeland Kaas. Des te meer redenen om die heerlijke graskaas te gebruiken voor een Hollandse Club Sandwich.
Club sandwich kaas
Er bestaat niet één klassiek club sandwich recept als je het mij vraagt, maar vaak als je op menukaarten van restaurants kijkt zit er in ieder geval tomaat, sla, mayonaise en iets van vlees op. Meestal kip of bacon.
De tomaat, sla en mayonaise ga je ook terugvinden op deze club sandwich, maar ik voeg er nog meer lekkers aan toe. Zo heb ik mijn sandwich ook nog belegd met plakjes ei, en dus die lekkere Weydeland Graskaas.
Dezelfde ingrediënten die op de kaas club sandwich zitten, kun je ook gebruiken om een salade mee te maken. Doorgaans wordt er friet of chips bij het brood geserveerd, maar ik werd net wat blijer van een salade.
Over graskaas
Die graskaas is trouwens hetgeen deze club sandwich zo overheerlijk maakt.
Ik schreef vorig jaar al iets over graskaas toen ik het recept voor mijn frisse kaassalade met graskaas met je deelde. Graskaas is voor mij hetzelfde als witte asperges: het is zo’n seizoensgebonden product en dat maakt het zo speciaal en zo overheerlijk.
Nog even terug naar de basis: graskaas wordt gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer in de wei staan. Deze koeien eten het verse, niet gemaaide gras waardoor de samenstelling van hun melk verandert. Deze melk bevat zachtere melkvetten, meer voedingsstoffen en vitaminen waardoor de kaas veel smeuïger en veel zachter is dan reguliere Jonge Kaas.
Na de eerste keer maaien is het gras daarna minder vet, waardoor de samenstelling van de melk en de eerstvolgende kaas weer verandert.
Hierdoor is graskaas maar beperkt verkrijgbaar, maaaarrrr…. mocht je er nu zo dol op zijn als ik: laat dan bij de kaasboer een paar stukken vacuüm verpakken. Dan heb je er langer plezier van!
Op de website van Weydeland Kaas vind je nog veel meer informatie en een vrolijk filmpje over de eerste weidegang van de koeien. Zo’n mooi gezicht is dat altijd!
De Weydeland Graskazen zijn verkrijgbaar in 35+ en 48+ Graskaas en verkrijgbaar vanaf 22 mei t/m ongeveer eind juni bij Weydeland verkooppunten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hollandse club sandwich
Benodigdheden
- broodrooster of grillpan
Ingrediënten
- 1 el mayonaise
- 1/2 tl mosterd
- 3 sneetjes (wit)brood
- 2 blaadjes kropsla
- 1 tomaat – in plakjes
- 1 ei
- 2 plakjes bacon
- 6 plakjes Weydeland graskaas
Instructies
- Roer de mayonaise en de mosterd door elkaar. Kook het ei hard en snijd deze in plakjes. Bak de bacon in een droge koekenpan knapperig.
- Rooster de sneetjes brood en smeer ieder sneetje aan één kant in met de mosterdsaus.
- Verdeel over twee sneetjes brood de kropsla, tomaat, ei, bacon en Weydeland graskaas. Stapel de sneetjes op elkaar en dek af met het laatste sneetje brood.
Bonus salade
- Met de kropsla kun je een hele lekkere salade maken voor erbij. Verdeel hier knapperige bacon in reepjes, blokjes Weydeland graskaas en rozijntjes overheen.
- Maak een dressing van 1 el mayonaise, ½ el water, ½ tl mosterd, 1 tl verse bieslook en peper en zout en schenk deze over de salade.