Doen tijdens de zomervakantie #3: buitenspelletjes

We hopen er allemaal op als de zomer bijna aanbreekt: mooi, zonnig weer zodat de kinderen tijdens de zomervakantie veel tijd buiten kunnen doorbrengen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het altijd een stuk makkelijker om de kinderen te vermaken als ze lekker buiten kunnen spelen dan wanneer het guur en regenachtig weer is. Ik zet de tuinsproeier aan, blaas het zwembadje op, vul de watertafel en ik heb eigenlijk geen omkijken meer naar ze. Maar goed, mijn jongens zijn pas 1,5 en 4,5 jaar en ook bij hun komt het gewoon voor dat mama (of papa) ze af en toe moet vermaken. In dit laatste artikel in de Doen tijdens de zomervakantie-reeks: buitenspelletjes! Met deze simpele buitenspelletjes kun jij de kinderen weer even vermaken wanneer zij (en jij!) het even niet meer weten. Het zijn stuk voor stuk spelletjes waar je maar weinig dingen voor nodig hebt, als het goed is hoef je er niet voor naar de winkel en met huis-, tuin- en keukenspullen kom je al een heel eind.

Ook hierbij weer: dankjewel voor alle input die jullie me hebben gegeven via Instagram!

In de Doen tijdens de zomervakantie-reeks verschenen ook nog: Kabouterpaden en Uitjes met kinderen in alle provincies.

Stoepranden

Stoepranden is écht een spelletje van vroeger; toen konden we er úren druk mee zijn en nog steeds zie ik kindjes dit heel veel doen. Je speelt het spelletje met zijn tweeën. Je hebt een bal nodig en een (rustige) weg waarlangs aan weerszijden een verhoogd voetpad ligt. Tegenwoordig kun je zelfs speelgoed stoepranden kopen zodat je dit spelletje overal kunt doen.

Stoepranden kent verschillende variaties en kan met en zonder punten gespeeld worden, maar zoals ik het vroeger speelde gaat het spel gaat als volgt: twee spelers staan tegenover elkaar op de stoeprand. Om de beurt probeert iedere speler de bal tegen de stoeprand van de ander aan te gooien. Als de bal de stoeprand raakt en terug stuitert mag degene die de bal heeft gegooid de bal proberen te vangen. Vanaf de plek waar de speler de bal heeft gevangen, mag hij nog een poging wagen, net zolang tot de bal de stoeprand niet meer raakt. Mist de bal de stoeprand, dan mag de andere speler met de bal degene die heeft gegooid proberen ‘af te gooien’. Dit moet vóórdat de tegenstander weer op zijn eigen stoeprand staat.

buitenspelletjes met kinderen

Waterverven

Als er iets foolproof is dan is het wel waterverven. Dat heeft niets te maken met verf overigens. Ook hier was ik uren druk mee vroeger en mijn beide kindjes vinden het nog steeds geweldig. Als het mooi weer is vul ik een emmer met water, geef ik beide kindjes een kwast en that’s it. Ze vermaken zich vervolgens eindeloos met het ‘verven’ van de stoep, plantenbakken en schuur. Ik vind dit een van de meest ideale zomerspelletjes want: geen troep!

Mocht je het wel leuk vinden als er wat meer kleur bij komt kijken: prak dan een beetje stoepkrijt met verf tot een papje.

Bowlen/voetballen met waterflessen

Tijdens de lockdown vorig jaar ging ik met Vic bowlen met lege flessen; dat vond hij súper leuk. Een zomerse variant daarop is om de flessen te vullen met water. De kunst is dan om de flessen die zijn omgestoten zo snel mogelijk weer rechtop te zetten, zodat er zo min mogelijk water uit loopt.

Dit spelletje kun je ook doen met meerdere personen. Iedere deelnemer heeft een gevulde waterfles en degene met de bal moet proberen iedereens waterfles om te schoppen. Als je fles is geraakt moet je deze zo snel mogelijk weer overeind zetten. Degene van wie de waterfles leeg is, is af.

Stand in de mand

Als je van mijn generatie over ouder bent ken je stand in de mand vast nog wel, het is een klassiek spelletje van vroeger. Alle kinderen staan hierbij in een kring terwijl één van de kinderen ‘Stand in de mand en de bal is voor…’ roept. Het kind dat gooit roept de naam van een kind en gooit de bal omhoog. Het kind wiens naam wordt geroepen moet de bal zo snel mogelijk proberen te pakken terwijl de andere kinderen wegrennen. Zodra het kind de bal heeft en ‘STOP’ roept, moeten alle kinderen stoppen met rennen en met hun benen wijd gaan staan. Het kind dat de bal heeft mag drie stappen naar iemand maken en proberen de bal door diens benen te rollen. Lukt dat, dan gaat de beurt over naar dat kind. Als de bal drie keer onder iemands benen is doorgerold, is deze af.

Dit spelletje is wel het leukst om te doen met meerdere kinderen of met het hele gezin.

Speeltuinsafari

Thuis zijn in de zomervakantie is wat mij betreft de ultieme gelegenheid om je eigen buurt of de rest van het dorp/stad te ontdekken. Ik zet kindjes wel eens op de fiets en fiets vervolgens met ze naar een willekeurige speeltuin. Daar gaan we even spelen om vervolgens weer naar een andere speeltuin te fietsen. Wij noemen het altijd speeltuinsafari. Soms laat ik Vic de ‘weg wijzen’ en kijken we wel waar we uitkomen.

Bekers schieten

Cody en Vic zijn allebei gek van het spelen met water; waterpistolen zijn dan ook altijd een groot succes. Gelukkig kun je met die dingen ook prima een spelletje spelen in plaats van elkaar natspuiten. Maak een toren van (lichte) bekers en probeer deze om te schieten met het waterpistool. Super simpel, maar wel effectief.

Raket afschieten

Een suggestie van een van jullie: een raket knutselen van een petfles en deze vervolgens afschieten met een fietspomp. Klinkt waanzinnig leuk, maar ik had er nog nooit van gehoord. Even googelen leverde gelukkig al heel snel dit resultaat op, waar precies wordt uitgelegd hoe je een raket maakt van een petfles. Succes gegarandeerd hoor.

Nog meer tips? Laat ze gerust hieronder achter in de reacties zodat dat andere ouders er ook iets aan hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close