Doen tijdens de zomervakantie #1: Kabouterpaden

Als je eenmaal kinderen hebt leer je heel gauw een hoop meer van de wereld; je komt achter dingen waar je eerder het bestaan niet van wist. Zo ontdekte ik kabouterpaden, nog nóóit had ik ervan gehoord tot ik vorig jaar zomer iets zocht om met Vic en Cody te doen tijdens een van mijn mamadagen. Dankzij een rondje Google stuitte ik op een kabouterpad: een korte wandelroute door natuurgebied waarbij het de bedoeling is dat de kinderen op zoek gaan naar ‘kabouters’. Ik kwam erachter dat Hoenderloo, de plek waar ik voor het eerst een kabouterpad liep, niet de enige plek is waar een kabouterpad is uitgestippeld. Er zijn er namelijk nog veel meer in Nederland! Aangezien veel van ons wellicht in Nederland blijven tijdens de zomervakantie dacht ik: ik geef je even wat tips om te doen tijdens de zomervakantie. Vandaag dus tip 1: Kabouterpaden.

Doen tijdens de zomervakantie: Kabouterpaden

Kabouterpad – wat is het?

Ik zei het net al even, maar een kabouterpad is eigenlijk een korte wandelroute met leuke activiteiten voor kinderen. De kabouterpaden zijn ontstaan vanuit een initiatief van Staatsbosbeheer en eigenlijk zijn het leuke en ook leerzame speurtochten voor kinderen van ongeveer 3 – 7 jaar. Compleet met puntmuts, rode wangen en een knapzak ga je buiten op zoek naar kaboutersporen en voer je opdrachten met de kinderen uit. De meeste kabouterpaden zijn niet toegankelijk voor honden en slechts een beperkt aantal paden is rolstoeltoegankelijk, houd hier dus rekening mee!

Met een goede kinderwagen kom je trouwens wel een heel eind. Wij zijn zelf met onze Joolz en een kinderwagen paden opgegaan die dwars door het bos liepen. Cody schommelde weliswaar gezellig heen en weer (lol), maar het was prima te doen!

Goed, zodra je het kabouterpakket – waarover zometeen meer, hebt opgehaald bij het startpunt kun je gaan lopen. De route is uitgestippeld door middel van houten paaltjes die geverfd zijn als kabouters. Er zijn kleine kabouters en grote kabouters; bij iedere grote kabouter wordt een opdracht uitgevoerd die in het opdrachtenboekje staat.

Opdrachten zijn dingen als:

  • maak je wangen rood met de schmink uit het kabouterpakket;
  • zoek een dood insect, leg deze onder het vergrootglasje (deze zit dan in het kabouterpakket) en vertel wat je allemaal ziet;
  • zoek een stok en maak een waslijntje voor de kabouters met het touw uit het kabouterpakket;
  • vind het begin van een kabouterspoor en volg deze tot je het volgende huisje ziet etc.

Gedurende de route zijn er tal van verrassingen te vinden voor de kinderen: een kabouterdeurtje in een boom, een ‘echt’ huisje waarin kabouters liggen te slapen, een waslijntje met kabouterkleding… Ik vond het echt heel leuk om te zien hoe Vics fantasie met hem aan de haal ging en hoe verrast hij was bij iedere nieuwe ontdekking.

Doen tijdens de zomervakantie: Kabouterpaden

Kabouterpakket

Hetgeen een kabouterpad zo leuk maakt is toch wel het kabouterpakket dat je voor een paar euro ophaalt bij het startpunt.

Als je een kabouterpad wilt lopen haal je bij het startpunt een knapzak op. De knapzak is gevuld met een puntmuts, schmink voor de rode wangen, een opdrachtenboekje, wat drinken en een koek.  Ook zitten er wat andere benodigdheden in die je nodig hebt om de opdrachten uit het boekje uit te kunnen voeren.

De puntmuts mogen de kinderen houden, het drinken en de koek mogen uiteraard genuttigd worden maar de rest lever je na het lopen van de route weer in bij het startpunt. Let wel op: door coronamaatregelen kan het zijn dat de kabouterpakketten er wat anders uitzien dan gebruikelijk is.

Doen tijdens de zomervakantie: Kabouterpaden

Alle paden

Er zijn heel wat kabouterpaden te vinden in Nederland; deze zijn verspreid over het hele land. De lengte van de paden varieert van 500 tot 1.500 meter en je bent niet langer dan een uur bezig. Voor een overzicht van alle kabouterpaden, meer informatie over de routes en maatregelen rondom corona kun je terecht op de website van Staatsbosbeheer. Per route zie je hier alle praktische informatie: kosten, de route, het startpunt etc.

Als je iets zoekt om te doen tijdens de zomervakantie dan is zo’n kabouterpad echt een aanrader. Wij liepen zelf een route tijdens de hittegolf vorig jaar, maar in het bos was het heerlijk koel. Ook op miezerige dagen is het prima te doen: laarzen aan, regenjas aan en gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close