OMF… krijgt een baby! #12 | Minder goed nieuws + Babymoon!

Op deze dag voor Kerst is het alweer tijd voor een nieuwe zwangerschapsupdate. Ik heb iedere twee weken de neiging om te vertellen hoe hard de tijd gaat, dus dat laat ik bij deze maar even achterwege. In de afgelopen twee weken is er veel gebeurd. Zo bracht ik een bezoekje aan de huisarts, ging ik langs de verloskundige voor een controle en kreeg ik een iets mindere uitslag van de urinekweek dan ik had gehoopt waardoor ons geboorteplan compleet anders werd. Gelukkig is er ook goed nieuws, aankomende maandag vertrekken Tim en ik naar Las Vegas voor onze allerlaatste vakantie met z’n tweeën. Ook daar vertel ik je wat over in deze update.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Streptokokken B

Nog even over die Streptokokken B bacterie. Uit mijn urinekweek is dus gebleken dat ik draagster ben van deze bacterie. Een beetje research leerde mij echter dat ik totaal niet de enige ben. Maar liefst 20% van de vrouwen blijkt draagster te zijn van deze bacterie. Dit uit zich niet altijd. Als je je urine niet laat controleren en geen infecties hebt/krijgt zul je er niet heel snel achterkomen. En dat is bizar als je het mij vraagt. De Streptokokken B bacterie kan namelijk wel héél grote gevolgen hebben tijdens de bevalling wanneer er niet op tijd en adequaat wordt gehandeld. Het is idioot dat er in Nederland niet standaard op wordt getest bij zwangere vrouwen. In sommige andere landen gebeurt dit namelijk wel. 10% van alle pasgeboren baby’s worden door de moeder besmet met de Streptokokken B bacterie. Vaak blijft deze bacterie alleen op de huid of slijmvliezen zitten maar in zeldzame gevallen kan het kindje er ook héél ziek van worden. En bij heel ziek kun je denken aan bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking. De kansen zijn dus klein dat de baby iets overkomt tijdens de bevalling maar het risico is wel dusdanig groot dat een ziekenhuisbevalling een must is.

Voor zover ik het van de verloskundige heb begrepen is het voor mij noodzakelijk om direct na het breken van de vliezen naar het ziekenhuis te gaan. Ik word hier vervolgens aan een antibiotica-infuus gelegd om ervoor te zorgen dat de bacterie niet/nauwelijks de kans krijgt om de baby te besmetten. De Streptokokken B bacterie huist vooral in de vagina, maar op het moment dat de vliezen zijn gebroken krijgt het natuurlijk vrij toegang tot de baarmoeder. Het antibiotica-infuus moet ervoor zorgen dat deze kans zo klein mogelijk wordt. Na de bevalling zullen zowel de baby als ik hoogstwaarschijnlijk even in het ziekenhuis moeten blijven om te checken of alles goed blijft gaan. Of ik uiteindelijk onder controle van de verloskundige blijf of naar de gynaecoloog moet is nu nog niet te zeggen. Dit hangt er helemaal vanaf hoe de zwangerschap verder verloopt en of ik bepaalde kwaaltjes krijg of merk dat de baby zich anders gaat gedragen.

Allemaal geen probleem als je het mij vraagt. Sterker nog, ik vind het hartstikke fijn dat we nu in het ziekenhuis mogen bevallen en dat de medische zorg aanwezig is die we nodig zullen hebben. Waar ik echter met m’n hoofd gewoon niet bij kan is dat zwangere vrouwen dus niet getest worden op aanwezigheid van deze bacterie. En dat terwijl 1 op de 5 vrouwen draagster blijkt te zijn.

Nu wil ik niemand angst aanjagen of iedere zwangere vrouw direct naar de huisarts sturen om urine op kweek te laten zetten. Wat ik echter wel belangrijk vind om mee te geven is dat wanneer je ook maar enigszins het idee hebt dat wanneer je een blaasontsteking of urineweginfectie hebt, je dit gewoon kenbaar moeten maken aan de huisarts. Als je zwanger bent zijn zij ook een stuk voorzichter en zullen ze zonder aarzelen je urine testen/op kweek laten zetten. Ik ben zelf zo iemand die al gauw denkt ‘ach, het zal wel niets zijn’ en ‘laat ik de verloskundige/huisarts nou maar niet met ieder wissewasje lastigvallen’ maar uiteindelijk leidde mijn lichte ongerustheid (noem het moederinstinct, wat je wil) toch tot een complete verandering van ons geboorteplan. En in dit geval is dat maar goed ook.

Goed, genoeg geneuzeld hierover. Fijne Kerst! x

Join the Conversation

 1. Nicole says:

  Hoi Sabine,

  De video is van dag 24 van de adventkalender en niet de zwangerschapsupdate.

  Groetjes Nicole

  1. Sabine Author says:

   Je was me nét voor, was het al aan het aanpassen ;) Staat nu goed!

   1. Nicole says:

    Haha dan was ik net te vroeg ;)

    Wat vervelend van die streptokokken infectie zeg! Het komt vast helemaal goed met de goede zorgen in het ziekenhuis! Ik verbaas me er trouwens ook over dat daar niet standaard op wordt getest als 20% van de zwangeren het met zich meedragen.

    Heel veel plezier in Las Vegas en geniet nog lekker van de tijd met z’n tweetjes :)

 2. Maurice says:

  Las Vegas….vergeet niet het ontbijt bij de Peppermill te proberen. Aan de overkant bij “Circus Circus”.

  Fijne feestdagen

 3. Miranda says:

  Pepermill is echt een aanrader, hier at ik de beste pancakes ever!

 4. Yvonne says:

  Hoi Sabine ik ken die vervelende streptokokkenbacterie . Ik ben daar ook een drager van. Mijn eerste zwangerschap was in 1985 en door die bacterie ben ik toen met 27 weken bevallen want het scheen achteraf dat die streptokokken mijn vliezen weg vraten. Mijn dochtertje is toen daarna ernstig ziek geweest omdat zij die bacterie tijdens de bevalling mee had genomen. Ze heeft het gelukkig wel allemaal doorstaan. Maar toen de tijd was dat allemaal niet zo bekend en hielden ze daar geen controle op. Maar ze is nu een mooie gezonde dame van 31 jaar. En bij mijn tweede zwangerschap gebeurde hetzelfde. Alleen omdat ze het wisten dat ik die bacterie bij mij droeg konden ze op tijd alles voorkomen en heb ik mijn zwangerschap volledig volbrengen. En bij mijn derde en vierde kindje had ik nergens last van gelukkig. Maar tegenwoordig houden ze vrouwen beter onder controle. Maar geniet maar heerlijk van je zwangerschap en je vakantie en uiteraard fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2017 ☃⛄.

  Groetjes Yvonne

 5. Roxanne says:

  Inderdaad absurd dat ze niet standaard testen…. Ik heb tot nu toe (22 weken) al 2x mijn urine laten testen waarvan deze 1x op kweek is gezet in het begin. Daar kwam geen blaasontsteking uit en ik neem aan dus ook geen Streptokokken.

  Oh my, jij komt 08 mei terug van verlof en mijn uitgerekende datum is 09 mei….wow….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close