Vics favoriete groentehapjes

Zo heel af en toe laat ik in de Week van OMF en op Insta Stories wel eens wat hapjes voor Vic voorbij komen. Vic is inmiddels alweer 8 maanden en begint langzaamaan wat minder gepureerd eten te eten. Zo maakte ik laatst al pasta voor hem, heeft hij een paar happen soep geproefd en krijgt hij af en toe ook een stukje vlees. Op InstaStories vroeg ik of jullie het leuk zouden vinden als ik wat van Vics favoriete groentehapjes zou delen en daar werd zo massaal (positief!) op gereageerd dat ik in het artikel van vandaag wat meer ga vertellen over het opbouwen van groentehapjes, het combineren van de groentehapjes en wat inspiratie met je deel.

Disclaimer vooraf: ik ben op de hoogte van alle regels omtrent het geven van eten aan baby’s. Ik weet welke producten aan- en afgeraden worden en ik weet dat het beter zou zijn om met sommige dingen te wachten. Echter ben ik heel erg van mening dat je altijd moet kijken naar je kindje en dat jij als vader/moeder je eigen gevoel moet volgen. Vic is een héle makkelijke eter, lust alles, eet veel en heeft tot zover nergens slecht op gereageerd (in de vorm van allergische reactie of krampen), vandaar dat hij vrijwel alles al te eten krijgt. Respecteer alsjeblieft ons beleid als ouders hierin, dit doe ik omgekeerd ook. Vragen stellen mag uiteraard (graag zelfs), onnodig commentaar geven wordt niet gewaardeerd.

Zelf maken en de manier waarop

Zoals ik al eerder heb uitgelegd in een artikel maak ik sinds Vic hapjes mag eten eigenlijk alles zelf. Toen we op vakantie waren naar Griekenland heb ik wat knijpzakjes met fruit van Ella’s Kitchen meegenomen voor de zekerheid, maar ook daar heb ik gewoon gekookt. Ik ben me ervan bewust dat het zelf maken van hapjes meer tijd kost dan het opentrekken van een potje, maar ik vind het belangrijk dat Vic zoveel mogelijk pure ingrediënten leert te eten en zo aan alle smaken kan wennen. Tot nu toe heeft dit zeer positief resultaat gehad, eigenlijk vond hij alleen bietjes niet lekker maar de rest eet hij allemaal.

De manier waarop ik de hapjes bereid verschilt. Groenten heb ik hem vooralsnog niet rauw gegeven maar altijd geblancheerd, gebakken of geroosterd in de oven. Die laatste is overigens wel een favoriete manier van mij, vooral voor groenten als paprika’s, aubergine en courgette. Het is zo makkelijk om de hele bakplaat vol te schuiven met groenten en deze 20 – 25 minuten te roosteren!

Daarnaast heb ik mezelf een regel opgelegd: ik geef Vic dingen zoals wij het ook eten. Veel mensen zijn bijvoorbeeld van mening dat ze de baby een droge boterham moeten geven, maar zelf ben ik het hier niet mee eens. Wij eten brood ook gewoon voorzien van beleg, hij krijgt het dus ook op deze manier. Daarnaast combineer ik fruit ook niet met groenten in één hap, zo eten wij het namelijk ook niet.

rijst broccoli avocado

vic met koekje

Hoe wij hebben opgebouwd

In het artikel dat ik publiceerde in september kon je lezen dat we druk bezig waren met het geven van verschillende soorten groenten en fruit, los van elkaar en groenten ook vooral nog niet gemengd. Toen Vic 4 maanden was zijn we begonnen met het geven van hapjes, beginnend met de grootte van één ijsblokje; dit hebben we uiteindelijk langzaam uitgebreid naar 4 – 5 blokjes.

Zo rond de 6 maanden merkten we dat Vic erg makkelijk at en de hoeveelheden ook steeds groter werden. We hebben toen besloten dat het tijd werd om groenten te gaan mengen, om combinaties te maken. Zo mikte ik bijvoorbeeld aubergine en courgette in de oven en pureerde ik dit samen. Broccoli en erwtjes combineerden ook heel goed, evenals zoete aardappel en tomaat. Langzaam verdwenen ook de ijsblokbakjes, gezien de hoeveelheden die Vic at was het makkelijker om alles in grotere bakjes te bewaren.

Eigenlijk pas sinds een paar weekjes zijn we begonnen met het toevoegen van koolhydraten en vlees en vis aan Vic zijn maaltijden. We merkten dat hij hieraan toe was maar ook hier hebben we het voorzichtig geïntroduceerd. We zijn begonnen met couscous (wordt lekker klef als je het mengt met natte groenten als tomaat en courgette) en hebben dit uitgebreid met aardappel, rijst en uiteindelijk ook pasta.

Qua vlees en vis zijn we heel simpel begonnen met witvis en daarna hebben we ook kip geprobeerd. Gingen er beide ontzettend goed in, dus inmiddels laten we hem steeds vaker iets proeven. Tartaar bijvoorbeeld of een stukje zalm… Wel letten we erop dat we kiezen voor ongekruide en zo min mogelijk bewerkte producten.

Inmiddels pureren we zijn hapjes ook niet meer maar prakken we het wat grover.

Vics voedingsschema bij 8 maanden

Na al die informatie kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe Vic zijn eetschema er nu met 8 maanden uit ziet. Dit is iedere dag nagenoeg hetzelfde, al zijn de tijden licht variabel (kan 30 – 60 minuten verschillen).

06.30 uur: fles van 210 ml water + 7 scheppen melkpoeder
10.00 uur: 1 – 1,5 stuk fruit
12.00 uur: 2 boterhammen met beleg + fles van 120 ml water + 4 scheppen melkpoeder
15.00 uur: koekje, soepstengel of cracotte, klein beetje babythee
17.00 uur: avondeten (±200 – 250 gr)
19.00 uur: fles van 210 ml water + 7 scheppen melkpoeder

Zoals je ziet zit Vic op nog maar drie flessen melk per dag, eet hij rustig iedere dag 2 boterhammen (met korst) en geven we hem geen pap. Dit laatste hebben we geprobeerd, maar we merkten eigenlijk onmiddellijk dat Vic hiervan verstopt raakte en buikpijn kreeg, dus dit hebben we vrijwel direct weer afgeschaft.

pasta met groenten kip en kruiden

vic pompoensoe

Vics favoriete hapjes

En dan hetgeen waar jullie allemaal voor zijn gekomen: Vic zijn favoriete hapjes!

4-6 maanden

 • wortel
 • bloemkool
 • zoete aardappel
 • broccoli
 • doperwtjes
 • pompoen
 • sperziebonen
 • courgette
 • aubergine (geroosterd, zonder olie)
 • avocado

6-7 maanden

 • geroosterde courgette met geroosterde aubergine
 • zoete aardappel met bloemkool
 • broccoli en tuinerwtjes
 • broccoli met avocado
 • bloemkool met wortel
 • aardappel met geroosterde paprika

Nu

 • gekookte pasta met kip, tomaat, paprika, verse peterselie en verse bieslook
 • zilvervliesrijst met avocado en broccoli
 • couscous met geroosterde groenten en koolvis
 • stamppotje van aardappelen met sperziebonen en snijbonen
 • aardappel met witlof en rundertartaar
 • stamppotje van bloemkool, zoete aardappel en verse peterselie

En zo ga ik eigenlijk lekker verder met experimenteren. Momenteel probeer ik hem heel langzaam te laten wennen aan de smaak van ui en knoflook. Ik heb Vic laatst een paar hapjes van mijn pompoensoep gegeven om te proeven (hier zat knoflook en ui in) en dat ging er ontzettend goed in. Omdat knoflook en ui natuurlijk best sterk van smaak zijn, doe ik het wel rustig aan. Ik voeg bijvoorbeeld eerst een poosje wat verse bieslook aan zijn maaltijden toe en van daaruit breid ik het uit naar 1/4 ui en zo verder.

Mijn doel is uiteindelijk om Vic voor hij 1 wordt (17 maart) met de pot mee te laten eten. D.w.z: alles wat wij ook eten hem voorschotelen maar dan zonder de heftige kruiden.

Ik heb ontzettend mazzel dat Vic zo’n makkelijke eter is en dat hij vrijwel alles wat ik hem voorschotel gewoon opeet. Daarom hoef ik ook niet zoveel na te denken bij hetgeen ik voor hem maak. Ik mik gewoon wat ingrediënten bij elkaar in een pan, prak dit grof, verdeel het over bakjes en zet dit vervolgens voor de komende dagen in de koelkast.

Tot zover mijn geupdate relaas over babyvoeding. Ik ben onwijs tevreden over hoe het nu gaat en vind het super fijn dat Vic zo goed eten. Zal misschien toch een beetje in zijn genen zitten? Hopelijk heb jij er in ieder geval iets aan gehad, al is het alleen maar een beetje inspiratie.

Over een paar maanden weer een nieuwe update!

Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!

vic met broodkorst

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat interessant! Wij gaan nu net beginnen met de eerste hapjes, dus dit vind ik erg leuk om te lezen. Gebruikte je in het begin gewoon een staafmixer om de hapjes te pureren?

  1. Margot says:

   Oh ik lees net je eerdere artikel terug en zie dat je de foodprocessor gebruikt. Ik heb dat ook geprobeerd maar kreeg mijn hapje niet mooi glad. Nog maar eens proberen dan :-)

   1. Sabine Author says:

    Met mijn foodprocessor kreeg ik het echt perfect glad! Misschien een tip om tussendoor even een keer om te scheppen, mochten de stukjes bovenin blijven zitten. En anders is de staafmixer inderdaad ook een optie.

 2. Tessa says:

  Fijn zo’n goede eter! Amy is dezelfde leeftijd en ik ben begonnen iets voor de 6 maanden met de kleintjes methode. Stukjes aanbieden. Ze eet niet anders, wil alles zelf pakken en eet ook alles en heel goed. Ik bied soms ook iets anders aan dan officieel mag. Nouja mag: daar zijn ook verschillende meningen over. Doe waar jij je goed bij voelt!

 3. Wendy says:

  Dit komt als geroepen ben nu al aan het lezen hoe ik straks onze kleine man hapjes ga geven. Maar je theorie om dingen te eten zoals wij het eten klinkt erg logisch. Ik neem dit zeker mee. Dank je wel

 4. milou says:

  Lennox is 1.5 maand ouder dan vic en eet wel ongeveer hetzelfde. Ik probeer hem nu al met de pot mee te laten eten en geef hem na zijn eigen hap ook vaak nog wat om te proeven van ons eten.
  In het begin was ik heel erg voorzichtig met alles en mocht hij echt bijna niks van mij haha en nu mag hij alles poreven, alleen suiker ben ik wat terughoudender mee. Als er een feestje is mag hij wel een hapje taart, maar verder krijgt hij nooit suiker van mij.
  Hoe ga jij daar mee om?

  1. Sabine Author says:

   Slim om hem nu al met de pot mee te laten eten! Wij eten daar vooralsnog iets te exotisch voor, maar hij krijgt regelmatig een hap van wat wij eten om al voorzichtig kennis te laten maken.

   Wat betreft suiker: ik ben er een absolute voorstander van om een kindje zo min mogelijk suiker te geven. Af en toe een stukje koek of hapje taart vind ik helemaal prima, zo’n kindje moet ook dat leren eten namelijk, maar verder kiezen wij er heel bewust voor om geen koekjes met suiker te geven, geen limonade etc. Ook kleine kindjes kunnen te dik worden en hoe later we met suiker beginnen hoe beter naar mijn idee.

 5. Paula says:

  Wat smeer jij vooral zo op Vic zijn broodje? Mijn dochter is 7,5 mnd oud. Ze vindt het brood namelijk niks. Dus ik dacht misschien komt het omdat ik er niks op doe.

  1. Sabine Author says:

   Dat verschilt enorm, we wisselen vaak af tussen: naturel roomkaas, 100% pindakaas, appel- en perenstroop van Zonnatura, vegetarische paté van Zonnatura.

 6. Marije says:

  Wat heerlijk dat hij zo goed eet! Ik ga eens wat van jouw combinaties voor Vic proberen, wellicht dat mijn dreumes dan ook wat meer gaat eten. Fijn artikel hoor! Hier hebben mama’s zoals ik echt wat aan!

 7. Rianne says:

  Leuk om te lezen!
  Mijn zoon (bijna 3) at tot hij 2 was ook alles :) Nu is hij wat selectiever ;).
  Mijn dochtertje (bijna 5 maanden) krijgt sinds 2 weken worteltjes en we gaan straks verder met broccoli.
  Wel leuk om jouw/jullie lijstjes te lezen, inspiratie kan je nooit genoeg krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close