Baktest: met welk vet kun je het beste een cake bakken?

gesponsord

Eén van de meest gestelde vragen onder cakerecepten op mijn YouTube-kanaal is toch wel: kun je roomboter ook vervangen voor margarine? Mijn antwoord was eigenlijk altijd hetzelfde: “nee, absoluut niet doen – dit beïnvloedt gigantisch de smaak van het eindproduct”. Nu ik al sinds deze zomer onderzoek doe naar margarine en mijn mening over het product zich toch een beetje lijkt om te draaien, vond ik het tijd om eens wat dieper in te gaan op die veelgestelde vraag. Want kun je misschien toch roomboter vervangen voor margarine bij het bakken van een cake of kun je wellicht zelfs beter zonnebloemolie gebruiken? Tijdens mijn baktest hoopte ik een eenduidig antwoord te kunnen vinden op de vraag: met welk vet kun je het beste een cake bakken? In het artikel van vandaag lees je mijn bevindingen.

Even vooraf

Laat ik vooropstellen dat deze test compleet subjectief is. Alles is natuurlijk aan smaak onderhevig en dus kan ik je alleen maar feitelijke informatie geven die Tim en ik beide hebben geconstateerd. Omdat ik mijn mening niet wilde laten vertroebelen (deze test blijft natuurlijk onderdeel van mijn margarine: hit of shit? onderzoek) heb ik Tim de cakes blind laten testen, hij had van te voren dus geen idee welke cake met welke vetstof werd gemaakt en is puur op zijn eerste indruk afgegaan.

Verder is de vetstof die je het beste kunt kiezen voor het bakken van ene cake natuurlijk ook afhankelijk van hoe jij cake het lekkerst vindt. Zo vind ik een luchtige (maar niet sponzige!) cake met krokante korst het lekkerst. Hij mag wel een beetje vettig zijn, ik vind het geen enkel probleem om na het eten van een plak cake mijn handen te moeten wassen omdat daar een restje vet op is blijven plakken. Tim daarentegen vind een kleverige, bijna natte cake het allerlekkerst. Het liefst met krokante korst. Hij vindt zo’n voorverpakte cake uit de supermarkt bijvoorbeeld heel erg lekker.

Ook nog afhankelijk van de smaak van de cake is het merk roomboter, margarine of zonnebloemolie dat je gebruikt. Geloof het of niet, maar ook tussen de merken zit een intens groot verschil qua smaak. Zo proefde ik in de margarinefabriek de margarine van Becel naast die van Blue Band; dat verschil was heel duidelijk. Omdat het voor mij onmogelijk is om ook nog eens verschillende merken te testen binnen deze baktest (dat is misschien een leuke voor de volgende keer), heb ik gekozen om te bakken met:

 • AH Basic ongezouten roomboter
 • Becel Gold margarine*
 • AH Basic zonnebloemolie

*In Becel Gold zit een heel klein beetje melk om de margarine extra romig te maken. Wil je 100% plantaardige margarine gebruiken dan is Becel Original een goed alternatief. Meer informatie over het proces achter margarine heb ik uitgelegd in dit artikel en dit stuk.

Kortom: smaken verschillen, dus houd dat een beetje in je achterhoofd bij het lezen van dit stuk.

Baktest: met welk vet kun je het beste een cake bakken?

Het basisrecept

Om de test zo eerlijk mogelijk te laten verlopen heb ik iedere cake volgens exact hetzelfde recept gebakken, gedurende exact dezelfde tijd onder exact dezelfde omstandigheden. Dat zijn heel wat ‘extactjes’ (bij deze maak ik daar een woord van), maar puur om je te laten weten dat ik niet gesjoemeld heb tijdens het bakken van de cakes.

Het recept dat ik heb gehanteerd is het basisrecept voor iedere cake:

 • 200 gr vet
 • 200 gr kristalsuiker
 • 4 eieren
 • 1 tl vanille-aroma
 • 200 gr zelfrijzend bakmeel
 • snuf zout

Iedere cake is gebakken in een cakeblik met een lengte van 25 centimeter welke was bekleed met een vel bakpapier. De cakes heb ik gebakken in het midden van de oven op 175°C, gedurende 45 minuten. Vervolgens heb ik iedere cake 5 minuten laten afkoelen in de cakevorm en daarna met bakpapier en al compleet laten afkoelen op een taartrooster onder een droge theedoek.

We hebben de drie cakes dezelfde dag nog geproefd; ze zijn een dag later op de foto gezet.

Cake met roomboter

Cake met roomboter

Cake #1: Roomboter

De eerste cake is een makkie, die maakte ik namelijk met roomboter en dat is precies de manier waarop ik het altijd heb gedaan. Ik heb standaard een x aantal pakjes roomboter in huis en deed daar altijd alles mee: bakken, braden, invetten…

Wat ons opvalt aan deze cake is dat hij heel neutraal van smaak is, het is een prima cake om te serveren bij de koffie of thee, maar bijzonder is ‘ie niet. De cake heeft een fijne structuur, is licht vettig en heeft een mooie krokante korst. Het licht vettige is een dag later echter compleet verdwenen, dan merken we juist dat de cake ietwat aan de droge kant is en daarbij kom ik direct bij het nadeel van roomboter: de cake droogt een stuk sneller uit.

Tijdens de tasting vond ik deze cake wel ok, maar niet bijzonder. Het is een echte middenmotor, maar daardoor wel ideaal om aan te kleden en smaken aan toe te voegen. Tim daarentegen vond de roombotercake erg lekker en bestempelde hem tijdens de tweede proefsessie als lekkerste van de drie.

Cake met margarine

Cake met margarine

Cake #2: Margarine

Wat direct opvalt aan de cake die met margarine is gebakken, is dat hij een stuk geler van kleur is. Niet nep-geel, maar gewoon iets minder licht dan de andere twee cakes.

Tijdens het proeven van de cake met margarine word ik even een paar jaar terug geslingerd in de tijd, naar de periode dat ik nog thuis woonde en mijn moeder wel eens een verse cake bakte als er visite kwam. Zij bakte haar cakes altijd met margarine en ik vond ze in die tijd altijd zó lekker. Dolgelukkig was ik als klein meisje als ik een dun plakje mocht proeven wanneer de cake nog aan het afkoelen was. Iedere keer dat ik later zelf probeerde een cake te bakken (met roomboter), lukte het me maar niet om exact dezelfde smaak te verkrijgen als de cake van mijn moeder en nu pas weet ik waar dat dus aan ligt: het type vet. Een kleine anekdote tussendoor.

Naast het feit dat deze cake verschilt van kleur ten opzichte van de andere twee, merken we ook dat hij een stukje vetter is. Dit is zo’n cake waar je vette vingers van krijgt die je na het eten van een plak echt even moet schoonmaken. Ook fijn: een dag later was dit nog steeds het geval, de cake is totaal niet droger geworden. Verder is de korst wel lekker krokant en is de textuur nagenoeg hetzelfde als die van de roombotercake.

Tijdens de proefsessie vond ik deze cake met margarine veruit het lekkerste, Tim gaf nog altijd de voorkeur aan degene die gebakken werd met roomboter.

Cake met zonnebloemolie

Cake met zonnebloemolie

Cake #3: Zonnebloemolie

Tot slot de cake die gebakken is met zonnebloemolie. Ik hoor soms mensen zeggen dat ze hun cakes bakken met olijfolie, maar die smaak lijkt me toch echt niet zo’n succes. Zelf vind ik een neutrale olie altijd het fijnste om mee te bakken, zo wordt de smaak van het eindproduct namelijk niet beïnvloedt.

Het eerste dat opvalt aan deze zonnebloemoliecake is dat hij een stuk lichter is van kleur, bijna wit is ‘ie. Daarnaast is de textuur ook heel anders. In eerste instantie lijkt de cake een stuk luchtiger dan de andere twee en tijdens het proeven blijkt dit ook zo te zijn. Echter vinden we de cake gebakken met zonnebloemolie veel te sponzig. We merken dit ook als we de plak cake lichtjes induwen, hij veert bijna terug. En dat is precies hetgeen dat we totaal niet lekker vinden aan deze cake: de structuur is het hem gewoon niet. Ik kan me helemaal voorstellen dat zonnebloemolie voor bijvoorbeeld carrotcake fantastisch is (daar gebruik ik bijvoorbeeld ook altijd olie voor), maar voor een reguliere cake: nah.

Verder smaakt de cake met zonnebloemolie het minst vet van alle drie de cakes maar mist hij daardoor tegelijkertijd ook smaak.

Conclusie

In short: in bovenstaande baktest kun je al opmaken dat onze meningen verschilden. Tim gaf de voorkeur aan de cake met roomboter, ik zelf vond de cake gemaakt met margarine veruit het lekkerst. En hierdoor was ik best verrast! Op de vraag of je roomboter ook kunt vervangen voor margarine tijdens het bakken heb ik eigenlijk altijd met ‘nee’ geantwoord, maar dit antwoord bleek toch iets te kort door de bocht te zijn. Margarine is dus wel degelijk een goede (plantaardige!) vervanger voor roomboter, in ieder geval in het recept voor een simpele cake. Nu snap ik ook eindelijk waarom vriendinnen Brenda en Annemie altijd margarine in huis hebben voor het bakken van cakes…

Of iedereen nu massaal roomboter het huis uit moet doen en altijd moet gaan voor margarine, nee dat is wellicht iets te rigoureus. Zoals ik al zei bak ik mijn carrotcake bijvoorbeeld altijd met olie en zou ik voor het maken van bijvoorbeeld botercrème ook sneller roomboter gebruiken in plaats van margarine. Het is dus eigenlijk maar net waar zelf je voorkeur ligt. Houd je echter van een licht vettige cake met krokante korst die niet gauw uitdroogt, dan is margarine naar mijn idee wel de beste keuze.

Geen eenduidig antwoord op de vraag met welk vet kun je het beste een cake bakken? dus, maar dat is direct ook het leuke van koken en bakken: alles hangt af van je eigen smaak!

In samenwerking met Becel

Bewaar deze review op Pinterest!

Deze review altijd weer terug willen vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van jouw Pinterestborden!

met welk vet bak je de lekkerste cake

adServer
adServer

Join the Conversation

 1. Marije says:

  Ik heb een lichte margarine fobie, maar als ik het zo lees moet ik toch eens een cake bakken met margarine in plaats van roomboter. Verrassende uitkomst, ik had dat niet verwacht!

  1. Sabine Author says:

   Had ik tot een half jaar geleden ook hoor! Maar dat is echt 360 graden gedraaid nu ik veel meer van margarine af weet :)

 2. Nellie says:

  En dus blijven we t hier maar ouderwets doen :-) met roomboter en n scheutje olie extra voor de kleffigheid :-p

  1. Sabine Author says:

   Gebruik je dan zonnebloemolie? Ik vond de cake dus totaal niet klef worden met zonnebloemolie.

 3. Lotte says:

  Wat voor margarine gebruik je dan voor de cake? Leuke test!

  1. Sabine Author says:

   Dat staat heel duidelijk in het artikel ;) Becel Gold!

 4. Desiree says:

  Aaah dit is heerlijk om te lezen. Want als koe-melk-allergisch persoon is roomboter echt een no go.. en elke keer lezen dat je margarine je visite niet aan kan doen werd ik ook nogal depri van Haha. Dus cake bakken met roomboter en er zelf niks van eten..
  Van het weekend dus gewoon met maragarine puh.

 5. Janny says:

  Ik doe half margarine en vloeibare boter! Erg lekker!

 6. Nanoe says:

  Dat hij wat smeuiger is bij cake 2 komt denk ik ook een beetje door de kleine hoeveelheid melk die in de Becel zit. Zelf deed ik vroeger altijd een eetlepel of soms een theelepeltje melk door mijn cakebeslag en dan kreeg ik ook dit resultaat.
  Verder deed ik vroeger wel eens wat extra boter dan in het recept staat er door heen. Handig als je veel visite krijgt, want zo word een klein stukje heel machtig en eet iedereen er een klein beetje van. :)

  Ik vindt het margarineonderzoek welke je uitvoert heel interessant !! ga zo door.

 7. Anita says:

  Wij bakken m ook altijd met roomboter & 4 eetlepels melk.
  Ik was op een workshop daar bakte we een cake met mayonaise … en tjee die was lekker joh! Perfecte structuur

  1. nanoe says:

   ja klopt het kan ook met yoghurt of slagroom.

 8. Brenda de Jongste says:

  Ik bak mijn cake ook altijd met roomboter maar na dit bericht wilde ik het toch een keer met margarine proberen.
  Ik moet zeggen: erg lekker! Valt zeker niet tegen en hij blijft lekker smeuig. Lekker hoor!
  Bedankt voor de tip!!

  1. Sabine Author says:

   Best wel een groot verschil he! Leuk dat je het hebt geprobeerd.

 9. Ik probeer het recept met Becel gold margarine! En maak er meteen ook 1 met appeltjes. Ben benieuwd!

  1. Sabine Author says:

   Klinkt heerlijk!

 10. Hoi, zou je de cake ook met stevia kunnen bakken i.p.v. suiker, en heb je een idee hoeveel er dan van gebruikt moet worden?
  Heb een lichte melk en suiker allergie.
  Groet Marian.
  Heb ze vroeger altijd met margarine gebakken, nooit met roomboter.
  Nu jaren later en een eten intolerantie, wou ik het weer eens proberen.

 11. Miss G says:

  Hoi, eerst een compliment voor je site :-).
  Vanwege een lactose intolerantie kan ik geen roomboter gebruiken. Ik bak daarom altijd met vloeibare plantaardige margarine. Eigenlijk altijd met Blue Band. Na wat trial en error krijg ik het beste resultaat als ik ca 80% -Max 90% van de normale hoeveelheid vet gebruik. Hier zou ik dus ca 160 gr gebruiken. Lukt altijd, en volgens vrienden en collega’s (die niet weten dat ik geen roomboter gebruik) smaken ze heerlijk :-).

 12. Voets Florette says:

  Wij gebruikte altijd ( en ik dateert van de jaren 60 ) in de kook en bak lessen Solo .De biscuits en taarten , madeleintjes , zandkoekjes enz. was om je vingers af te likken .Zelf de boter room met Solo . Ik denk dat ze er nu meer water bij doen .Als ik nu bak gebruik ik olijf olie Bertolli extra vergine .Heel licht en lekker .

  1. Sabine Author says:

   Solo, daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik heb even gegoogeld maar het blijkt een Belgisch product te zijn – kan dat kloppen? Merk je bij het gebruik van olijfolie tegenwoordig geen bijsmaak? Kan zijn dat je dit graag wil natuurlijk; ik bak zelf nooit met olijfolie vanwege de smaak die de olie heeft.

 13. Peter Blomen says:

  Leuk uitvoerig beschreven mogelijkheden voor het bakken van Cake. Mij kunnen ze er wakker voor maken. Waar wij zelf mee zitten zijn de in te stellen graden. Wij hebben een oven zonder onder en boven warmte dus hete lucht. Wat zijn de beste instellingen voor het bakken van Cake in een heteluchtoven.

  1. In een heteluchtoven kun je het beste een temperatuur aanhouden van 150-160 graden Celsius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close