Ik maakte voor het eerst kennis met Chow Mein toen ik twee maanden geleden (jeetje, time flies) in San Francisco was. Chow Mein is eigenlijk niet meer dan de Chinese term voor een geroerbakt noedelgerecht. Dit betekent dus ook dat er voor een dergelijk gerecht niet echt regels zijn; ieder gerecht dat als basis noedels heeft en geroerbakt wordt mag feitelijk Chow Mein worden genoemd. Dus of je het nu vegetarisch maakt, met vis of met vlees, je kunt het net zo maken als je het zelf wilt.
Mijn Chow Mein recept
Mijn recept voor Chow Mein heb ik volledig geïnspireerd op het gerecht zoals ik het tijdens de Chinatown foodtour in San Francisco at. Daar aten we het noedelgerecht in een Chinees restaurant en kwam ik erachter dat het een gerecht was met twee soorten vlees én toegevoegde garnalen. Nu vond ik die garnalen een beetje teveel van het goede, zeker nu ze zo achterlijk duur zijn om te kopen, maar die twee soorten vlees vond ik wel een goed idee. Ik maakte dan ook Chow Mein kip en biefstuk, maar als je liever een vegetarische variant wilt zou je ook prima tofu of tempeh kunnen gebruiken.
Welke noedels heb je nodig?
De vraag bij ieder noedelgerecht is toch wel: welke noedels heb je nodig? Er bestaan geen specifieke Chow Mein noodles dus dat maakt de keuze eigenlijk enorm. Ik vind het zelf het lekkerst om noedels te kiezen die wel een beetje bite hebben en ook houden na het verwarmen. Rijstnoedels en/of vermicelli vind ik daardoor een minder goed idee en udon noedels vind ik voor een gerecht als deze eigenlijk te dik, hoe lekker ik ze ook vind. Ik heb zelf deze noedels gemaakt van ei gebruikt en die vond ik eigenlijk perfect! Juist omdat Chow Mein een snel gerecht moet zijn, is het ideaal als je noedels gebruikt die je alleen even hoeft te wellen in plaats van te koken.

Chow Mein met kip en biefstuk
Ingrediënten
Marinade voor het vlees
- 2 el maizena
- 4 el sojasaus
- 4 el shaoxing wine
Chow mein saus
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 1 el honing
- 1 el sesamolie
En verder
- 150 g biefstuk - in reepjes
- 150 g kipdijfilet - in reepjes
- 1 rode ui - in grove stukken
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 prei - in ringen
- 1 bosui - in grove stukken
- 1 rode paprika - in stukken
- 250 g eiernoedels
Instructies
- Roer de drie ingrediënten voor de marinade door elkaar. Voeg de helft toe aan de biefstuk en de helft aan de kip.
- Roer alle ingrediënten voor de Chow Mein saus door elkaar en zet even apart.
- Verhit een wok op hoog vuur en wok hierin de kippendijen tot het vlees bijna gaar is. Voeg dan de rode ui, knoflook, prei, bosui en rode paprika toe en wok op hoog vuur mee tot de paprika zacht is.
- Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Voeg de biefstuk aan de wokschotel toe en wok 2 minuten mee.
- Schep dan de noedels in de wok en schenk de Chow Mein saus erbij.
- Schep alles nog even goed om en serveer.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.