Of je nou uitgebreid gaat brunchen of juist uitpakt met het avondeten tijdens Pasen, deze cheesecake in een glaasje mag eigenlijk niet ontbreken. De vrolijke gele kleur doet me direct al aan Pasen denken en iedereen heeft toch zin in een lekker nagerecht?
Door de cheesecake in een glaasje te serveren, kun je al lekker van tevoren aan de slag. Op het laatste moment hoef je de cheesecake-toetjes alleen nog even af te maken met een toef slagroom en klaar is kees.
Dankzij de passievrucht smaakt het toetje heerlijk fris en een lepeltje Advocaat zorgt voor een mooie gele kleur en extra smaak. De Advocaat kun je uiteraard weglaten. Daarvoor in de plaats zou je heel goed een lepeltje vanillevla kunnen gebruiken.
Paas cheesecake
Ik deelde op OMF al eens eerder mini Paas cheesecakejes, maar dit is toch wel even iets anders. Mocht je om welke reden dan ook geen zin hebben om een hele taart of kleine taartjes te bakken, dan zit je met deze paas cheesecake in een glaasje ook goed.
Ok, het is misschien een beetje gek om een glaasje te serveren bij de koffie, dus ik zou dit eerder bewaren als toetje na een lekkere brunch of diner, maar het scheelt je wel een hoop werk! Geen gedoe met het uren laten opstijven van een cheesecake of juist het moeten bakken ervan.
In een handomdraai heb je deze toetjes in elkaar gedraaid en als je er een hapje van neemt, doet het je tóch aan cheesecake denken. En dat is wat we willen, toch?
Ik gebruik in dit recept geen slagroom of gelatine, dus je moet geen stevige cheesecakelaag verwachten. Dat wilde ik ook niet, het is juist de bedoeling dat je het glaasje met gemak kunt uitlepelen. De smaak van de roomkaas zorgt al genoeg voor cheesecake sensatie.
En extra fijn: doordat je hier geen stevige toetjes van hoeft te maken, kun je het zo goedkoop maken als je wil! De goedkope kuipjes zuivelspread zijn bijvoorbeeld een prima vervanging in dit toetje, voor de duurdere bakjes roomkaas.
Dessert in een glaasje
Een dessert in een glaasje is altijd ideaal als je het mij vraagt. Iedereen krijgt zijn eigen portie, geen gedoe met borden extravagant opmaken en zulke desserts zijn ideaal om te preppen.
Vaak bewaar ik dit soort nagerechten in glaasjes voor de Kerst, maar ook met Pasen of op andere momenten van het jaar is het hartstikke lekker om te serveren! Wat denk je bijvoorbeeld van de volgende desserts in een glaasje?
- Panna cotta recept met kokos
- Pudding recept met Butterscotch & karamel
- Aperol Spritz panna cotta
- Champagnecheesecake potjes
- Witte chocolademousse met karamelpopcorn
- Etos mess met frambozen
Eigenlijk kun je de meeste nagerechten wel omtoveren tot een variant in een glaasje. Dat doet me ook denken aan het volgende: hoe leuk zou het zijn om een hele plank vol desserts in een glaasje te serveren? Ik zie eindeloze mogelijkheden!
Passievrucht cheesecake in een glaasje
Pasen is voor mij altijd een beetje de start van de lente en daarom wilde ik dit recept lekker fris houden. Advocaat is vrij stevig van smaak en ik zou dat niet per se fris willen noemen, en daarom wisselde ik het af met passievrucht.
Passievruchten kun je tegenwoordig in de meeste supermarkten wel vinden, maar je kunt het ook uit de diepvries halen. Bij Albert Heijn vind je onder andere een doosje met deelblokjes passievrucht. Ideaal als je deze passievrucht cheesecake in een glaasje wil maken, maar ook fijn voor Kwarktaart met mango en passievrucht voor het ontbijt. Die taart is overigens ook perfect om op tafel te zetten tijdens het paasontbijt!
Ik heb er deze keer voor gekozen om de passievrucht niet te mengen met het cheesecakebeslag, omdat ik vind dat de smaak van de passievrucht dan toch een beetje verloren gaat. Bovendien vind ik passievrucht cheesecake het mooist als je de passievrucht ook daadwerkelijk ziet.
Vandaar dat ik de laagjes cheesecakevulling heb afgewisseld met schepjes passievrucht. Zo zie je de passievrucht goed aan de buitenkant van de glaasjes en proef je de vrucht ook een stuk beter.
Cheesecake toetje in een glaasje
Hoe dol ik ook ben op cheesecakes, zou ook niet best zijn als ik dat niet was met een heel cheesecakeboek – haha, ik vind een cheesecake toetje in een glaasje ook echt ideaal. Stuk sneller om klaar te maken, maar eigenlijk stiekem net zo lekker als een hele taart.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Cheesecake in een glaasje voor Pasen
Benodigdheden
- foodprocessor of deegroller
- beslagkom en garde
- 4 glaasjes
Ingrediënten
- 100 g Jodekoeken
- 50 g boter
- 600 g naturel roomkaas of zuivelspread
- 100 g kristalsuiker
- rasp van 1 citroen
- 4 el Advocaat
- 4 passievruchten
- 4 paaskoekjes
Instructies
- Maal de Jodekoeken fijn in een foodprocessor of met behulp van een deegroller. Smelt ondertussen de boter in een pannetje.
- Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en schep de bodemmix in de glaasjes.
- Klop de naturel roomkaas met de suiker en citroen zeste op. Doe eventueel de cheesecakevulling in een spuitzak als je dit makkelijker vindt werken.
- Verdeel een lepel Advocaat over de koekbodem in de glaasjes en schep hier een beetje van de cheesecakevulling overheen.
- Verdeel het vruchtvlees van een halve passievrucht over de cheesecakelaag.
- Spuit de rest van het cheesecakebeslag over de passievrucht en schep de rest van de passievrucht daar weer bovenop.
- Zet de cheesecake glaasjes een uur in de koelkast.
- Spuit voor het serveren een toef slagroom in de glaasjes en garneer met een paaskoekje.