Pudding recept met Butterscotch & karamel

Pudding vind ik altijd een beetje old school en het staat niet vaak bij ons op tafel. Maar dit pudding recept met Butterscotch & karamel is perfect als toetje voor de feestdagen.

Het fijne aan dit toetje is dat je hele eenvoudige ingrediënten nodig hebt die je sowieso in iedere supermarkt kunt vinden.

Bovendien kun je de pudding met Butterscotch al van tevoren klaarmaken, wat je weer tijd bespaart op de dag van serveren.

Pudding maken

Pudding maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Zoals ik net al zei heb je met name basisingrediënten nodig voor dit pudding recept. Denk aan slagroom en melk, donkerbruine basterdsuiker, eieren en maizena. Klinkt niet al te ingewikkeld, toch?

De maizena en de eieren gaan ervoor zorgen dat de pudding opstijft in de koelkast en dat ‘ie de zijdezachte structuur krijgt die oh zo lekker is bij pudding.

Eigenlijk is pudding niet meer dan een veredelde en iets dikkere custard. Als je custard kunt maken dan kun je ook zeker weten dit pudding recept met Butterscotch en karamel maken.

Butterscotch pudding

Wat is Butterscotch?

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens van Butterscotch gehoord, maar wat is het nou precies?

Butterscotch ken je wellicht als variant op de Boterbabbelaar of Zeeuwse babbelaar: een hard snoepje dat gemaakt wordt van boter, suiker en zout. Butterscotch is officieel ook een hard snoepje, maar minder hard dan een toffee. Gevalletje: je moet het gegeten hebben om het te snappen, haha!

Butterscotch is een suikergoed waarvan de belangrijkste ingrediënten bruine suiker en boter zijn. Heel vroeger werd Butterscotch zelfs met stroop gemaakt, maar dat is toch iets minder lekker als je het mij vraagt.

Voor deze Butterscotch pudding gebruik ik in ieder geval donkerbruine basterdsuiker, een beetje water, zout en boter.

De lekkerste karamelsaus

Alles wordt lekkerder met een goede karamelsaus en ik gebruik al járen hetzelfde recept. Die is heel eenvoudig en wordt gemaakt met maar drie ingrediënten: kristalsuiker, water en slagroom.

Pas op tijdens het toevoegen van de slagroom: hoe groter het temperatuurverschil tussen de verhitte suiker en de slagroom, hoe meer het goedje begint te bubbelen. Haal bij voorkeur de slagroom dus al iets van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

De karamelsaus die ik voor dit pudding recept heb gebruikt, gebruikte ik voor deze heerlijke stroopwafelcake.

pudding recept met karamel

Denk je nou, YES – dit pudding recept smaakt echt naar meer? I’ve got your back want op Ohmyfoodness hebben we al veel meer lekkere desserts gedeeld die aan pudding doen denken. Wat denk je bijvoorbeeld van:

Tot slot, mocht je deze pudding maken maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pudding recept butterscotch
5 van 4 stemmen

Pudding met Butterscotch & karamelsaus

Pudding is een beetje old school maar dit pudding recept met Butterscotch en karamelsaus gaat sowieso bij iedereen in de smaak vallen. En ook fijn: het is helemaal niet lastig om te maken!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • 4 glaasjes/kommetjes
  • thermometer

Ingrediënten

Voor de pudding

  • 250 ml slagroom
  • 300 ml volle melk
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el water
  • 1/2 tl zout
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el whiskey – optioneel
  • 3 eidooiers
  • 2 el maizena

Karamelsaus

  • 175 g kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Doe de slagroom en de melk samen in een pannetje en verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
  • Doe de donkerbruine basterdsuiker, het water, zout en de roomboter in een ander pannetje. Breng aan de kook en kook net zolang tot de suiker helemaal is gesmolten en het goedje een temperatuur van 116 graden Celsius heeft bereikt.
  • Schenk de warme room bij de butterscotch in de pan en roer even goed door. Voeg de vanille en eventueel de whiskey toe.
  • Klop de eidooiers met de maizena tot een lichtgeel papje.
  • Schenk de Butterscotch-mix bij het eipapje in de kom en schenk vervolgens alles terug in de pan.
  • Breng de pudding aan de kook en roer constant door tot de pudding dik wordt.
  • Schenk de Butterscotch pudding in de glaasjes, dek af met plasticfolie en laat de pudding minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
  • Doe voor de karamelsaus de kristalsuiker samen met het water in een steelpannetje.
  • Breng het geheel aan de kook, roer NIET in de pan!
  • Laat het geheel pruttelen tot het goedje een hazelnootkleur krijgt en je de karamel ruikt.
  • Voeg dan voorzichtig al roerend de slagroom toe en roer het geheel door tot de ingrediënten goed zijn gemengd.
  • Laat de karamelsaus afkoelen tot kamertemperatuur; de saus wordt dan ook wat dikker.
  • Schenk de afgekoelde karamelsaus over de pudding in de glaasjes. Voeg eventueel ter garnering nog een lepel lobbig geklopte slagroom toe.
Gang: nagerecht
Keuken: Engels
Trefwoord: butterscotch, dessert, karamelpudding, karamelsaus, kerst, kerstdessert, kersttoetje, pudding, toetje

Join the Conversation

  1. Mireille says:

    Hi Sabine, kan ik de pudding inclusief karamelsaus al van te voren maken of raad je aan de karamelsaus op moment van serveren toe te voegen?

    1. Sabine Author says:

      Je kunt de hele pudding al klaarmaken, inclusief karamelsaus. Laat wel de karamelsaus iets afkoelen voordat je ‘m over de pudding schenkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close