Pavlovataart met rood fruit

Afgelopen twee jaar heb ik op de kerstdag dat mijn schoonfamilie kwam eten pavlova gemaakt. Volgens hetzelfde recept ook en dat is niet omdat ik het mezelf makkelijk wilde maken, maar vooral omdat het echt het favoriete toetje OOIT van hun is. Zowel mijn schoonzusje als -moeder zijn helemaal weg van meringue; zeker als het gecombineerd wordt met banketbakkersroom. Het eerste jaar maakte ik een grote pavlova die ik aftopte met banketbakkersroom, aardbeiensaus en rood fruit. Ik maak geen grapje als ik zeg dat er de volgende ochtend werd ontbeten met de restjes – haha. Op hun verzoek maakte ik de pavlova vorig jaar nog een keer en ook toen viel hij weer enorm in de smaak en werd er twee keer opgeschept.

Toen ik een foto van mijn kersttafel deelde via Instagram kreeg ik herhaaldelijk de vraag of ik het recept wilde delen en nu is het dan eindelijk zover. Wel maakte ik een nog iets meer aangeklede variant en maakte ik in plaats van een normale 1-laags pavlova een pavlovataart met rood fruit. Drie lagen krokant schuin, twee lagen banketbakkersroom en een topping van slagroom, vers rood fruit en aardbeiensaus. HEERLIJK. Het lijkt een bewerkelijk dessert en ergens is dat het ook. Echter kun je vrijwel alle onderdelen al een dag van tevoren maken zodat je tijdens het kerstdiner alleen de taart nog hoeft te stapelen en af te maken. Best handig!

Zorg ervoor dat je de meringue luchtdicht buiten de koelkast bewaart en de banketbakkersroom en aardbeiensaus in de koelkast, dan hoef je de op de dag zelf alleen nog maar de pavlovataart te bouwen. Een kind kan de was doen. Bijna.

pavlovataart met rood fruit

pavlovataart met rood fruit

No ratings yet

Pavlovataart met rood fruit

Let op! Je moet echt een plaatsje overhouden na de hoofdmaaltijd voor deze heerlijke Pavlovataart met rood fruit .
Porties8 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
wachttijd 2 uur
Totale tijd 5 uur
Hoelang te bewaren na het stapelen direct opeten

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer
  • steelpan
  • garde
  • bakplaat met bakpapier
  • staafmixer
  • zeef
  • 2 spuitzakken met 2 spuitmondjes

Ingrediënten

Pavlova

  • 6 eiwitten
  • 300 g kristalsuiker
  • 2 tl citroensap
  • 2 el maizena

Banketbakkersroom

  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk

Aardbeiensaus

  • 250 g aardbeien
  • 25 g poedersuiker

Slagroom

  • 250 ml slagroom
  • 50 g poedersuiker
  • 1 zakje Klopfix

En verder

  • vers rood fruit naar smaak

Instructies

Pavlova

  • We beginnen met het maken van de pavlova. Verwarm hiervoor de oven voor op 100℃ boven- en onderwarmte. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en teken hier drie cirkels van gelijke grootte op.
  • Klop de eiwitten op met de keukenmachine. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de kristalsuiker en citroensap en zeef als laatste de maizena boven de kom. Klop het geheel tot glanzende stijve pieken.
  • Schep het pavlovabeslag in een spuitzak en spuit de cirkels die je zojuist hebt getekend op het bakpapier vol met eiwit. Pavlova zet niet uit dus je mag best een beetje de hoogte in werken.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de pavlova 2 uur drogen. Laat ze vervolgens volledig afkoelen en bewaar ze tot gebruik afgedekt met een theedoek buiten de koelkast.

Banketbakkersroom

  • Je kunt de banketbakkersroom het beste maken tijdens het drogen van de pavlova. Doe voor de banketbakkersroom het custardpoeder samen met het ei en de helft van de kristalsuiker in een kom en klop dit met een garde tot een klontvrij papje.
  • Verhit ondertussen de melk met de rest van de suiker en het merg van het vanillestokje in een steelpan. Verwarm dit net zolang tot de suiker helemaal is gesmolten.
  • Schenk al kloppend de helft van het warme melkmengsel bij het eipapje in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan.
  • Roer de custard steeds goed door met een garde en laat het op middelhoog vuur indikken.
  • Schenk de dik geworden custard in een kom of plastic bak en dek af met plasticfolie of deksel. Laat de custard afkoelen en opstijven in de koelkast.

Aardbeiensaus

  • Maak de aardbeien schoon en pureer ze samen met de poedersuiker. Haal de gepureerde aardbeien door een zeef en vang de gladde saus op. Bewaar de saus in de koelkast.

Slagroom

  • Klop de slagroom samen met de poedersuiker en Klopfix lobbig. Doe dit vlak voordat je de taart gaat bouwen.

Pavlovataart bouwen

  • Leg een van de taartplakken op het bord waarop je de pavlovataart wilt serveren.
  • Schep de afgekoelde en stevig geworden banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de helft van de banketbakkersroom op de plak pavlova.
  • Leg bovenop de banketbakkersroom de tweede laag pavlova en spuit hier de rest van de banketbakkersroom overheen. Leg de laatste plak pavlova bovenop.
  • Schep de lobbige slagroom bovenop de taart en verdeel hier het verse rood fruit overheen. Schenk de aardbeiensaus over de taart en serveer direct.
Gang: nagerecht
Keuken: Australisch
Trefwoord: banketbakkersroom, dessert, kerst, pavlova, rood fruit, taart, toetje

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pavlovataart met rood fruit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close