Een goed champignonsoep recept moet wat mij betreft resulteren in een dikke, romige soep met een intense champignonsmaak.
Waar veel recepten gebruik maken van groentebouillon als basis, kies ik ervoor om bospaddenstoelenbouillon te gebruiken voor nóg meer smaak. Die bouillon trek ik overigens gewoon van een bouillonblokje hoor.
Omdat een champignonsoep recept an sich helemaal niet bijzonder is, vond ik het wel leuk om het recept iets meer aan te kleden. Ik besloot aan iedere kom soep een halve bol burrata toe te voegen en daar wat extra vergine olijfolie overheen te sprenkelen.
Super simpel maar ongelofelijk lekker als je bij iedere hap soep ook een beetje burrata mee pakt.
Champignonsoep maken zonder pakje
Champignonsoep maken zonder pakje is eigenlijk te eenvoudig voor woorden. Ik weet zeker als je het basisrecept van deze soep pakt, dat je niet snel nog een pakje uit de supermarkt zult trekken.
Eén van de dingen die deze champignonsoep zo lekker maakt zijn de gekarameliseerde uien. Door ze extra lang de tijd te geven om te bakken worden ze licht zoet van smaak en zijn ze vooral ook lekker zacht.
Doordat ik de uien eerst bijna een half uur laat karameliseren duurt het champignonsoep maken zonder pakje wel iets langer dan je gewend bent als je normaal gesproken wel een pakje gebruikt, maar neem van mij aan: dat is het waard!
Persoonlijk vind ik het een must om blokjes bospaddenstoelenbouillon, of verse paddenstoelenbouillon uiteraard, te gebruiken als je champignonsoep maakt. Dit geeft een diepere en meer intensere champignonsmaak aan de soep en dat is wel wat je wil. Die smaak krijg ik nooit als ik gebruik maak van groente- of kippenbouillon.
Hoe lang champignons koken?
Al bij al staat de champignonsoep binnen 45 minuten op tafel. Ik kies ervoor om de champignons eerst flink aan te bakken tot ze lekker bruin worden. Dit zorgt voor veel meer smaak en voor een lekkerdere textuur als je het mij vraagt.
Als je dit hebt gedaan is het antwoord op de vraag hoe lang champignons koken heel makkelijk: dat is eigenlijk niet meer nodig. Je kookt de soep puur nog even 20 minuten zodat de smaken kunnen intrekken. Maar de champignons hoeven niet nog extra te garen.
Word jij nou net zo blij van champignonrecepten als ik? Dan vind je deze recepten wellicht ook lekker.
- Champignonsaus maken
- Kazige kipfilet met kastanjechampignons
- Dumplings met zoete aardappel en kastanjechampignons
- Snelle pasta met knoflookmascarpone en kastanjechampignons
- Crostini’s met boerenbrie en kastanjechampignons
- Tagliatelle met pulled pork en kastanjechampignons
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Champignonsoep met burrata
Ingrediënten
- 50 g boter
- 2 uien – gesnipperd
- 4 teentjes knoflook – fijngehakt
- 800 g kastanjechampignons – in plakjes
- 2 tl gedroogde tijm
- 75 g bloem
- 1 liter bospaddenstoelen- of groentebouillon
- 250 ml (kook)room
- 3 bollen burrata
- extra vergine olijfolie
Instructies
- Smelt het klontje boter in een soeppan.
- Karameliseer hierin de uien tot ze goudbruin gekleurd zijn en helemaal zacht zijn geworden. Dit kan rustig 25-30 minuten duren.
- Voeg dan de knoflook, kastanjechampignons en tijm toe. Bak het geheel goed mee tot de champignons zacht zijn.
- Doe dan de bloem in de pan en bak deze al omscheppend 2 minuten mee.
- Schenk de bouillon in de pan. Roer goed door, breng aan de kook en kook de champignonsoep 20 minuten op laag vuur.
- Schenk de room in de pan en breng de soep op smaak met peper en zout.
- Schenk de champignonsoep in diepe borden en leg op ieder bord een halve bol burrata. Maak af met verse tijm en extra vergine olijfolie.
Ga terug naar alle soep recepten.