Blondies recept met gebruinde boter

Jaaa, ik heb een nieuw favoriet zoet recept te pakken want dit blondies recept met gebruinde boter is zó ongelofelijk lekker. Ik weet overigens niet of ik het wel een traditioneel blondies recept wil noemen… Blondies zijn toch net wat meer cake-achtig, terwijl ik deze blondies het midden vond houden tussen cake en koek. En stiekem vond ik dat JUIST ongelofelijk lekker.

En hoewel de enige aparte handeling in dit recept het bruinen van de boter is, ik vertel je zo precies hoe dat werkt, zorgt dat voor een hele eigen smaak aan dit recept.

We waren thuis echt verslaafd aan deze blondies. En het fijne is: ze zijn best wel eventjes houdbaar! Bewaar ze luchtdicht buiten de koelkast, dan kun je ze zeker 5 dagen bewaren. Als ze het zolang redden dan, want dat is nog maar de vraag.

blondies recept

Blondies maken

Blondies maken is net zo makkelijk als het maken van brownies. Er is nog steeds ergens een perceptie dat blondies de ‘witte variant’ zijn van brownies, maar dat is absoluut niet het geval. Brownies worden natuurlijk gemaakt met chocolade en bij Blondies heb je helemaal niet per se chocolade nodig.

Hetgeen blondies onderscheidt van andere recepten, is het gebruik van lichtbruine basterdsuiker. Dat is onmisbaar in een goed blondies recept want het zorgt echt voor een specifieke smaak.

Met Blondies kun je wel net zo eindeloos variëren als met brownies. We hebben door de jaren heen dan ook al best wat recepten gedeeld. Een heel simpel recept is bijvoorbeeld deze voor Snickerdoodle Blondies of onze Kaneel Blondies, die heb je ook zo gemaakt, maar als je wat uitgebreider aan de slag wilt, vind je onderstaande recepten denk ik heel leuk:

Ik bak mijn Blondies, net als brownies, altijd in een vierkante bakvorm met een afmeting van ongeveer 20×20 cm. Je kunt de cake dan in 16 gelijke stukken snijden en dat serveert altijd fijn.

blondies witte chocolade

Blondies witte chocolade

Blondies met witte chocolade is voor mij een match made in heaven, er zijn maar weinig Blondies recepten die ik maak, die geen witte chocolade bevatten.

Het liefst snijd ik de witte chocolade in grove stukken die ik dan door het Blondiebeslag spatel. De chocolade smelt dan niet in de oven en dat is ook niet gewenst. Je wilt juist door de zachte cake happen en dan zo’n brok chocolade tegenkomen. Héérlijk.

Ook in combinatie met de gebruinde boter in dit Blondie recept, is de witte chocolade fantastisch. Dankzij de bruine boter krijgen de Blondies een lichte karamelsmaak en witte chocolade gaat daar simpelweg hartstikke goed bij.

Mocht je niet zo van de witte chocolade zijn, dan kun je ieder ander soort chocolade ook prima gebruiken natuurlijk.

blondies maken

Bruine boter

Bruine boter is geen speciaal soort boter, het is een manier van bereiden van de boter. Wat je doet is de roomboter smelten in een pannetje en dit nèt even iets langer door laten pruttelen. Je zult zien dat tijdens het smelten van de boter eerst de eiwitten uit de boter naar boven komen drijven. Dit is het moment dat je nog een paar minuten langer door moet gaan, de boter zal zo een hazelnootachtige kleur krijgen en de karakteristieke karamelsmaak krijgen.

Let er natuurlijk wel goed op dat de boter niet verbrandt! Dat gaat, net als bij karamel, vrij snel dus blijf wel echt even bij het pannetje staan en wals de gesmolten boter af en toe even. Eenmaal gebruind kun je de boter gebruiken in het recept.

Onwijs lekker en inzetbaar voor zowel zoete als hartige recepten. Voor de kerstperiode maakte ik bijvoorbeeld ook al eens Pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter en deze Ricotta gnocchi met salieboter is ook zó ongelofelijk lekker.

Mocht je nog nooit bruine boter hebben geproefd, dan is dit je kans. Ik weet zeker dat je compleet verkocht bent als je het eenmaal eens geprobeerd hebt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

blondies bruine boter
5 van 1 stem

Blondies met bruine boter

Bruine boter heeft zo'n bijzondere smaak, het is bijna karamelachtig. En door bruine boter te verwerken in Blondies, krijg je een heerlijk zoet cakeje/koek voor bij de koffie. Helemaal met grove stukken witte chocolade erin, wordt het echt een feestje.
Porties16 stukken
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 16 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 51 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 4 dagen

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm van 20×20 cm
  • bakpapier
  • beslagkom met garde

Ingrediënten

  • 150 g ongezouten roomboter
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-aroma
  • 2 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g witte chocolade – in grove stukken
  • snuf zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en verwarm de boter net zolang tot het een mooie hazelnootkleur krijgt. Pas op dat de boter niet verbrandt!
  • Schenk de bruine boter in een beslagkom en voeg hier beide soorten suiker en de vanille-aroma aan toe. Klop even goed op.
  • Voeg dan een voor een de eieren toe en klop deze met de suiker en boter op.
  • Doe het zelfrijzende bakmeel, witte chocolade en een snuf zout in de kom en spatel het geheel tot beslag.
  • Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier. Schep het blondiebeslag in de bakvorm en bak de blondies 35-40 min in het midden van de oven.
  • Laat volledig afkoelen voordat je de blondies in stukken snijdt.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: blondies, bruine boter, fastfood friday, witte chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close