Deze beenham uit de slowcooker is echt perfect als je als je zelf van plan bent om in de keuken te staan voor het kerstdiner, maar wel voor met gemak wil gaan. Gemak als in: een apparaat het werk laten doen zodat je zelf kunt focussen op andere onderdelen van het kerstdiner.
De slowcooker is mij heilig zoals je ondertussen wel weet en ook bij mij gaat hij deze kerstdagen aan voor een heerlijke stoof van wildzwijn. Voor alle slowcookergebruikers heb ik vandaag een fijn ander recept voor deze keukenhulp, ik heb namelijk beenham uit de slowcooker met mosterdglazuur gemaakt en WOW die was zo onwijs lekker!
Uiteraard kun je dit stukje vlees ook prima klaarmaken in een normale pan maar hey, de slowcooker bespaart je wel mooi weer een plekje op het fornuis. Voor dit recept heb je slechts een handvol ingrediënten nodig en daarmee hoop ik je te laten zien dat je heus niet de halve supermarkt hoeft leeg te kopen om iets lekkers te maken.
Serveer de beenham met lekkere geroosterde groenten en diverse andere bijgerechten. Neem een kijkje in onze kerstlijst, er zit ongetwijfeld een lekker recept voor je tussen die je bij dit hammetje kunt serveren.
Slowcooker beenham bereiden
Varkensvlees heeft doorgaans niet heel erg veel tijd nodig om te garen. Tenzij we het gaan hebben over pulled pork natuurlijk, maar dat is nu niet het geval. Slowcooker beenham bereiden kost je relatief gezien dan ook niet zoveel tijd. Van alle slowcookerrecepten die ik ooit heb geschreven, en er staan er natuurlijk heel wat in mijn Slowcookerboek!, is dit er eentje die weinig tijd nodig heeft.
Ik had een beenhammetje van om en nabij de 600 gram; dat is voldoende voor 4 personen als je het wil serveren als hoofdgerecht voor het kerstdiner. Er vanuitgaande dat je daar nog flink wat bijgerechten bij serveert natuurlijk.
Houd er rekening mee dat de beenham tijdens het garen behoorlijk in volume gaat afnemen voor het vochtverlies. Mijn beenham van 600 gram betekende na het garen ongeveer twee plakken vlees per persoon.
Mijn regel: liever teveel dan te weinig dus als je twijfelt: kies dan voor een groter stuk vlees. Restjes eten is geen ramp. Sterker nog, met restjes beenham kun je mijn doperwtjestaart met beenham maken of de crostini’s met beenham. Vetttt lekker.
Idealiter moet een beenhammetje een kerntemperatuur van ronde de 65 graden Celsius hebben en in mijn slowcooker had het vlees zo’n 2,5 uur nodig om dat te bereiken. Nu is iedere slowcooker een beetje anders en kan de temperatuur waarop een slowcooker kookt enkele graden afwijken, dus als je rekening houdt met een gaartijd van 2 – 3 uur, zit je sowieso goed.
Ik zou na 2 uur sudderen, ieder kwartier de kerntemperatuur even checken. Zo voorkom je dat het vlees droog wordt. Mocht je een kernthermometer hebben (geen elektronische), dan kun je die ook in het vlees prikken en daar laten zitten. Mocht jouw slowcooker een glazen deksel hebben, dan kun je het makkelijk aflezen.
Beenham met mosterd
Beenham met mosterd is wel een klassieke smaakcombinatie hè? Vaak zie je dat een beenhammetje geserveerd wordt met honing-mosterdsaus. Hartstikke lekker natuurlijk, maar het mosterdglazuur dat ik heb gemaakt is minstens net zo lekker.
Ik maakte het glazuur van peper, zout, honing en mosterd. Meer niet! Door het vlees hiermee van te voren in te smeren, krijgt het een heerlijke smaak en sappig randje. Je zou nog een beetje extra mosterdglazuur kunnen bewaren en deze eventueel aanlengen met een beetje water of extra honing. Het glazuur wordt dan wat vloeibaarder waardoor het ook zou kunnen dienen als saus. Lekker met wat verse groene kruiden erdoor.
Aan de pot van de slowcooker voegde ik nog een scheutje whiskey en wat kruidnagels toe, deze geven straks extra smaak aan de beenham. De whiskey zorgt zelfs voor een mild rokerig smaakje, hoe lekker is dat!
Ben je nou niet zo van de mosterd, dan kun je ook mijn beenham met abrikozenglazuur maken. Dit kun je ook prima in de slowcooker doen, scheelt je weer omkijken naar het vlees.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Beenham uit de slowcooker met mosterdglazuur
Benodigdheden
- slowcooker
Ingrediënten
- 1 beenham 600 gram
- 4 kruidnagels
- 50 ml whiskey
- 2 el dijonmosterd
- 1 el honing
- peper en zout
Instructies
- Steek de kruidnagels aan de bovenkant van de beenham in het vlees.
- Schenk de whiskey in de pot van de slowcooker (dit zorgt straks voor een licht rokerig smaakje aan de ham) en leg de beenham met de kruidnagels naar boven in de pot.
- Roer de dijonmosterd en honing door elkaar tot een glad glazuur.
- Strooi flink wat peper en zout over de beenham en schenk het mosterdglazuur over de bovenkant van de ham.
- Zet de slowcooker op standje low en gaar de beenham in 2,5 – 3 uur. De kerntemperatuur van het vlees moet op 65°C liggen, check na 2 uur ieder kwartier/half uur of het vlees al zover is.
- Draai de slowcooker uit zodra de ham de juiste temperatuur heeft bereikt en serveer de beenham direct of houd hem warm met behulp van de warmhoudstand als jouw slowcooker deze heeft.
De beenham met mosterdglazuur. Ik heb een crockpot en ik heb geen kookthermometer. Wat kan ik dan het beste aanhouden als tijd dat de crockpot aan moet staan?
Crockpot is een merk, heb je daarvan de slowcooker of heb je het over een instant pot?
Ik heb hem op de low stand gedaan maar hij was na 1,5 uur al nét iets te gaar. Dus gelukkig dat ik al eerder de kern heb gemeten. Verder was hij erg lekker!
Een heerlijke beenham gekregen, deze is al gemarineerd met een mosterdsaus.
Zal ik dan nog wel de kruidnagels erbij in doen.
Of alleen de whisky erbij in doen.
Moet ik ook nog boter of olie erbij doen?
Dit is de 1e keer dat ik de slowcooker ga gebruiken.
Ga jouw boek zeker kopen!
Ik zou het volledige recept volgen, met uitzondering van stap 3 en 4 waar je het glazuur maakt. Boter/olie is niet nodig door de whiskey die je in de pot schenkt.
Lekkerrr! Ik heb voor kerst een beenham van 1750gr besteld. Zou je de duur dan verdubbelen, dus 4u op low? En dan na 4u steeds checken?