Bananenbrood met appel (vegan)

Dit brood is lekker als tussendoortje, maar kan ook goed je dagelijkse boterhammetjes vervangen. Het is voedzaam, zeker als je het maakt met volkorenbloem. Boter, eieren, melk of andere dierlijke producten komen niet voor in dit recept, het is daarom ook veganistisch (of vegan). Wel gebruikte ik rijpe bananen (laat ze echt even een tijdje liggen) en appelmoes. Voor die laatste heb ik een biologische versie gekozen, waar zo min mogelijk toevoegingen in zaten. Dit bananenbrood kan als een gezond tussendoortje gegeten worden, ik vond het heerlijk met een likje pindakaas (zeker proberen!).

Wat heb je nodig?

  •  2 rijpe bananen
  • 1 appel
  • 100 gram bruine suiker
  • 275 gram (volkoren) bloem
  • 4 grote eetlepels appelmoes
  • 1 tl bakpoeder
  • mespuntje zout

Bananabread 1

Hoe ga je te werk?

1. Verwarm je oven voor op 175°C en vet een broodvorm in (je kunt ook een kleine (korte) cakevorm nemen). Als je het bananenbrood echt vegan wilt houden, vet de vorm dan in met een bakspray of plantaardige olie of margarine.

2. Snijd de appel in kleine blokjes. Prak de bananen zodat er een gladde moes ontstaat, er mogen best nog wel klontjes inzitten, maar zorg dat de grote klontjes ook geprakt worden.

3. Meng in een grote kom de banaan, de suiker en de appelmoes. In een andere (kleinere) kom, meng je de bloem met het bakpoeder en het zout.

4. Om ervoor te zorgen dat de stukjes appel tijdens het bakken niet naar de bodem zakken, roer je een eetlepel (of twee) door de stukjes appel. Zorg ervoor dat alle stukjes helemaal zijn bedekt met bloem, hierdoor zullen ze in het beslag blijven hangen, zonder naar beneden te zakken.

5. Meng het bloemmengsel met het bananenmengsel met een spatel (niet te lang, tot alle ingrediënten zijn gemengd) en roer op het laatst ook de appelstukjes erdoor.

6. Giet het beslag in een bakvorm en bak het brood in in het midden van de oven. Na ongeveer een uur is je bananenbrood klaar! Even laten afkoelen in de vorm en daarna goed laten afkoelen op een taartrooster.

Checken of het brood gaar is, kun je doen door een satéprikker in het brood te steken. Komt de prikker er school uit? Dan is je brood gaar. Zit er nog wat  nat beslag aan de prikker? Dan mag hij nog even de oven in.

Tip: Voeg tegelijk met de appel ook wat noten toe, als walnoten en pecannoten, lekker!

Join the Conversation

  1. Maura - YLT says:

    Doordat ‘ie zo donker is dacht ik eerst dat de cake met chocolade was, maar lekker met bruine suiker! Goed idee met volkorenbloem, word het best gezond!

  2. Sarah says:

    Ziet er heel lekker uit, dit wil ik wel eens proberen maken!

  3. WeHeartFit says:

    Leuk recept, ga ik zeker eens uitproberen.

  4. Vanmiddag geprobeerd te maken, maar helaas mislukt :(

    1. Sabine Author says:

      Wat jammer! Wat is er aan mislukt, wie weet kunnen we je nog helpen.

      1. Hij was niet eetbaar. Ik heb hem helaas in de prullenbak weg moeten gooien. Erg harde randen en stug van binnen.

  5. Julie says:

    Ziet er heerlijk uit!!
    Gr. Julie

  6. Lisa Stegers says:

    Weet jij of je het bloem kan vervangen door speltbloem? Ik wil dit weekend een aantal cakes/broden/taarten maken voor mijn verjaardag volgende week, maar ik wil graag alles zo gezond mogelijk met speltbloem/meel. Heb jij hier ervaring mee?
    bedankt!

  7. Irene says:

    De mijne is helaas ook mislukt :( hij heeft een klein uurtje in de oven gestaan maar dat was te lang vrees ik.
    De buitenkant ziet er wel goed uit en hij smaakt ook wel redelijk maar de textuur is nogal vast

    1. Annebeth says:

      Jammer om te horen! :(
      De structuur hoort ook wel vast te zijn, verwacht geen cake-achtig resultaat.
      Het is te vergelijken met een zware ontbijtkoek.

  8. Helena says:

    Heerlijk ,ik heb hem 45 min gebakken. Tarwe vervangen door speltbloem en suiker vervangen voor ahornsiroop en een handje gemalennoten toegevoegd. Als de kinderen thuiskomen is ie op!

  9. alice says:

    Ik heb vandaag dit recept gemaakt maar met amandelmeel en als zoetje dadels klein gesneden. Hij is heerlijk! Dank je voor dit bananenbrood. Ook die met blauwe bessen is heerlijk! Super lekker en nog gezond ook!

    1. alice says:

      Ik vergeet te melden dat ik geen suiker heb gebruikt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close