Waarschijnlijk heb je al lang een favoriet bananenbrood recept waar je iedere keer weer naar teruggrijpt als je zin hebt in bananenbrood.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet per se heb. De bananenbrood muffins hier op OMF zijn sinds ik ze heb gemaakt onwijs populair en zelf ben ik enorm fan van het carrotcake bananenbrood.
Vandaag voeg ik weer een nieuw bananenbrood recept aan mijn favorietenlijstje toe. Het ontstond als experiment, want ik was namelijk héél benieuwd hoe bananenbrood met gekarameliseerde banaan zou worden.
Nou beste food fans, dat is een hit.

Bananenbrood maken
Ik denk dat ik je niet meer hoef te vertellen hoe makkelijk bananenbrood maken is, toch?
Zodra je een paar bananen op de fruitschaal hebt liggen die bruin beginnen te worden en eigenlijk niet meer lekker zijn om zo te eten, is dit hét moment om een bananenbrood recept te gebruiken.
Met bananenbrood kun je eindeloos variëren. Ik heb zelf al zó veel verschillende versies gemaakt:
- Bananenbrood recept met pumpkin spice en roomkaasvulling voor de koudere dagen
- Chocolade bananenbrood
- Bananenbrood recept met bosbessen voor de zomer
Zoals altijd bij mij, vind ik bananenbrood het lekkerst als er échte suiker in zit. Voor mij mag het gewoon smaken als een plak cake, niet alleen als een gezond tussendoortje.
Dit bananenbrood recept met gekarameliseerde banaan bevat dan ook gewoon lekkere, volle ingrediënten.

Bananenbrood invriezen
Eén van de redenen waarom een bananenbrood recept zo perfect is om in het weekend te maken, is dat bananenbrood heel makkelijk te bewaren is.
Als je het bananenbrood in plakken luchtdicht bewaart, blijft het een paar dagen goed. Maar bananenbrood invriezen is ook zéker een optie.
Mijn tip: snijd het bananenbrood in plakken en verpak iedere plak afzonderlijk in een boterhamzakje of plasticfolie. Ik gebruik altijd deze handige hersluitbare vriezerzakjes! Dan kun je ’s ochtends gewoon een plak uit de vriezer halen, en tegen de middag is het perfect ontdooid.
Een ideaal bananenbrood recept om altijd een voorraad in de vriezer te hebben!

Banaan karameliseren
Voor dit bananenbrood recept maakte ik eerst gekarameliseerde banaan. Banaan karameliseren gaat het makkelijkst in een koekenpan.
Omdat je de banaan voor het bananenbrood toch fijn prakt, is het niet nodig om de banaan eerst in kleine plakjes te snijden. Zelf sneed ik mijn bananen in grove stukken.
Zo doe je het:
- Smelt een beetje boter in een koekenpan.
- Voeg donkerbruine basterdsuiker en een snuf kaneel toe.
- Breng dit voorzichtig aan de kook tot het mengsel begint te bubbelen.
- Leg de banaan in de karamel en bak een paar minuten per kant, zodat de karamel goed blijft plakken.
Laat de gekarameliseerde banaan even afkoelen voordat je het in het beslag verwerkt. Dit geeft een heerlijke, diepe smaak aan je bananenbrood recept. YUM!

Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Bananenbrood met gekarameliseerde banaan
Benodigdheden
- cakeblik (15×25 cm)
Ingrediënten
Gekarameliseerde banaan
- 30 g ongezouten roomboter
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- snuf kaneelpoeder
- 2 bananen – in grove plakken
Bananenbrood beslag
- 2 gekarameliseerde bananen
- 1 ei
- 75 ml zonnebloemolie
- 50 g crème fraîche
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 g kristalsuiker
- 2 tl vanille-aroma
- 150 g bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl kaneelpoeder
- 75 g walnoten
- snuf zout
- 1 banaan – gehalveerd
- 2 el amandelschaafsel
Instructies
- Smelt voor de gekarameliseerde banaan de boter in een koekenpan. Voeg hier de donkerbruine basterdsuiker en snuf kaneelpoeder aan toe en breng dit op middelhoog vuur aan de kook.
- Voeg de grove plakken banaan aan de karamel toe wanneer dit een beetje begint te pruttelen. Bak de banaan een paar minuten aan beide kanten tot ze stroperig zijn. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Prak de gekarameliseerde bananen fijn en voeg hier het ei, de zonnebloemolie en crème fraîche aan toe. Klop met een garde tot een zo goed als klontvrij papje.
- Voeg dan beide soorten suiker toe en de vanille-aroma toe en klop nog even goed door.
- Spatel vervolgens de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneelpoeder, walnoten en een snuf zout door de natte ingrediënten.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet het cakeblik goed in.
- Schep het bananenbrood beslag in het cakeblik.
- Duw de twee halve bananen boven in het beslag en strooi het amandelschaafsel over het bananenbrood.
- Bak het bananenbrood in het midden van de oven in 60 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je het in plakken snijdt.