Weet je dat het al ruim 9 jaar geleden is dat ik mijn eerste chocolade fudge taart maakte? Sindsdien is het eigenlijk wel echt een van mijn signature dishes geworden en in de tussentijd heb ik er ook al eindeloos mee gevarieerd.
Zo maakte ik al eens een Chocoladefudgetaart met gezouten karamel en een bodem van Oreo, Millionaires chocoladefudgetaart, zelfs Kruidnotenfudgetaart en oja, deze Chocoladefudgetaartjes met pindakaas & Oreo’s zijn ook heerlijk en perfect als je niet direct een grote taart wil.
Vandaag voeg ik een nieuw recept aan mijn repertoire toe: chocolade fudge taart met pindakaas. En yes, die combinatie tussen zoet en zout is echt hemels.
Wat is fudge?
Maar eerst heel even terug naar de basis, want wat is fudge eigenlijk?
Fudge is eigenlijk een soort snoep dat gemaakt wordt van boter, suiker en melk of room. Je hebt zachte fudge en wat hardere fudge, beide vind ik stiekem heel lekker.
Ik maak mijn chocolade fudge taart altijd met gecondenseerde melk, daar zit het stukje melk en suiker al in uit het oorspronkelijke recept, boter en chocolade. Dit zorgt voor een dikke, romige textuur die, eenmaal afgekoeld, snijbaar wordt maar nog wel zijdezacht blijft.
Chocolade fudge
Op OMF vind je naast de fudgetaart recepten ook verschillende recepten voor chocolade fudge. Het is heerlijk om een bak met fudgeblokjes in de koelkast te hebben staan en daar af en toe van te snoepen.
Gevaarlijk wel, maar fudge blijft wel een poosje goed dus het hoeft niet allemaal in een keer op.
Mijn favoriete recepten voor chocolade fudge zijn:
- Baileysfudge met gezouten karamel
- Witte Chocolade Frambozen Fudge taart
- Chocoladefudge met Oreo en blauwe muisjes
- Bountyfudge
Pindakaas fudge
Fudge combineert dus ook prima met zoute ingrediënten zoals pindakaas. Ik vind sowieso de combinatie chocolade-pindakaas gewéldig en maakte al eens Peanutbuttercupfudge. Misschien is dat wel direct mijn meest favoriete fudge recept.
In de onderstaande fudgetaart voegt de pindakaas in ieder geval een lekker zout smaakje toe en om de smaak van de pindakaas nog meer te versterken, gebruikte ik pindakoeken als bodem.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Chocolade fudge taart met pindakaas
Benodigdheden
- 1 springvorm (20 cm)
- vel bakpapier
- foodprocessor, hakmolen of zak + deegroller
Ingrediënten
Taartbodem
- 200 g pindakoeken
- 75 g boter
Chocolade fudge vulling
- 30 g boter
- 250 g chocolade – melk of puur
- 1 blik gecondenseerde melk – 400ml
- 100 g smeuïge pindakaas
En verder
- gezouten pinda's – grof gehakt
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Leg eventueel wat acetaat folie tegen de rand aan zodat de springvorm straks makkelijk te verwijderen is.
- Maal de pindakoeken fijn en smelt de boter in een pannetje. Meng de koekkruimels door de gesmolten boter en stort de bodemmix in de springvorm. Druk goed aan.
- Doe voor de fudge de boter en chocolade samen in een pan en smelt dit.
- Voeg dan de gecondenseerde melk toe en roer dit er goed doorheen; het mengsel wordt nu al lekker dik.
- Schenk de fudge in de springvorm.
- Verdeel de pindakaas over de bovenkant van de chocolade fudge en swirl de pindakaas er doorheen.
- Strooi de gezouten pinda's over de bovenkant van de taart en laat de taart minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.