Ik ben gek op cannelloni met ricotta en spinazie. Sowieso vind ik de combinatie van ricotta en spinazie met pasta geweldig. Hoewel deze cannelloni met ricotta en spinazie echt niet lastig is om te maken, vind ik het vaak toch teveel gedoe.
De vulling is zo gemaakt, de tomatensaus ook, maar het vullen van de holle pasta buizen vind ik echt een crime. Maar ok, soms moet je even iets meer je best doen voor een lekker maaltje en voor deze cannelloni geldt dat zeker.
Dankzij de ricotta, mascarpone en mozzarella is de vulling van de pasta heerlijk smeuïg en de zelfgemaakte tomatensaus en krokante laag mozzarella bovenop maken het geheel helemaal af.
Schuif de Cannelloni met spinazie en ricotta de oven in en de pasta gaart in de saus, iets beters bestaat er eigenlijk niet. En hoe fijn: kun jij ondertussen de afwas doen of de tafel dekken, prima geregeld toch?
Klik hier als je de video niet kunt zien
Vegetarische Cannelloni
Een vegetarische cannelloni saai? Zeker niet! Deze cannelloni met spinazie en ricotta is zo lekker hartig en stevig van smaak dat ik de eventuele toevoeging van vlees totaal niet heb gemist. Ik raad je eigenlijk ook aan om het vlees te laten voor wat het is, heb je echt niet nodig bij dit gerecht!
Als je dol bent op de smaakcombinatie van spinazie en ricotta dan vind je deze courgetti met spinazie, avocado en ricotta wellicht ook lekker.
Ook de cannelloni ovenschotel met champignons en Parmezaan is een fijne vega aanrader.
Cannelloni vullen
Ik zei het net al even, maar de reden dat ik doorgaans zo’n hekel heb aan een gerecht als deze is door het cannelloni vullen. Gelukkig heb ik inmiddels een aantal handige tips voor je verzameld!
Zo kun je de cannelloni makkelijk vullen door een spuitzak te gebruiken. Gebruik een wat groter (rond) spuitmondje zodat de spinazie er ook door kan. Begin aan één kant van de pastabuis en vul deze tot de helft, draai dan de pastabuis om en vul de rest. Super simpel!
Heb je geen spuitzak in huis, dan zou je ook lasagnevellen kunnen gebruiken. Dat heb ik ook gedaan bij deze pizza lasagne roll-ups en geloof mij: het effect is hetzelfde!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden
Cannelloni met ricotta, spinazie en tomatensaus
Benodigdheden
- ovenschaal
Ingrediënten
Voor de canneloni:
- 200 gr canneloni
- 400 gr spinazie
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 250 gr ricotta
- 50 gr mozzarella – geraspt
- 100 gr mascarpone
- 1 ei
- snuf peper
Voor de tomatensaus:
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 800 gr tomatenblokjes
- 1 handje verse basilicum
- 1 el balsamico-azijn
- 1/2 el gedroogde oregano
- peper en zout
En verder:
- 100 gr mozzarella – geraspt
Instructies
- Verhit in twee verschillende koekenpannen een beetje olie en fruit hier in beide koekenpannen de ui en knoflook aan tot de ui glazig begint te zien.
- Doe in één pan de spinazie en bak deze tot de groente helemaal geslonken is.
- Schenk in de andere pan de tomatenblokjes en voeg hier de balsamico, gedroogde oregano, peper, zout en een handje verse basilicum aan toe. Roer goed door en laat de saus op laag vuur pruttelen terwijl je bezig gaat met het vullen van de canneloni.
- Roer voor de vulling van de canneloni de ricotta, mozzarella, mascarpone en ei door elkaar en voeg een snuf peper toe.
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ruime ovenschaal (30/35×20 cm) lichtjes in.
- Schep de gebakken spinazie samen met de ui en knoflook bij de rest van de canneloni-vulling en roer goed door.
- Vul de holle pastabuisjes met het kaas-spinaziemengsel.
- Schep een flinke lepel van de tomatensaus in de ovenschaal en leg hier de gevulde canneloni bovenop.
- Schep de rest van de tomatensaus over de canneloni in de ovenschaal en strooi de geraspte mozzarella over het gerecht.
- Schuif de ovenschaal voor zo’n 40 minuten in de oven tot de kaas krokant is geworden en de pasta helemaal gaar is gekookt.
Ik vind dit ook zo lekker! Maar ik speel wel altijd vals met de rolletjes, haha. In plaats van die buisjes gebruik ik verse lasagnebladen. Van te voren even uit de koelkast halen zodat ze op kamertemperatuur komen (dan scheuren de bladen veel minder), wat vulling op een blad leggen en dan rollen maar.
Lekkerrr, net gemaakt, vanavond in de oven… klaar …. en smullen maar.
Alsnog gefeliciteerd met je mooie lieve jongetjes. Mijn kleinzoon is net zo oud als Vi c dus ik lees met veel plezier je blogs en maak regelmatig je recepten.
Zorg goed voor jezelf nu alles weer gaat starten en geniet van je mannetjes ! Voordat je het weet komen ze je autosleutels lenen om te gaan stappen :)
Groetjes Marja
Dankjewel!
Wellicht de volgende keer een spuitzak gebruiken? Of een diepvrieszakje waar je een punt van af knipt? Scheelt een hoop tijd/frustratie.
Ik ga het recept zeker nog proberen!
Kreeg de tip al vaker ja, super slim!
Ooh dit klinkt echt heel lekker! Weer een recept om te onthouden.
Bedankt voor het recept. Goede uitleg, mooi filmpje ook. Het was heerlijk! Maar 50 gram geraspte mozzarella? Moet dat geen parmezaanse kaas zijn oid? Daarnaast was ik ook erg benieuwd naar de hoeveelheid calorieën per 100 gram. Groetjes!
Nee, echt mozzarella! Die kun je ook geraspt kopen tegenwoordig. Calorieën weet ik niet, hou ik me niet mee bezig :)