Deze truffelrisotto met paddenstoelen komt voort uit onze trip naar Rome. In mijn Foodie in Rome-artikel heb je laatst al kunnen lezen dat we voor een heus truffelrestaurant hebben gestaan. Ervoor ja, het was ons toch net even iets te decadent om te gaan lunchen maar HALLO, TRUFFEL!
Ik denk dat ik in mijn hele foodie-leven nog geen enkel gerecht met truffel ben tegengekomen dat ik niet lekker vind. Ik hou ervan, maar echt. Het liefst heb ik truffelolie, truffeltapenade en verse truffel in huis, hoewel dat laatste nog nooit is voorgekomen.
Je kunt er zoveel mee maken, maar een truffelrisotto is wel een van onze favoriete truffel recepten. Dit is een variant met paddenstoelen. Lekker voor de herfst, winter en zelfs als bijgerecht voor het kerstdiner een topper.
Risotto met truffel
Mocht jij nou net zo’n truffel liefhebber zijn als ik dan heb ik vandaag een bijzonder fijn recept voor je in petto: Paddenstoelen risotto met truffel.
Paddenstoelen en truffel zijn sowieso al een gouden combinatie en in deze romige risotto komt het helemaal goed tot zijn recht.
Deze risotto vind ik zelf een goed gerecht voor de feestdagen maar omdat truffeltapenade gewoon in de supermarkt verkrijgbaar is, kan het ook prima op een doodnormale weekenddag op tafel staan.
Ik gebruik zelf altijd de truffeltapenade van Urbani. Deze bestaat voornamelijk uit paddenstoelen, zoals vrijwel alle truffeltapenades doen, maar bevat ook stukjes zomertruffel. Van alle tapenades die ik heb geprobeerd, vind ik die van Urbani het best de truffelsmaak overbrengen.
Wil je nog meer truffelsmaak aan de risotto meegeven, breek dan een bol truffel-burrata (ja, dat bestaat!! – google maar eens) over de risotto of sprenkel er wat truffelolie overheen. Tja, als je toch bezig bent, kun je het maar beter goed doen. Toch?
Ben je fan van truffel, dan zou je deze frittata met truffel ook eens moeten proberen. Super lekker en echt eens iets anders.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Zo maak je de truffelrisotto met paddenstoelen
Ik maak al héél lang geen YouTube-video’s meer voor Ohmyfoodness, maar deze truffelrisotto met gemengde paddenstoelen maakte ik jaren geleden al wel een keer voor de camera. Mocht je aan het uitgeschreven recept niet genoeg hebben, dan kun je in onderstaande video precies zien hoe het risotto maken in zijn werk gaat.
Zoals je ziet maak ik de risotto klaar in een hapjespan. Dit doe ik eigenlijk altijd omdat ik het daarin makkelijker vind om te controleren of de rijst de bouillon goed opneemt. Vaak zie je mensen een grote stoof- of braadpan gebruiken voor het maken van risotto; dat kan natuurlijk ook! Gebruik gewoon een van je fijnste pannen.
Paddenstoelen risotto
Paddenstoelen en risotto zijn voor mij een match made in heaven, ik ben gék op paddenstoelen en al helemaal als het in combinatie kan met een risotto met truffel.
Zo tegen de herfst en de wintermaanden zijn paddenstoelen volop verkrijgbaar en ik raad je ook zeker aan om te variëren met het soort paddenstoel dat je gebruikt.
Ik vind zelf een mix van kastanjechampignons, oesterzwammen en bundelzwammen erg lekker, maar eigenlijk kun je ieder soort paddenstoel wel gebruiken. Cantharellen lijken me ook een erg lekker alternatief!
Ik bak paddenstoelen trouwens altijd in een flinke klont goede roomboter. Paddenstoelen staan erom bekend om de vetstof waarin ze gebakken worden op te nemen. Als ik olie gebruik vind ik de paddenstoelen altijd wat sponzig worden en véél minder lekker van smaak. Boter it is dus.
Wil je wel risotto met paddenstoelen maar liever zonder truffel? Dan is deze risotto met miso, shiitake en tuinerwtjes misschien iets voor je. Of wat denk je van deze risotto funghi met spek?
Hier vind je alle risotto recepten, mocht je net als wij onwijs dol zijn op risotto en er eindeloos mee willen variëren.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen
Ingrediënten
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 ui – gesnipperd
- 200 gr risotto rijst – Arborio
- 50 ml witte wijn
- 1 liter paddenstoelenbouillon*
- 30 gr Parmezaanse kaas – geraspt
- 2 el verse peterselie – fijngehakt
- 75 gr truffeltapenade
- 300 gr gemengde paddenstoelen
- 2 klontjes boter
- peper en zout
Instructies
- Verhit een beetje olie en een klontje boter in een diepe pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot deze goed beginnen te geuren.
- Voeg vervolgens de rijst toe en bak de korrels mee tot deze glazig beginnen te zien.
- Blus af met de wijn en laat de rijst de wijn volledig opnemen.
- Zorg ervoor dat je de bouillon tegen de kook aan houdt zodat deze goed warm is. Voeg steeds een flinke soeplepel van de bouillon aan de rijst toe. Roer goed door en laat de rijst de bouillon bijna helemaal opnemen voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Blijf dit doen tot de rijst gaar is geworden maar nog een beetje bite heeft.
- Bak ondertussen de gemengde paddenstoelen in een beetje boter goudbruin en zacht.
- Roer zodra de risottorijst gaar is de truffeltapenade, Parmezaanse kaas, verse peterselie en een klontje boter door de rijst. Verwarm dit tot de kaas en boter gesmolten zijn.
- Schep tot slot de gemengde paddenstoelen door de risotto en serveer het gerecht direct.
Ja heerlijk! Verandert de smaak erg veel als ik de wijn achterwege laat?
Nee, niet per se. Die kun je prima weglaten.
Het was heeeeeeerlijk!
Kun je er evt ook vlees bij serveren en zo ja, wat past er dan goed bij?
Kip zou kunnen of spekblokjes.
Of een lekker biefstukje!
Uitgebakken pancetta, welke je ook heel mooi kan gebruiken als garnering bij de aankleding van het bord
Hoi Sabine,
het was verrukkelijk en ik wil het nogmaals maken voor een groepje vrienden. Welke wijn kan ik het er beste bij schenken?
Vanavond wordt de 4e x. Echt heeerlijk! Dank je
Heeeeeeerlijk! Al een paar keer gegeten en als je je ogen dicht doet voel je of je heerlijk in Italië zit op een terras in een prachtige stad!
Ga het vanavond maken! Ziet er heel lekker uit!
Voeg nog wel eekhorentjesbrood toe tijdens het toevoegen van boullion. Ben heeeel benieuwd!
Wij vonden het heerlijk! Alleen is de rijst bij ons bruin geworden tijdens het bakken/koken, terwijl ik op de plaatjes een mooie witte rijst zie. Wat hebben wij fout gedaan?
Hmm, dat is een goede vraag. Misschien een sterkere/donkerdere bouillon gebruikt?
wat anders dan paddostoelen kan je er bij doen ?
Als je geen paddenstoelen wilt gebruiken dan kun je beter op zoek gaan naar een heel ander risottorecept. Die hebben we gelukkig genoeg! Zie hier: https://ohmyfoodness.nl/?s=risotto
Lekkere verse doperwten.
kan je ook water gebruiken in plaats van bouillon ?
Het kan altijd, maar je moet het eigenlijk niet willen. De risottorijst zuigt al het vocht op; aangezien water geen smaak bevat blijft de rijst ook smakeloos.
Hi!
Moet je de paddenstoelen nog verwarmen of wordt dit warm door de risotto?
ik heb een pak met risottorijst gekregen, waar de truffel al doorheen zit; denk je dat ik dit ook kan bakken zoals in jouw recept? Op het pak zelf staat alleen met bouillon aan de kook brengen. Dank je wel!
Op de verpakking staat waarschijnlijk hoelang de risotto ongeveer moet koken. Je kunt die risottorijst prima gebruiken in plaats van de risottorijst die ik gebruik, maar het kan dus wel zo zijn dat je een andere kooktijd moet aanhouden.
Kun je hem ook ’s middags maken vast maken en s avonds opwarmen? Of is dat minder lekker?
Met risotto is dat niet zo’n goed idee, dat is vers toch het allerlekkerst.
Je hebt volgens mij Dille en Kamille toegevoegd? Maar daardoor wordt de rijst niet meer meegenomen in de omreken formule.. Verder een heerlijk recept!
Dat is niet handig, daar ga ik even achteraan!