Risotto met miso, shiitake en tuinerwtjes

Miso, het is een ingrediënt dat we hier op OMF steeds vaker gebruiken. Het duurde even voordat ik er zelf echt fan van was, maar sinds ik aubergine met miso en miso soep heb geproefd ben ik helemaal om. Het ‘nadeel’ van miso is alleen dat je het in een vrij grote verpakking koopt en vaak maar 1 à 2 eetlepels nodig hebt. Dat vroeg om wat meer inspiratie en manieren om miso te verwerken! Bij deze weer een recept dat je kunt toevoegen aan je repertoire. Deze risotto met miso, shiitake en tuinerwtjes is een mooie mix tussen de Japanse en Italiaanse keuken. Het romige van risotto met de hartige smaken van miso en shiitake. Toppertje!

Wat is miso eigenlijk?

Miso is een Japanse pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is op zijn beurt dan weer een Japanse schimmel. Koji wordt al jaren gebruikt voor het beschimmelen van rijst, sojabonen, granen etc. Klinkt niet heel aantrekkelijk maar het is een noodzakelijk ingrediënt om miso mee te maken, maar ook sojasaus en sake.

Afhankelijk van de koji krijg je witte, rode of zwarte miso. Witte miso is de meest toegankelijke en deze vind je in de meeste supermarkten. Omdat wij onze recepten zo toegankelijk mogelijk willen houden, heb ik zelf de miso van Saitaku gebruikt. Deze is te koop bij onder andere Albert Heijn. Voordeel: na openen kun je het bakje in de koelkast zetten; daar is ‘ie een hele poos houdbaar.

risotto met miso en shiitake

No ratings yet

Risotto met miso, shiitake en doperwtjes

Een écht fusion gerecht, een mix tussen de Italiaanse en Japanse keuken. Deze risotto met miso, shiitake en doperwtjes is romig en heeft een lekkere hartige smaak. Heel lekker en makkelijk te maken.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Hoelang te bewaren Bij voorkeur direct eten

Ingrediënten

  • olie om in te bakken
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 250 g risottorijst
  • 300 g shiitake - in plakjes
  • 200 g doperwten - diepvries
  • 50 ml sake
  • 2 el miso
  • 1 liter paddenstoelenbouillon
  • 1 el sojasaus
  • 50 g Parmezaanse kaas - geraspt

Instructies

  • Verhit de olie in een diepe pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan.
  • Voeg de risottorijst toe en bak deze mee tot de korrels glazig beginnen te zien.
  • Voeg dan de shiitake en doperwten toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Blus het geheel af met Sake en voeg de miso toe. Roer goed door tot alle ingrediënten gemengd zijn.
  • Voeg de paddenstoelenbouillon lepel voor lepel toe. Roer tussendoor goed door en voeg steeds een nieuwe soeplepel bouillon toe, als de rijst de vorige bouillon heeft opgenomen.
  • Voeg net zoveel bouillon toe tot de korrels zacht zijn maar nog een lichte bite hebben.
  • Schep de sojasaus en Parmezaanse kaas door de risotto en roer nog een keer goed door. Serveer direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Japans
Trefwoord: doperwtjes, eenpansgerecht, Italiaans, japans, makkelijke maaltijd, miso, risotto, shiitake, vegafood, vegetarisch

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

risotto met miso en shiitake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close