Kip hachee recept

Ik weet niet zeker of het vloeken in de kerk is met dit kip hachee recept. Als je namelijk googelt op ‘hachee’ dan krijg je de volgende omschrijving:

“Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte, en groenten. De in Nederland veel gegeten hachee op basis van rundvlees, uien, meel, bouillon en zuur wordt tot de typisch Nederlandse keuken gerekend.”

Deze omschrijving laat ruimte over voor interpretatie, want blijkbaar is hachee met vis of gevogelte dus óók gewoon nog hachee. Maar persoonlijk denk ik eerder aan dit hachee recept, gemaakt met langzaam gegaard rundvlees. En ik denk de meeste van jullie ook.

Maar eerlijk is eerlijk: we hebben niet iedere dag de tijd om uren te wachten op hachee. En we hebben ook niet allemaal een instant pot waarin we in no-time hachee kunnen maken. Of een slowcooker waarin je de hachee bijna zo lang kunt laten garen als je wil.

Voor zulke momenten biedt deze kip hachee uitkomst. Die is namelijk lekker snel klaar en het comfort food gehalte van het traditionele recept, blijft overeind.

Kipstoofpotje

Hachee met kip maken

Hachee met kip maken gaat eigenlijk op dezelfde manier als het traditionele gerecht maken. Je bent er simpelweg alleen wat minder lang mee bezig en het gerecht zelf heeft minder tijd nodig om te garen. Verder ben ik wel uitgegaan van min of meer dezelfde ingrediënten. Dus wat je me onder andere zult zien gebruiken, zijn de volgende ingrediënten:

  • laurier
  • kruidnagels
  • ketjap manis
  • appelstroop
  • appelciderazijn
  • véél uien

Bovenstaand rijtje aan ingrediënten is voor mij onmisbaar in een lekkere hachee. En je zult merken dat ook in deze kip hachee juist hierdoor de echte hachee-smaak naar boven komt.

Naast het snel klaar zijn van deze hachee variant, vind ik het gerecht ook een stukje lichter. Waar ik met hachee van rundvlees nog wel snel vol kan zitten of genoeg kan hebben van de textuur en smaak, had ik dat met de kip hachee veel minder. Het ligt allemaal wat minder zwaar op de maag en dat is soms best prettig.

Bij de kinderen was de kip hachee overigens ook een groot favoriet! Zij kunnen nog wel eens moeite hebben met het weg krijgen van draadjesvlees, ze blijven er dan eindeloos op kauwen waardoor het zo’n taaie homp vlees wordt, maar met kip hebben ze geen problemen.

Zorg er wel voor dat je kipdijfilet gebruikt voor dit gerecht, met kipfilet wordt het echt te droog. In tegenstelling tot de hachee die je maakt van rundvlees, laat je het gerecht een stuk minder lang stoven. Zorg er dus voor dat je in eerste instantie de uien en champignons al goed hebt gegaard, voordat je het vlees in de pan doet.

Zit het vlees eenmaal in de pan, dan heb je aan 20-25 minuten stoven namelijk genoeg om de kip te garen.

Kip hachee in de slowcooker

Uiteraard kun je dit recept ook in de slowcooker klaarmaken. Net als in de pan, heeft kip niet zo heel veel tijd nodig om te garen. Voor kipdijfilet geldt vaak dat 1,5 uur op High of maximaal 3 uur op Low al voldoende is.

De uien mogen daarentegen wel wat langer garen om goed zacht te worden, dus gaar bij voorkeur eerst de basis van het gerecht gedurende 2-3 uur op Low en voeg daarna pas de kip aan de hachee toe.

Voor Kip hachee in de slowcooker heb je een stuk minder vocht nodig dan in het recept hier beneden staat aangegeven. Al het vocht uit de uien en de champignons, blijft namelijk in de pot zitten. Hierdoor kun je de bouillon volledig achterwege laten als je de hachee in de slowcooker maakt.

Let op: ik hou doorgaans wel van een vrij ‘natte’ hachee. Hou je hier niet van, gebruik in het recept hieronder dan 250 ml water in plaats van 500 ml.

kip hachee

Kipstoofpotje recept

Dit kipstoofpotje is een topper voor de komende herfst. Maar op OMF hebben we al veel meer lekkere kipstoofschotels gedeeld en ik weet zeker dat je ze nog niet allemaal hebt geprobeerd. In het artikel ‘7x stoofpotjes met kip‘ hebben we onze favorieten voor je verzameld. En vanaf vandaag voeg ik daar zelf deze Kip Hachee aan toe.

Laat je het me weten als je een recept hebt gemaakt? Je kunt me dan het beste een mailtje sturen of een berichtje via Instagram.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kip hachee maken
5 van 1 stem

Kip hachee

Ben je dol op hachee maar mag het wel wat lichter en heb je geen tijd om lang te wachten, dan biedt deze kip hachee de uitkomst!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 17 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 47 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • klont boter om in te bakken
  • 1 kg kipdijfilet – grove stukken
  • 300 g uien – in halve ringen
  • 400 g champignons – in partjes
  • 1 el bloem
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el appelstroop
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 500 ml water
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een braadpan en doe de kip in de pan. Bak de kip rondom goudbruin.
  • Voeg de uien en champignons toe en bak deze mee tot de champignons beginnen te slinken en de ui glazig kleurt.
  • Doe dan de bloem in de pan en bak deze kort mee.
  • Doe de rest van de ingrediënten bij de kip en groenten in de pan en roer alles goed door. Breng aan de kook en laat de hachee 20-25 minuten zachtjes pruttelen, tot de kip helemaal gaar is.
  • Haal de laurierblaadjes en kruidnagels uit de pan en breng de hachee op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: hachee, herfstrecept, kip hachee, kipstoof, stoofpotje, stoofvlees

Join the Conversation

  1. Ineke says:

    Hoi Sabine toprecept! Maar je schrijft in het voorwoord dat je moet zorgen dat de uien goed gegaard moeten worden voordat de kip erbij gaat, terwijl in het recept eerst de kip wordt gegaard en dan pas uien en champignons, wat is het beste? Ik denk toch eerst de uien garen?
    Verder heel erg smakelijk, en makkelijk!!

    1. De uien worden voldoende gegaard tijdens het bakken en daarna 30 minuten stoven. Dus in principe kun je gewoon het recept aanhouden zoals het er staat. Wil je meer gekarameliseerde uien, dan wissel je ze inderdaad om met de kip.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close